Lietuvos ir Rusijos šnipų karas (apžvalga) | KaunoDiena.lt

LIETUVOS IR RUSIJOS ŠNIPŲ KARAS (APŽVALGA)

Šiaulių apygardos teismas antradienį dėl šnipinėjimo Rusijos žvalgybai nuteisė buvusį Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų kapitoną Sergejų Pusiną ir Rusijos pilietį Sergejų Moisejenką. Pirmajam skirta penkerių metų, antrajam - dešimties su puse metų laisvės atėmimo bausmė. Naujienų agentūra BNS primena kitas pastarųjų metų ryškiausias šnipinėjimo bylas.

Baltarusijos šnipai Lietuvoje: dėl šnipinėjimo Baltarusijai 2015 metų lapkritį Vilniaus apygardos teismas valstybinėje įmonėje „Oro navigacija“ dirbusį Romualdą Lipskį nuteisė kalėti trejus metus ir tris mėnesius. 2016 metų gegužę pagal prokuroro skundą Apeliacinis teismas bausmę jam sugriežtino iki penkerių metų. Nuteistasis Pravieniškių pataisos turės kalėti visą teismo paskirtą bausmę – iki 2019 metų sausio. Pagal įstatymus, lygtinis paleidimas dėl šnipinėjimo netaikomas.

2016 metų kovą Lietuvos kariuomenėje paramediku tarnavęs Andrejus Ošurkovas nuteistas kalėti trejus metus. Valstybės saugumo departamentas (VSD) teigia, kad jis bendradarbiavo su Baltarusijos karine žvalgyba GRU. Anot teismo, tarnaudamas Lietuvos kariuomenėje, vyras rinko informaciją, susijusią su Lietuvos karine technika, karių ruošimo programomis, kariuomenės objektais, karių lojalumu savo valstybei. A.Ošurkovas šiemet baigė atlikti bausmę ir sausio pabaigoje buvo paleistas iš pataisos namų.

Rusijos šnipai Lietuvoje: 2014 metų balandį kaip Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos SVR darbuotojas iš Lietuvos išsiųstas Rusijos generalinis konsulas Klaipėdoje Vladimiras Malyginas.

2015 metų gegužę Lietuvoje sulaikytas Rusijos pilietis Nikolajus Filipčenka, kurį Lietuvos žvalgyba vadina etatiniu Rusijos Federalinio saugumo tarnybos FSB darbuotoju. Anot VSD, tai buvo pirmas atvejis Lietuvoje, kai dėl šnipinėjimo buvo sulaikytas kadrinis Rusijos saugumo tarnybos darbuotojas. Prokurorai teigia, kad jis siekė užverbuoti Vadovybės apsaugos departamento pareigūnus, kurie galėtų įtaisyti pasiklausymo įrangą prezidentės Dalios Grybauskaitės kabinete ir rezidencijoje. Vilniaus apygardos teismas bylą pradėjo nagrinėti pernai rugsėjį, nuosprendis kol kas nepaskelbtas.

Vilniaus apskrities policija taip pat yra paskelbusi šioje byloje figūruojančio Lietuvos piliečio Vladimiro Sokolovo paiešką. Jis kol kas nerastas.

Lietuvos šnipai Baltarusijoje: 2013 metų gruodį Baltarusijos karo teismas du Baltarusijos piliečius nuteisė dešimties ir aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmėmis dėl šnipinėjimo Lietuvai. Nuteistieji identifikuoti kaip A.Fenzeliau ir E.Kočiura.

Lietuvos šnipai Rusijoje: 2016 kovą Maskvos teismas Lietuvos pilietį Aristidą Tamošaitį nuteisė kalėti 12 metų, balandį Karaliaučiaus srities teismas dvigubą Lietuvos ir Rusijos pilietybę turinčiam Jevgenijui Mataičiui skyrė 13 metų nelaisvės. Maskva teigia, kad jiedu vykdė Lietuvos karinės žvalgybos užduotis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Meluoja tas anonimas

Sukasi apie NATO objektus tie šnipeliai,kol anonimas tvartely komentarus rašo.

Anonimas

jo jūs tikėkit lietuvišku fašizmu,tai jie netiek dar raganų sumedžios,nors būtų ką šnipinėt,nebent lietuviškus toletus,ar landzbergio tvartelį,debiliškas melas ir kgbistės propoganda

SUSIJUSIOS NAUJIENOS