Lietuva ir Lenkija pasirašys susitarimą dėl elektros tinklų sinchronizavimo | KaunoDiena.lt

LIETUVA IR LENKIJA PASIRAŠYS SUSITARIMĄ DĖL ELEKTROS TINKLŲ SINCHRONIZAVIMO

Premjeras Saulius Skvernelis sako užsitikrinęs tvirtą Lenkijos paramą sinchronizuoti elektros tinklus su Vakarų Europa per dabar veikiančią elektros jungtį, tačiau kitos Baltijos šalys tokia galimybe kol kas abejoja.

Varšuvoje viešintis S.Skvernelis sakė su Lenkijos premjere Beata Szydo (Beata Šydlo) sutaręs „nedelsiant artimiausiu metu pasirašyti politinį susitarimą“ dėl projekto, kuriuo siekiama mažinti priklausomybę nuo Rusijos.

Jo teigimu, Latvijos ir Estijos raginimai sinchronizavimą įgyvendinti, tik nutiesus dar vieną elektros jungtį, yra nepriimtini, nes galėtų užvilkinti projektą ir palikti Baltijos šalis priklausomas nuo Maskvos kontroliuojamo elektros žiedo.

„Labai svarbus yra Lenkijos politinis pritarimas Baltijos valstybių elektros sistemos sinchronizacijai su kontinentine Europa per Lenkiją. Negalime atidėlioti šio projekto - tai bendras Baltijos šalių nacionalinio ir energetinio saugumo klausimas“, - bendroje spaudos konferencijoje antradienį Varšuvoje sakė S.Skvernelis.

Latvijos premjeras Maris Kučinskis toliau laikosi pozicijos, kad sinchronizavimui būtina antra elektros jungtis.

„Pritariame sinchronizavimui naudojant dvi linijas, nes, pasak tyrimų centro analizės, išlaidų atžvilgiu tai būtų pats geriausias sprendimas“, - sakė M.Kučinskis.

Susitikime turėjęs dalyvauti Estijos premjeras savo vizitą atšaukė paskutinę minutę. Estija taip pat ragina tiesti antrą elektros jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos, o kaip alternatyvą siūlo sinchronizuotis su Šiaurės šalimis.

Antros jungties šalininkai sako, kad ji padidintų saugumą. Apžvalgininkų teigimu, Estija taip pat gali tikėtis, kad didesni pajėgumai leis jai lengviau eksportuoti elektrą. Lenkija savo ruožtu antrai jungčiai gali nepritarti, saugodama savo rinką, pareigūnai Varšuvoje taip pat tikina, kad jungties tiesimas būtų techniškai sudėtingas.

Baltijos šalys iki šiol veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo. Siekiant sumažinti priklausomybę nuo Maskvos, Baltijos šalys numato susijungti su Europos elektros energetikos sistema. Projektą tikimasi įgyvendinti iki 2025 metų.

S.Skvernelis neatmeta galimybės, kad Lietuva per Lenkiją sinchronizuosis viena, jei Latvija ir Estija sprendimui nepritars.

„Jeigu jos mato kitas alternatyvas per Skandinaviją, kurios yra gerokai brangesnės, imlesnės laikui, tai mes rizikuoti, laukti to momento, kai BRELL šalys atjungs mus, neturime jokios teisės“, - sakė S.Skvernelis, komentuodamas Latvijos ir Estijos poziciją.

Baltijos šalys Europos vadovų taryboje birželį turėjo pasirašyti supratimo memorandumą dėl elektros tinklų sinchronizavimo, tačiau to nepadarė, nesutardamos, kiek elektros linijų į Lenkiją turėtų būti nutiesta.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS