V. Rupšio buto nuomą iš sūnaus už butpinigius prezidentas vadina klaida | KaunoDiena.lt

V. RUPŠIO BUTO NUOMĄ IŠ SŪNAUS UŽ BUTPINIGIUS PREZIDENTAS VADINA KLAIDA

Prezidentas Gitanas Nausėda kariuomenės vado generolo Valdemaro Rupšio sprendimą už butpinigius nuomotis butą iš savo sūnaus vadina klaida.

„Prezidentas kariuomenės vado sprendimą už butpinigius nuomotis butą iš savo sūnaus vertina kaip padarytą klaidą“, – antradienį komentare BNS nurodė Prezidentūra.

Anot Prezidentūros, V. Rupšys klaidą pripažino, turi ją ištaisyti.

„Iš karto po to Kariuomenės vadas turėtų grįžti prie svarbių gynybos klausimų: Lietuvos kariuomenės plėtros, jo modernizacijos, NATO regioninių gynybos planų įgyvendinimo, pasirengimo priimti daugiatūkstantines sąjungininkų pajėgas“, – nurodė Prezidentūra.

Naujienų portalas „15min“ pranešė, kad kariuomenės vadas generolas V. Rupšys kas mėnesį gauna beveik pusės tūkstančio eurų vadinamuosius butpinigius, už juos Vilniuje nuomojasi butą iš savo sūnaus.

Jis pats paskelbus šią publikaciją pranešė, jog nuomos sutartį su sūnumi nutraukė, nors teigė interesų konflikto nematantis.

Krašto apsaugos ministras: vertinu atsiprašymą

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigia, kad kariuomenės vadas generolas V. Rupšys padarė išvadas dėl buto nuomos iš sūnaus, ir sako vertinantis jo atsiprašymą.

„Šitoje istorijoje, mano požiūriu, pirmiausia yra du pliusai. Pirma tai, kad kariuomenės vadas pats supažindino su privačių interesų deklaracija, ją pateikė ir parodė registruotą nuomos sutartį, antra, pats atsiprašė dėl netinkamo komunikavimo“, – antradienį žurnalistams sakė ministras.

Žinot, karių, karininkų darbas įtemptas, kartais to šalto tono pritrūksta, bet aš vertinu pirmiausia atsirašymą.

„Žinot, karių, karininkų darbas įtemptas, kartais to šalto tono pritrūksta, bet aš vertinu pirmiausia atsirašymą“, – teigė jis.

Pasak A. Anušausko, svarbiausia, kad nuomos sutartis buvo deklaruota, registruota, mokesčiai sumokėti.

Jo duomenimis, per 2 tūkst. karių gauna kompensaciją už būsto nuomą.

Vertinant galimą kariuomenės vado interesų konfliktą, ministro teigimu, reikėtų atriboti karius nuo politikų ir politinių vertinimų.

„Mano pirma išvada, kad mes apskritai neturėtume sudaryti situacijų, kad kiltų interesų konflikto regimybė, bet vis tiek aš siūlyčiau karius atriboti nuo politikų“, – teigė jis.

Krašto apsaugos ministerijos vadovas savo asmeninio situacijos vertinimo nepateikė ir galimos reputacinės žalos nevertino.

„Apie žalas ir kitus išvestinius dalykus, manau, daug pakalbės ir politikai, ir apžvalgininkai. Šiuo atveju aš – krašto apsaugos ministras, turintis kitus įpareigojimus, aš linkęs vis dėlto nuo kai kurių komentarų susilaikyti“, – kalbėjo jis.

A. Anušauskas antradienį pranešė, kad Krašto apsaugos ministerija atnaujino krašto apsaugos sistemos darbuotojų interesų deklaracijų stebėseną.

„Jau prieš gerą mėnesį tikrinome interesų deklaracijas, žiūrėjome, kaip jos pildomos, kokie galimi neatitikimai, kaip viskas tvarkoma. Taip pat vykdoma išlaidų kompensavimo stebėsena. Kompensuojamos išlaidos yra butpinigiai, maistpinigiai ir nuompinigiai. Jeigu būtų nurodyti konkretūs teisinio reguliavimo trūkumai, mes siūlysime teisės aktus pakeitimus“, – tvirtino krašto apsaugos ministras.

„Bet šiuo atveju tik noriu pabrėžti, kad kariai nėra politikai. Dėl to politikai, kurie mėgina šią situaciją politizuoti, manau, tik naudojasi galbūt dėl savo reitingų, kitų rinkiminių dalykų. Bet išvados yra padarytos“, – sakė jis, turėdamas galvoje V. Rupšio spendimą nutraukti buto nuomos sutartį su sūnumi.

„Vadas padarė savo išvadas ir, nepaisant to, kad visi įstatymai išlaikyti, tačiau (interesų konflikto – BNS) regimybės mes neturime sudaryti. Šiuo atveju kalbu kaip politikas ir kaip buto nuomininkas, kuris irgi nuomoja butą, tik man, tiesa, niekas kompensacijų neduoda“,  – sakė A. Anušauskas.

L. Kasčiūnas: dėl būstą iš sūnaus nuomojančio V. Rupšio nereikėtų imtis drastiškų veiksmų

Nors interesų konflikto regimybę galima įžvelgti, dėl kariuomenės vado generolo V. Rupšio nereikėtų skubėti daryti drastiškų sprendimų, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

„Nemanau, kad šią minutę reikėtų kokių nors drastiškų sprendimų imtis. Juk kalbame apie kariuomenės vadą, šiuo metu vienos svarbiausių mūsų institucijų vadovą, todėl bet kokie sprendimai, be abejonės, turi būti labai gerai pasverti ir įvertinti“, – antradienį BNS sakė politikas.

Naujienų portalas „15min“ pranešė, kad kariuomenės vadas generolas V. Rupšys kas mėnesį gauna beveik pusės tūkstančio eurų vadinamuosius butpinigius, už juos Vilniuje nuomojasi butą iš savo sūnaus.

„Norėtųsi Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos kompleksinio vertinimo. Vis dėlto kompetentinga institucija, tikiuosi, netrukus tą vertinimą matysime“, – sakė L. Kasčiūnas.

„Viešųjų ir privačių interesų susikirtimo regimybė galbūt ir yra, bet ar jie yra susikirtę, nesu tikras. Vis dėlto reikia girdėti ir tuos argumentus, kuriuos sako kariuomenės vadas, dėl (nuomos – BNS) kainų ir panašiai“, – pridūrė jis.

Kita vertus, Seimo komiteto vadovas teigė, kad kariuomenės vado bendravimo stilius su žurnalistu buvo nepriimtinas.

Anot portalo, reaguodamas į klausimus kariuomenės vadas nesitvardė, tvirtino, kad žurnalistas užduoda kvailus klausimus, pareiškė, jog „ne ten ieškot sliekų“.

„Aišku, emocijų pliūpsnis bendraujant su žurnalistu, čia yra vertas dėmesio objektas. Žmones reikia gerbti ir pagarbiai reikia bendrauti. Tai ir orumo klausimas, ir reagavimo į sudėtingas situacijas klausimas, ir t. t. Manau, kad čia bus gera pamoka, ir, tikiuosi, kad ji bus išmokta“, – BNS sakė L. Kasčiūnas.

„Tikiuosi, kad ši situacija bus labiau kaip gera pamoka, po kurios mes būsime stipresni“, – pridūrė jis.

Politikas tvirtino, kad NSGK pasidomės butpinigių mokėjimo kariuomenėje tvarka.

Anot jo, šiuo atveju lyderystę galėtų parodyti Krašto apsaugos ministerija.

„Tikrai reikia pažiūrėti sistemiškai, komitetas galės tą padaryti. Tik čia labai gerai  būtų Krašto apsaugos ministerijos lyderystė, jie žino, kaip sistema veikia, žino trūkumus, gali įsivertinti, padaryti mini auditą, atnešti išvadas, ir mes tada galime taisyti įstatymus. Tą padaryti nesudėtinga, ir tikrai valia būtų sutvarkyti tuos reikalus, kad nekiltų interesų konflikto regimybės“, – kalbėjo komiteto pirmininkas.

„Gal čia ir ne įstatymų, o poįstatyminių aktų lygmuo, kurį jie patys gali susitvarkyti. Gal galima įrašyti, kad iš artimų giminaičių negalima nuomoti“, – svarstė jis.

Kaip nurodoma V. Rupšio privačių interesų deklaracijoje, butą jis nuomojasi nuo 2021 metų. Generolas teigia, kad moka sūnui už nuomą ne rinkos kainą, o perpus pigiau.

Jis sako besinaudojantis galimybe gauti 445 eurus siekiančius butpinigius, kurią turi kiekvienas Lietuvos karys, neturintis nekilnojamojo turto vietovėje, kur atlieka tarnybą. V. Rupšys turi nuosavybę Ignalinos rajone.

Lietuvos kariuomenės vadu V. Rupšys paskirtas 2019 metų liepą.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Isvada

Kokia geda. Ka jau ir bekalbet…

Tadas

Ko gero teks atimti pilietybe....

Dumas

Ar ne per daug klaidu? Ir visi laimingi… :(
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS