M. Bastys žlugdo socialdemokratų planus įkurti frakciją | KaunoDiena.lt

M. BASTYS ŽLUGDO SOCIALDEMOKRATŲ PLANUS ĮKURTI FRAKCIJĄ

Seimo narys Mindaugas Bastys nutarė dirbti Mišrioje Seimo narių grupėje, jis apsisprendė nepriklausyti nė vienai socialdemokratų frakcijai parlamente.

Dirbs Mišrioje Seimo narių grupėje

„Mano sprendimas yra jungtis prie Mišrios Seimo narių grupės. Motyvus paaiškinsiu pareiškimu pirmadienį“, – penktadienį BNS sakė M. Bastys.

Jo apsisprendimas žlugdo Lietuvos socialdemokratų partijai priklausančių, į opoziciją besitraukiančių Seimo narių planus įkurti savo frakciją.

19 narių (įskaitant ir du „darbiečių atstovus) turinti Socialdemokratų frakcija Seime šiuo metu išgyvena „skyrybų“ procesą. Prieš mėnesį priimtam partijos tarybos sprendimui trauktis iš valdančiosios koalicijos su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga nepaklusę 9 socialdemokratai pasitraukė iš partijos. Pastarieji ketvirtadienį Seime pakeitė frakcijos pavadinimą į Lietuvos socialdemokratų darbo frakciją.

Partijos valiai paklusę Seimo socialdemokratai nori įkurti savo frakciją parlamente, tačiau M. Basčiui neinant į ją, šie planai žlunga.

Pagal Seimo statutą sudaryti atskirą parlamentinę frakciją gali ne mažiau nei 7 parlamentarai. Tuo metu partijai priklausančių socialdemokratų lieka iš viso šeši – Raminta Popovienė, Rasa Budbergytė, Juozas Olekas, Algimantas Salamakinas, Julius Sabatauskas ir Algirdas Sysas.

M. Bastys, kuriam Seime inicijuota apkalta dėl neskaidrių ryšių su Rusijos verslininkais ir žurnalistais, iš pradžių buvo prisijungęs prie valdžioje liekančių maištininkų. Tačiau partijos etikos sargams pasiūlius šalinti jos sprendimų nevykdančius parlamentarus iš partijos, M. Bastys praėjusią savaitę atsiėmė parašą, remiantį koaliciją su „valstiečiais“.

G. Palucko šalininkai neslėpė ketinimų būtent M. Basčio padedami įsteigti savą LSDP frakciją Seime.

M. Bastys po iškeltų įtarimų dėl jo ryšių su Rusija, sustabdė savo narystę partijoje.

Negali suformuoti frakcijos

Sprendimui trauktis iš koalicijos su „valstiečiais“ paklusę socialdemokratai, neturintys reikiamų 7 narių, kol kas dirbs mišrioje Seimo narių grupėje, sako Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas (LSDP) Gintautas Paluckas.

Tai jis pareiškė po to, kai socialdemokratas Mindaugas Bastys apsisprendė nedirbti nė vienoje socialdemokratų frakcijoje.

„Dabar to septintojo frakcijos nario neturime, tai tokiu atveju mes, be jokios abejonės, trauksimės į Mišrią Seimo narių grupę, kur sudarysime daugumą“, – BNS aiškino G. Paluckas.

Šiuo metu Mišriai Seimo narių grupei priklauso Žaliųjų partijos vadovas Linas Balsys, partijos „Lietuvos sąrašas“ atstovė Aušra Maldeikienė, iš „valstiečių“ frakcijos pasitraukęs Bronius Matelis, buvęs „tvarkiečių“ frakcijos narys Kęstutis Pūkas, dėl kurio pradėtas apkaltos procesas, taip pat teisėsaugos įtarimų dėl piktnaudžiavimo sulaukęs buvęs liberalų frakcijos atstovas Gintaras Steponavičius.

Jis sako, kad šiuo metu yra kalbamasi su keliais atskilusių socialdemokratų atstovais dėl prisijungimo ir spėjo, jog derybos užtruks „kelias dienas ar savaitę“.

G. Paluckas taip pat pabrėžė, kad socialdemokratų Taryba nebaigė procedūros dėl M. Basčio metimo iš partijos, kaip siūlė partijos etikos sargai. Anot jo, jei partijos narys trukdo formuoti frakciją, „savaime suprantama, kad klausimų dėl atsakomybės kyla“. Tačiau ar artimiausiu metu partijos valdžios organai priims sprendimą, nedetalizavo.

G. Paluckas sako suprantantis M. Basčio situaciją, jog jam dėl vykstančio apkaltos proceso „yra emociškai sunku“, bet tikino, kad partija jo nerems mainais prašydama jo persigalvoti ir likti frakcijoje.

„Dėl frakcijos - ieškosime septintojo žmogaus, kad ją suformuotumėme. Kaip ir sakiau ne kartą, socialdemokratų partija frakciją turės. Ir jei to kaina yra Mindaugo Basčio parėmimas, laikinas jo pabuvimas mišrioje grupėje – tokią kainą mes esame pasiruošę priimti. Nemainysime viešos paramos Mindaugui į frakcijos suformavimą dabar“, – tikino LSDP vadovas.

Seimo statutas numato, jog atskirą parlamentinę frakciją suformuoti gali ne mažiau nei 7 Seimo nariai.

Partijos sprendimui nutraukti koaliciją su „valstiečiais“ nepaklususių vadinamųjų maištininkų yra 10: Gediminas Kirkilas, Juozas Bernatonis, Irena Šiaulienė, Algirdas Butkevičius, Linas Linkevičius, Andrius Palionis, Rimantė Šalaševičiūtė, Rimantas Sinkevičius, Antanas Vinkus ir Artūras Skardžius. Jie turi pakankamai balsų frakcijai išlaikyti.

Kita dalis, partijos valiai paklusę parlamentarai, yra šeši: Raminta Popovienė, Rasa Budbergytė, Juozas Olekas, Algimantas Salamakinas, Julius Sabatauskas ir Algirdas Sysas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS