Liberalai dėl galimų slapto balsavimo pažeidimų kreipėsi į prokuratūrą | KaunoDiena.lt

LIBERALAI DĖL GALIMŲ SLAPTO BALSAVIMO PAŽEIDIMŲ KREIPĖSI Į PROKURATŪRĄ

Pirmadienį liberalai kreipėsi į generalinę prokuratūrą dėl pažeisto slapto balsavimo dėl Mindaugo Basčio Seimo nario mandato panaikinimo. Liberalai prašo prokuratūros išsiaiškinti, ar suinteresuoti asmenys neleistinomis priemonėmis nesiekė paveikti balsavimo rezultatų.

Po praėjusią savaitę Seime vykusio slapto balsavimo, dalis Seimo narių socialiniuose tinkluose ėmė viešinti balsavimo biuletenių nuotraukas. Tai, pažymima liberalų išplatintame pranešime, galima laikyti slapto balsavimo principų pažeidimu.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas ir frakcijos seniūnas Seime Eugenijus Gentvilas teigė, kad po balsavimo Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis viešai pareiškė žinantis, kad visi „valstiečiai“ balsavo už apkaltą ir turi tvirtus to įrodymus.

„Jis viešai teigė pats fotografavęs biuletenį. Tai rodo, kad „valstiečiai“ galimai susitarė fotografuosiantys savo biuletenius ir pateiksiantys balsavimo įrodymus kolegoms ir frakcijos vadovams“, - kalbėjo E. Gentvilas.

Tokiu būdu įvyko galimai kontroliuojamas balsavimas, kurio metu buvo pažeista esminė slapto balsavimo nuostata - anonimiškumas, tai pat galimai buvo pažeistas Seimo statutas, sulaužyta Seimo nario priesaika ir šiurkščiai pažeista Konstitucija. Tikėtina, kad buvo galimas ir neskaidrus susitarimas, poveikis, įtaka ar piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi, siekiant konkretaus balsavimo rezultato.

Kontroliuojamas ir viešinamas balsavimas nulėmė, kad M. Bastys išsaugojo Seimo nario mandatą, kurio pats kitą dieną atsisakė, po visuomenėje kilusio didžiulio pasipiktinimo tokiais balsavimo rezultatais, o Seimo vardas buvo diskredituotas ir sumenkintas.

Liberalai prašo prokuratūros ginti viešąjį interesą ir ištirti, ar svarstant ir sprendžiant dėl apkaltos M. Basčiui, suinteresuoti asmenys neleistinomis priemonėmis ir elgesiu tikslingai siekė paveikti balsavimo rezultatus. Taip pat - ar buvo Seimo narių, valstybės pareigūnų ar kitų asmenų nusikalstamos veikos, siekiant už atlygį susitarti dėl atitinkamo veikimo ar neveikimo, neteisėtai paveikti ar papirkti Seimo narius ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi požymių.

Kovo 13 d. po Seime vykusio slapto balsavimo buvo nuspręsta neatimti iš priesaiką sulaužiusio M. Basčio parlamentaro mandato.

Už M. Basčio pašalinimą balsavo 72 parlamentarai, 21 buvo prieš, 24 Seimo nariai susilaikė, 11 balsų buvo sugadinta.

M. Bastys, sulaukęs aukščiausių šalies vadovų spaudimo, kitą dieną po balsavimo pranešė, kad pats traukiasi iš Seimo nario pareigų.

Opozicijoje esantys politikai, argumentuodami tuo, kad balsuojant dėl M. Basčio nušalinimo, dalis Seimo narių paviešino nufotografuotus savo balsavimo biuletenius, prakalbo apie pirmalaikius rinkimus.

Pasak opozicijos politikų, tokiu būdu „valstiečiai“ pažeidė Konstitucijoje numatytą laisvą Seimo nario balsavimo mandatą.

Kad palaikytų pirmalaikius rinkimus, yra pareiškę konservatoriai, liberalai, „tvarkiečiai“ ir socialdemokratai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

deinis

Kas jau kas ,bet liberalai turėtu patilėti ,nes organizuoti mitingą kad nuversti valdžia ,čia jau nusikaltimas ,gaila nebeturim sibiro

dzungles

ei biberalai kur masiulis dingo senaties laukia issipirko kiba ar jam istatymai negalioja ?

...

ACH tie liber'alai, it vienadieniai viščiukai: "Tokiu būdu įvyko galimai kontroliuojamas balsavimas, kurio metu buvo pažeista esminė slapto balsavimo nuostata - anonimiškumas, tai pat galimai buvo pažeistas Seimo statutas, sulaužyta Seimo nario priesaika ir šiurkščiai pažeista Konstitucija" - slapto balsavimo esminė paskirtis apsaugoti patį balsuojantįjį nuo galimų persekiojimų, BET - jis pats LAISVAS savo nuomonę paviešinti. Ir - žinom kad 'valstiečiai' balsavo 'pagal sąžinę', o tas biuletenių fotografavimas - juk NIEKAS nekaltina kad buvo kažkokia prievarta. Bet va kita pusė, ragindama saviškius 'balsuoti VIENINGAI' atvirai pasakė kad jiems į laisvą Seimo mandatą nusispjaut, vien tokiu savo pareiškimu jie ir sulaužė Konstituciją... kaip jie realiai balsavo, nežinoma, BET - aišku kad tokio 'balsavimo' pretekstu keistai operatyviai buvo suorganizuotas mitingas nukreiptas prieš Seimo daugumą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS