L. Linkevičius: Lietuvos pozicija dėl ambasados Jeruzalėje nekinta | KaunoDiena.lt

L. LINKEVIČIUS: LIETUVOS POZICIJA DĖL AMBASADOS JERUZALĖJE NEKINTA

Lietuvos pozicija Jeruzalės klausimu nekinta, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Į prezidentus kandidatuojantis premjeras Saulius Skvernelis anksčiau antradienį sakė, kad jam tapus prezidentu Lietuva svarstytų galimybę perkelti ambasadą Izraelyje iš Tel Avivo į Jeruzalę.

„Tai yra kandidato į prezidentus nuomonė ir tiek – ką jis ir pats, kaip suprantu, pabrėžė. Lietuvos pozicija šiuo klausimu nekinta, ji yra ne kartą išdėstyta, argumentai pateikti, ir niekas nesikeičia šiuo požiūriu“, – BNS sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Prezidentūra S. Skvernelio išsakytos pozicijos nekomentavo.

Lietuvos pozicija šiuo klausimu nekinta, ji yra ne kartą išdėstyta, argumentai pateikti, ir niekas nesikeičia šiuo požiūriu.

„Kandidatų rinkiminių programų nekomentuojame“, – BNS sakė prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

Savo ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę gegužę perkėlė tvirtai Izraelį remiančios Jungtinės Valstijos, tačiau dauguma Europos šalių tokiam žingsniui nepritaria.

„Kaip dauguma Europos Sąjungos valstybių siekiame, kad dialogu ir derybomis būtų išspręstos problemos Artimuosiuose Rytuose, ypač tai pasakytina apie Jeruzalę. Mes ateityje įsivaizduojame, kad tai būtų dviejų valstybių sostinė – ir Izraelio, ir Palestinos, tačiau tai turi būti pasiekta derybų keliu", – apie Lietuvos poziciją sakė L. Linkevičius.

Jis pridūrė, kad ES šalys raginamos vengti vienašališkų veiksmų ir pasisakymų šiuo klausimu.

L. Linkevičius sakė nenorintis samprotauti, kokios įtakos galėtų turėti pasikeitusi Lietuvos pozicija šiuo klausimu.

Tačiau, jo vertinimu, tokia kandidato pozicija gali būti pastebėta tarptautinės bendruomenės.

„Jeigu kas nors stebi, atidžiai nagrinėja, gali būti ir komentarai, tačiau mūsų pozicija pagrįsta argumentais, mes apie ją esame labai aiškiai išdėstę ir Izraeliui, ir Jungtinėms Valstijoms, ir visi supranta tą poziciją. Šiuo metu mes neketiname jos keisti. Jeigu yra kitokių minčių, galima diskutuoti, matyt, tai ir bus daroma“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras.

Pasak S. Skvernelio, ambasados perkėlimas amerikiečių pavyzdžiu galėtų sustiprinti Lietuvos dvišalius ryšius su Izraeliu ir Jungtinėmis Valstijomis.

Jo teigimu, Lietuva neturėtų vengti diskusijos, o joje reikėtų pasverti visus pliusus ir minusus.

Kalbėdamas Rytų Europos studijų centre, jis pabrėžė, kad šią poziciją dėsto kaip kandidatas į prezidentus, o ne Vyriausybės vadovas.

Jeruzalės statusas yra vienas aštriausių klausimų izraeliečių ir palestiniečių konflikte.

Žydų valstybė laiko Jeruzalę savo nedaloma sostine, o palestiniečiai siekia, kad rytinė Jeruzalės dalis būtų pripažinta jų būsimos valstybės sostine.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kiaules snukis

Ne smulkme spres Jeruzales problemas.Izulus,ligonio maivymasis.

idomu

ar pats sugalvojo ar gavo konurodyma is A.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS