L. Linkevičius: Rytų partnerystė turi išlikti dėmesio centre | KaunoDiena.lt

L. LINKEVIČIUS: RYTŲ PARTNERYSTĖ TURI IŠLIKTI DĖMESIO CENTRE

  • 0

Rytų partnerystė turi išlikti dėmesio centre, sako užsienio reikalų ministras. Pasak Lino Linkevičiaus, Ukrainos atveju reikia balansuoti spaudimą Vyriausybei įgyvendinti reformas su spaudimu Rusijai įgyvendinti Minsko susitarimus, o Moldovos atveju - siekti, kad šalis nepamestų europinio kurso.

„Rytų partnerystė turi išlikti mūsų dėmesio centre, turime tvirtai ir garsiai palaikyti glaudesnės integracijos siekiančias šalis. Ukrainos atveju, turime balansuoti savo spaudimą Vyriausybei įgyvendinti reformas su spaudimu Rusijai įgyvendinti Minsko susitarimus dėl sienos kontrolės ir ginkluotės išvedimo, nes paliaubos labai trapios, apšaudymų vėl daugėja. Moldovos atveju – siekti, kad šalis nepamestų europinio kurso“, - užsienio reikalų ministerijos Visuomenės informavimo skyrius cituoja L.Linkevičių, dalyvavusį Briuselyje vykusiame Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų tarybos (URT) susitikime.

Jame daug dėmesio skirta Rytų partnerystės politikai, aptarta situacija Libijoje, Sirijoje, taip pat migracijos iššūkiai.

Išvakarėse vykusiame Baltijos ir Beneliukso šalių susitikime daug dėmesio skirta Rytų partneriams. Susitikimo metu vyravo sutarimas dėl būtinybės išlaikyti ES dėmesį Rytų partnerystės šalims. Gruodžio mėnesį laukia svarbūs ES sprendimai dėl bevizio režimo bei dėl sankcijų pratęsimo.

Diskutuojant migracijos tema ministrai akcentavo, kad migracijos ir terorizmo klausimai negali būti suliejami į vieną – tai du skirtingi iššūkiai. Ministrai taip pat pabrėžė išorinės ES sienos kontrolės užtikrinimo, bendradarbiavimo su Turkija svarbą.

Prieš URT susitikimą L.Linkevičius kartu su Švedijos užsienio reikalų ministre Margote Wallström inicijavo ES ministrų susitikimą su Gruzijos užsienio reikalų ministru Giorgijumi Kvirikašviliu. Gruzijos draugų pusryčių metu išreikšta Lietuvos ir kitų ES valstybių narių politinė parama Gruzijai, kuri išlieka Rytų partnerystės lydere.

„Tikime, kad Gruzija nusipelnė bevizio režimo, įgyvendindama sudėtingas reformas, ir tikimės, kad pažanga gruodį bus įvertinta teigiamu Komisijos raportu ir ES šalių narių sprendimu – taip būtų nusiųsta seniai laukta žinia Gruzijai", – susitikimo metu teigė L.Linkevičius.

Gruzijos vadovybei taip pat perduotas susirūpinimas dėl neraminančių signalų žiniasklaidos laisvės ir teisingumo srityje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS