Sprendimas: Liberalų sąjūdis šiurkščiai pažeidė rinkimų finansavimo įstatymą | KaunoDiena.lt

SPRENDIMAS: LIBERALŲ SĄJŪDIS ŠIURKŠČIAI PAŽEIDĖ RINKIMŲ FINANSAVIMO ĮSTATYMĄ

Liberalų sąjūdis šiurkščiai pažeidė įstatymą dėl praėjusių metų Seimo rinkimų kampanijos finansavimo, ketvirtadienį nusprendė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK). Už tai balsavo devyni VRK nariai, vienas susilaikė.

Gavo neteisėtą nepiniginę auką

Rinkimų komisija pripažino, kad pernai per Seimo rinkimų kampaniją Liberalų sąjūdis pažeisdamas įstatymus gavo nepiniginę auką iš buvusio partijos nario Šarūno Gustainio įsteigto Taikomosios politikos instituto. Šis institutas surengė mokymus partijos nariams. Įstatymai draudžia partijoms imti aukas iš juridinių asmenų.

VRK pirmininkės Lauros Matjošaitytės teigimu, šiurkštus pažeidimas fiksuotas atsižvelgus į visas mokymo organizavimo aplinkybes.

Rinkimų komisijos duomenimis, praėjusių metų sausio 16 – balandžio 24 dienomis institutas surengė mokymus „Ready to Win“ (angl. Pasirengę nugalėti – BNS), kainavusius 45,336 tūkst. eurų. Nustatyta, kad didžiausią mokymų dalyvių dalį sudarė Liberalų sąjūdžio nariai: iš 87 nurodytų asmenų 79 buvo sumokėję partijos nario mokestį. Anot tyrimą atlikusios VRK darbo grupės, kas dalyvaus mokymuose, vykdyta uždara atranka, ją faktiškai darė Liberalų sąjūdžio nariai arba su partija susiję asmenys.

„Tuose mokymuose lektoriai ir dalyviai buvo Liberalų sąjūdžio nariai, su partija susiję asmenys, buvo ir kitų lektorių, taip pat buvo pranešimuose apie renginį, stenduose, kurie buvo renginio metu, partijos ir instituto logotipai, kvietimas į mokymus paskelbtas apibrėžtam subjektų ratui. Mokymų temos, praktinės užduotys buvo susijusios su Liberalų sąjūdžiu, apžvelgiama geroji praktika, praėjusių rinkimų rezultatai“, – vardijo L. Matjošaitytė.

Be to, kai kuriems lektoriams sumokėta už paskaitų skaitymą, tuo metu klausytojai žinių gavo nemokamai.

VRK taip pat vertino aspektą, ar už mokymus Liberalų sąjūdis apmokėjo. Įrodymų, patvirtinančių, kad buvo mokama Taikomosios politikos institutui už mokymų organizavimą, nebuvo.

„VRK taip pat vertino aspektą, ar už mokymus Liberalų sąjūdis apmokėjo. Įrodymų, patvirtinančių, kad buvo mokama Taikomosios politikos institutui už mokymų organizavimą, nebuvo. Taip pat Liberalų sąjūdis VRK nurodė, kad mokymai buvo nemokami“, – BNS sakė VRK pirmininkė.

VRK narys Vilius Semeška per posėdį pranešė, kad kai kurie lektoriai gavo ir atlygį. Pavyzdžiui, A. Armonaitei sumokėta 600 eurų, dabartinei laikinajai Liberalų sąjūdžio atsakingajai sekretorei Justei Kisinaitei – 800 eurų, J. Tapinienei – per 10 tūkst. eurų.

Pasak L. Matjošaitytės, iki šių metų lapkričio 15 dienos VRK turėtų spręsti klausimą, ar Liberalų sąjūdžiui skirti antrojo pusmečio valstybės dotacijas. Kadangi partija pripažinta padariusi šiurkštų pažeidimą, jai gresia netekti 395 tūkst. eurų.

VRK vadovė teigė, kad įstatymas neleidžia skaidyti dotacijos, skiriant tik dalį jos, atsižvelgus į pažeidimo dydį.

„Įstatymas numato, kad gali būti skiriama dotacija arba ne“, – sakė ji.

VRK savo tyrimą atliko gavusi Generalinės prokuratūros medžiagą. Liberalų sąjūdžiui ir Darbo partijai yra pateikti įtarimai politinės korupcijos byloje.

Teisėsauga įtaria, kad Liberalų sąjūdis gavo naudos per partijos pirmininko, 2012–2016 metų kadencijos Seimo nario Eligijaus Masiulio ir partijos valdybos nario, Seimo nario Š. Gustainio galbūt neteisėtą veiklą.

Įtariama, kad E. Masiulis, veikęs partijos naudai ir interesais, iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio už šiam koncernui palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimą, savo ir partijos naudai priėmė 106 tūkst. eurų kyšį grynaisiais, taip pat kyšius nematerialia forma. Taip pat įtariama, kad Š. Gustainis, veikęs partijos naudai ir interesais, iš R. Kurlianskio už koncernui naudingų politinių sprendimų priėmimą, savo ir partijos naudai priėmė 8700 eurų kyšį, užmaskuotą kaip paramą viešajai įstaigai, organizuojant politinės partijos narių mokymus.

Skųs teisme

Partijos pirmininkas Remigijus Šimašius sako, kad Liberalų sąjūdis VRK sprendimą skųs teisme, taip pat ketina kreiptis į VRK dėl analogiškų mokymų kitų partijų nariams įvertinimo.

„VRK ką tik iki minimumo sumažino partijų galimybes bendradarbiauti su pilietine visuomene. Jeigu jau sukuriame tokį precedentą, kad bet koks politikų kompetencijos kėlimas yra draudžiamas, tuomet, būdami teisine valstybe, turime šį principą taikyti visoms partijoms. O jei VRK bus principinga iki galo, dabartinis Seimas liks be partijų, kadangi partijos narių mokymus ir kompetencijos kėlimą organizuoja visos partijos ir joms artimos organizacijos”, - pranešime teigia R.Šimašius.

VRK ką tik iki minimumo sumažino partijų galimybes bendradarbiauti su pilietine visuomene.

Jis sako, kad VRK sprendimas atbuline data „pakeisti politikos žaidimo taisykles paverčia partijas raupsuotosiomis ir kelia grėsmę visų jų finansavimo sustabdymu“.

Anot jo, VRK įvertinti „Taikomosios politikos instituto” 2016 m. pradžioje rengti mokymai, kuriuose dalyvavo ir Liberalų sąjūdžio nariai, buvo organizuoti ne partijos, o šio instituto iniciatyva, kuriam vadovavo dabar jau buvęs partijos narys Š. Gustainis. R. Šimašius laikosi pozicijos, kad tai buvo asmeninė Š. Gustainio iniciatyva „stiprinant asmeninę savo poziciją partijos viduje“.

„Dabar, remiantis šia vieno asmens iniciatyva, bandoma nubausti visus 8000 organizacijos narių, – piktinasi liberalų vadovas.  – Jeigu VRK turi tokį tikslą, atidžiai seksime, ar jų principingumas atsispindės ir reaguojant į kitų partijų veiksmus keliant narių kompetenciją, kurie puikiai matomi viešumoje. Suvienodinkime žaidimo taisykles visoms partijoms – visiems bus aiškiau”, - sako R. Šimašius.

Žurnalistams po VRK posėdžio jis sakė, kad „vyko tam tikras inkvizicinio proceso parodomasis veiksmas“.

„Mano supratimu, buvo labai aiškiai kaupiami argumentai į vieną pusę, o kita pusė elementariai nenorima girdėti. Tai tikrai dėl to liūdna. Čia yra ne politinei sistemai smūgis, čia smūgis pilietinei visuomenei, nes sukuriamas barjeras bet kam prieiti prie politiko“, – sakė R. Šimašius.

Anot liberalų vadovo, partija turi planą, kaip išgyventi ir be valstybės dotacijos.

„Skųsime šį sprendimą. Antras dalykas, net jei dotacijos klausimai iškils, natūralu, kad turime planą, kaip artimiausiu metu, dar susimažinus išlaidas išgyventi. Yra kitų išlaidų, yra vieno procento parama, nežinome, kiek tiksliai jos bus, bet yra galimybė tikrai smarkiai susimažinus išlaidas artimiausiu metu gyventi“, – teigė jis.

Ketvirtadienį VRK šio instituto surengtus mokymus Liberalų sąjūdžio nariams pripažino nepinigine auka. Už tokį sprendimą balsavo visi dešimt posėdyje dalyvavę Rinkimų komisijos nariai.

Dalis projekto „Ready to Win“ mokymų lektorių buvo dabartinė Seimo Liberalų frakcijos narė Aušrinė Armonaitė, viešųjų ryšių specialistai Jaunius Špakauskas, buvusi Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus visuomeninė patarėja ryšių su visuomene klausimais Jurga Tapinienė. Visi jie tiesiogiai ar netiesiogiai susiję su Liberalų sąjūdžiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Rima

Šitai liberastų partijukei seniai laikas į ešafotą, nes ji Lietuvai pakenkė ne mažiau negu komunistai. O gal dar ir daugiau.

...

VISOS tos 'partijos' vienodai DVOKIA.

vabalas,

Dvi kojos dešimtis korumpuotu partijos veikėju, ir kuo toliau to labiau pamokėlių vis išranda veikėjai, vis vagia stambių mastu ir vis teises visos ponu rankose kortu kaladė, kaltininku nėra ,kiek laiko visas šitas blogis dar tesis vagis korupcijomis ima viršų tarpe mūsų gyventoju, o teismai vykdo ponu stimulus ir matote samdo advokatus teisėjus ir visa šita mėšla mes turime mokėti iš biudžeto kur matyta ,kada baiks mulkinti visas tas organu donoro teises prokuroru s,t,t, komedijos liūnas ir imsis tikro naudingo darbo, kodėl tik runkelis kur šeip taip nusikalto toj yra talpinamas už grotu ir ilgam laikui , runkeliai kenčia o tie partijų stogai dalinasi pinigais ir špygas rodo liaudžiai, gėda skaityti ir žiūrėti kokius seansus ponai užima savo postus išdalinęs sodinti partijas naikinti laikas atėjo jeigu neišlaiko duoto žodžio lietuvos valstybei naikinti ir vyti lauk su vilko bilietu kad eitu dirbtu pačius sunkiausius darbus už ašaras kur mes gauname, visus vyti lauk, be išimčių užt
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS