Lietuva, Lenkija ir Rumunija ragina ES toliau dirbti su britais užsienio politikoje | KaunoDiena.lt

LIETUVA, LENKIJA IR RUMUNIJA RAGINA ES TOLIAU DIRBTI SU BRITAIS UŽSIENIO POLITIKOJE

Lietuvos, Lenkijos ir Rumunijos užsienio reikalų ministrai antradienį paragino, kad Europos Sąjunga po „Brexit“ išsaugotų ryšius su Jungtine Karalyste formuojant užsienio ir saugumo politiką.

„Kai kalbame apie Britanijos pasitraukimo sutartį, vis dar yra neišspręstų klausimų. Prasidedant lemiamam „Brexit“ derybų etapui, turime bendrą atsakomybę pirmiausia užtikrinti tvarkingą pasitraukimą ir susitarti dėl būsimų santykių sąlygų“, – rašoma leidinyje „Politico“ paskelbtame ministrų komentare.

„Tačiau užsienio ir saugumo klausimai turi būti laikomi unikaliais, siekiant užtikrinti, kad jie nebūtų įpainioti į galimus nesutarimus kitais klausimais. Mes taip pat turime nukreipti energiją į ambicingos partnerystės užsienio ir saugumo klausimais kūrimą, vos Jungtinė Karalystė pasitrauks“, – rašoma jame.

Ministrai pabrėžė, kad be Jungtinės Karalystės ES „pozicijos pasaulyje gali susilpnėti, o tai gali padaryti ją labiau pažeidžiamą nuo išorinių grėsmių“.

Visgi komentare teigiama, kad „didelės žalos išvengti dar ne vėlu“.

Ministrų Lino Linkevičiaus, Jaceko Czaputowicziaus (Jaceko Čaputovičiaus) ir Teodoro Melescanu (Teodoro Meleškanu) rašinyje tvirtinama, jog Britanija gali tapti esmine ES partnere skatinant demokratiją kitose šalyse.

Anot jų, ES ir Londono bendradarbiavimas yra gyvybiškai svarbus ES rytinei ir pietinei kaimynystei, Vakarų Balkanuose ir vystant bendrą politiką Rusijos atžvilgiu.

Pasak ministrų, Britanija galėtų dalyvauti naujausiuose ES projektuose, tokiuose kaip Nuolatinis struktūrizuotas bendradarbiavimas (PESCO), Europos gynybos fondas ar Europos gynybos pramonės plėtros programa.

„ES neras artimesnio partnerio už Londoną. Mes dalijamės bendromis vertybėmis ir kai kuriais bendrais interesais. Mes esame tikri sąjungininkai. Mums reikia vieni kitų, kad drąsiai sutiktume augančius iššūkius, gintume taisyklėmis pagrįstą pasaulio tvarką ir išsaugotume geresnę ateitį būsimoms kartoms“, – teigiama komentare.

ES tikisi iki spalio arba lapkričio galutinai susitarti su Londonu dėl „Brexit“ sąlygų.

Jungtinė Karalystė iš ES turi pasitraukti iki 2019 metų kovo.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

nesusipratelis

kas gali paaiskinti, uzsienio reikalu ministro solidarizavimosi vizita geju uzeigoje? Kokia karuna bande uzsideti ministras? Kokia zinia jis ca siuncia? Tai sokas, amo praradimas is to jo poelgio. Kas ji pastumejo, patare, prispaude, kokie siekiai viso sito jovalo?

Kęstas

Skubiai siųskime Eligijų Masiulį, Linkevičių, Landsbergius ir Juknevičienę, kad jie eurais iš jų dėžučių nuo alkoholio pridengtų Arkties vandenyno ledą ir apsaugotų tą ledą nuo tirpimo. Negalime paleisti vėjais visas mūsų pastangas susilpninti Rusiją. Rusija tampa svarbia transportavimo okeaniniais maršrutais dalimi. "Pirmą kartą didelis konteinerinis laivas sugebėjo patekti iš Vladivostoko į Sankt Peterburgą be ledlaužių. Atsakinga už tai yra klimato kaita. Naujas maršrutas duoda didelę ekonominę naudą.

Kęstas

Didžiausia pasaulyje laivybos kompanija Maersk pirmą kartą išsiuntė didelį konteinerinį laivą per Šiaurė Rytų Maršrutą. "Venta Maersk" iš Rusijos Vladivostoko į Europą nuplaukė ne įprastu maršrutu per Sueco kanalą, o Arkties vandenynu, kaip pranešė danų žiniasklaida. Pirmadienį laivas jau buvo į šiaurę nuo Norvegijos, kertant Šiaurės kyšulį. "Kelionė vyko pagal planą, o komandai gerai sekasi", - sakė kompanija. Tikslas yra Sankt Peterburgas. Laivyba šiaurės rytuose, per Beringo jūrą, praeinant Šiaurės ašigalį ir Barenco jūrą, iki neseniai buvo leidžiama tik su ledlaužių pagalba. Klimato kaitos dėka ši navigacija tampa geresnė ir plačiau naudojama, nes pastovus ledas tirpsta vis greičiau ir greičiau. Tai galėtų sumažinti kelionių laiką tarp kontinentų iki 40 procentų, kas laivybos kompanijoms reiškia didelę galimybę, taupant kurą." Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS