L. Linkevičiaus ir socialdemokratų išsiskyrimas: pralaimi abi pusės? | KaunoDiena.lt

L. LINKEVIČIAUS IR SOCIALDEMOKRATŲ IŠSISKYRIMAS: PRALAIMI ABI PUSĖS?

Socialdemokratų partija prarado vieną ryškiausių savo veidų, o naujos pamainos Linui Linkevičiui nematyti, LRT.lt teigia politologė Rima Urbonaitė.

Jos teigimu, šiam politikui ateityje gali būti sudėtinga grįžti į partiją, tačiau esą neaišku, kaip savo karjerą projektuoja pats L. Linkevičius. Savo ruožtu sociologas Vladas Gaidys sako, kad toks išėjimas iš partijos gali atsiliepti ir L. Linkevičiui – aukštas jo reitingas esą gali sumažėti.

Užsienio reikalų ministras socialdemokratas L. Linkevičius – ketvirtas pagal populiarumą šalies politikas. Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ duomenimis, šiandien šį politiką palankiai vertina 45 proc. rinkėjų, nepalankiai – 19 proc.

„Jo reitingas – tikrai aukštas. Šiuo metu jis yra ketvirtas pagal populiarumą po Dalios Grybauskaitės, Visvaldo Matijošaičio ir Sauliaus Skvernelio. Iš karto po rinkimų jo reitingas buvo panašus – 46 proc. jį vertino palankiai ir 15 proc. nepalankiai. Jo reitingas faktiškai nenukrito per šį laiką, nors yra ministrų, kurių reitingų situacija labai pasikeitė, o štai L. Linkevičiaus – stabiliai teigiama. Būdamas krašto apsaugos ministru jis taip pat turėjo gana aukštą reitingą, taip pat buvo ketvirtas ir penktas pagal populiarumą politikas“, – LRT.lt komentavo V. Gaidys.

Jo reitingas – tikrai aukštas. Šiuo metu jis yra ketvirtas pagal populiarumą po Dalios Grybauskaitės, Visvaldo Matijošaičio ir Sauliaus Skvernelio.

Kaip teigė sociologas, šis palankumas politikui yra tolygus įvairiose socialinėse demografinėse grupėse, be to, jį gana vienodai vertina skirtingų partijų rinkėjai. „Kalbant apie socialdemokratų rinkėjus, L. Linkevičių palankiai vertina 59 proc., nepalankiai – 15 proc., Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos rinkėjai – 60 proc. ir 16 proc., Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos – 50 proc. ir 15 proc. Jis, kaip profesionalas, įsitvirtinęs visose pozicijose, nors užsienio reikalų ministrai tradiciškai neblogai vertinami“, – aiškino V. Gaidys.

Vis tik, pasak „Vilmorus“ vadovo, po sprendimo trauktis iš partijos L. Linkevičiaus reitingas gali nukristi: „Tokia galimybė tikrai yra. Jis labai lengvai išėjo, be kreipimųsi į tautą. „Noriu būti ministru ir kam man tos partijos...“ Gali būti toks variantas, kad sumažės jo reitingas, o ne Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP). Galbūt rinkėjai galvos, kad jis išduoda bendražygius; bus laikomas kaip žmogus, palikęs šeimą. Galbūt galėjo kažką plačiau paaiškinti“.

Pats ministras aiškino, jog partijos sprendimas trauktis iš valdančiosios koalicijos yra „nesavalaikis, nelogiškas ir neatsakingas“. „Jis yra pagrįstas emocijomis, partijos vadovybė numetė atsakomybę skyriams. Ant šitos bangos sprendimas ir buvo priimtas, nors jis šiuo metu valstybei yra žalingas“, – teigė L. Linkevičius.

Politologė: tokios pamainos socialdemokratai neturi

Mykolo Romerio universiteto docentė politologė R. Urbonaitė sako, kad socialdemokratai praranda populiarų ir ryškų politiką.

„L. Linkevičius iš karto sakė, kad jis nepritaria naujos partijos vadovybės veiksmams, vadino juos neišmintingais. Panašu, kad jis laikosi savo pozicijos. Buvo galima tikėtis, kad jis pasirinks tokį kelią, o socialdemokratai praranda vieną ryškiausių veidų, o naujų ryškių veidų nematyti. Klausimas, kas gali būti tokio kalibro pamaina L. Linkevičiui. Šis klausimas – labiau retorinis, nes puikiai suprantame, kad tokios pamainos socialdemokratai neturi ir nėra sistemos, kaip užsiauginti tokius žmones. Partijai tai yra praradimas“, – teigė politologė.

Pasak R. Urbonaitės, akivaizdu, kad L. Linkevičius renkasi asmeninę karjerą, tačiau esą neaišku, kaip bus ateityje. „Klausimas, ar jis galvoja, kad galės lengvu apsisukimu grįžti atgal į partiją, nes yra toks patyręs ir sunkiai pakeičiamas, ar vis dėlto partija bus principinga ir parpašys nutraukti visus saitus“, – svarstė politologė.

Jos teigimu, tai išties kontroversiška situacija, kai nėra laimėjusių pusių. „Kol kas L. Linkevičius laimi postą, bet partijos nariai į jį žiūrės kreivai. Grįžimo galimybės nėra tokios vienareikšmės, kad išskęstomis rankomis priims atgal. Galbūt L. Linkevičius turi kitų planų, kurie visiškai nesusiję su partija. L. Linkevičius, nepaisant to, kad daug metų buvo LDDP narys, vėliau – LSDP, visą laiką buvo įspūdis, kad jis ten – viena koja“, – LRT.lt kalbėjo R. Urbonaitė.

LSDP taryba šeštadienį nusprendė trauktis iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Pirmadienį LSDP frakcija balsavo sudaryti frakcijų koaliciją su LVŽS.

Po šio sprendimo L. Linkevičius pranešė, kad ketina trauktis iš socialdemokratų gretų, nes nori likti užsienio reikalų ministru. L. Linkevičius užsienio reikalų ministru dirba nuo 2012 metų. Jis 1993–1996 bei 2000-2004 metais ėjo krašto apsaugos ministro pareigas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS