L. Linkevičius: Makedonijos narystė NATO – stabilumas Vakarų Balkanuose | KaunoDiena.lt

L. LINKEVIČIUS: MAKEDONIJOS NARYSTĖ NATO – STABILUMAS VAKARŲ BALKANUOSE

  • 0

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, susitikęs su Lietuvoje viešinčiu Šiaurės Makedonijos Respublikos Asamblėjos pirmininku Talatu Xhaferiu, aptarė Šiaurės Makedonijos integracijos į NATO ir Europos Sąjungą bei regioninio saugumo klausimus, dvišalio bendradarbiavimo stiprinimo galimybes.

Šiaurės Makedonijos parlamento pirmininkas ketvirtadienį dalyvaus Seimo posėdyje, kuriame bus ratifikuojamas šalies prisijungimo prie NATO protokolas.

„Džiaugiamės, kad Lietuva yra viena iš pirmųjų NATO sąjungininkių, ratifikuojančių Šiaurės Makedonijos - paskutinės 2000 metais įkurtos Vilniaus dešimtuko grupės, kol kas ne NATO narės - prisijungimo prie Aljanso protokolą. Tikimės, kad Šiaurės Makedonijai tapus 30-ąja nare mūsų šalys sėkmingai bendradarbiaus sprendžiant tarptautinio saugumo iššūkius“, - sakė L. Linkevičius.

L. Linkevičius pasveikino T. Xhaferį įgyvendinus istorinį Prespos susitarimą su Graikija, po kurio šaliai atsivėrė kelias į ES ir NATO.

Ministras išreiškė tvirtą paramą Šiaurės Makedonijos integracijai į ES ir lūkestį, kad šaliai pavyks padaryti reikiamą pažangą, kad birželio mėnesį ES ministrai priimtų teigiamą sprendimą dėl Šiaurės Makedonijos derybų pradžios dėl narystės ES.

L. Linkevičius paragino Šiaurės Makedoniją toliau vadovautis bendromis ES vertybėmis ir principais užsienio politikoje ir siekti visapusiško pozicijų su ES bendrąja užsienio ir saugumo politika suderinimo.

Susitikimo metu ketvirtadienį ministras taip pat pasidžiaugė sėkmingu bendradarbiavimu tarp abiejų šalių institucijų ES integracijos srityje - Lietuvos institucijos Šiaurės Makedonijoje jau yra laimėjusios 11 ES Dvynių programų projektų ir yra pasirengusios toliau stiprinti bendradarbiavimą.

Užsienio reikalų ministerija primena, kad Šiaurės Makedonija nuo 2005 metų yra ES šalis kandidatė. Nuo 1999 metų ji vykdo NATO Narystės veiksmų planą. Pasiekti narystės ES ir NATO tikslų jai neleido neišspręstas šalies pavadinimo klausimas. Praėjusiais metais įvyko lūžis ir birželio 17 dieną Prespoje buvo pasirašytas dvišalis susitarimas, atvėręs duris tolesnei šalies integracijai. 2019 metų vasario 6 dieną Briuselyje pasirašytas Šiaurės sutarties protokolas dėl Šiaurės Makedonijos Respublikos prisijungimo, kurį turi ratifikuoti visos Aljanso narės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS