„Ministerium“ skandalas: po pergalės seikėta milijonais | KaunoDiena.lt

"MINISTERIUM" SKANDALAS: PO PERGALĖS SEIKĖTA MILIJONAIS

Seimas po pateikimo pritarė opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus pateiktam nutarimo projektui, kuriuo siūloma pradėti parlamentinį tyrimą dėl bendrovės "Ministerium".

Su šia bendrove yra siejamas premjero Algirdo Butkevičiaus žentas, bendrovės akcininkas Evaldas Vaitasius ir buvusios premjero visuomeninės konsultantės Dalios Kutraitės-Giedraitienės sūnus, buvęs akcininkas Simonas Giedraitis. Būtų tiriama, ar socialdemokratai neatsidėkojo D.Kutraitei ar jos šeimos narių valdomoms įmonėms už pagalbą praėjusiųjų metų Seimo rinkimuose.

Viešai kratosi praeities

2012 m. vykusiuose Seimo rinkimuose socialdemokratams iš esmės talkino dvi bendrovės – bendrovė "Strateginių komunikacijų centras" bei VšĮ "Socialiniai partneriai". Pirmosios akcininke bei direktore buvo D.Kutraitė-Giedraitienė. Dalininkė bei steigėja ji buvo ir "Socialiniuose partneriuose".

Socialdemokratams atėjus į valdžią, D.Kutraitė-Giedraitienė tapo premjero visuomenine konsultante. 2013 m. pradžioje pildydama privačių interesų deklaraciją, ji teigė esanti tik VšĮ "Nacionalinė pažangos premija" direktorė, o uždarosios akcinės bendrovės akcijas iškart po rinkimų pardavusi UAB "Videvita". Sandorio vertė – 245 tūkst. litų.

"Aš nežinau, ar galima šią sumą skelbti, reikėtų atsiklausti ir to žmogaus, kuris mokėjo", – pradėjus pokalbį apie akcijų pardavimą, "Kauno dienai" sakė D.Kutraitė-Giedraitienė. Viešinimo galimybe ji abejojo net priminus, kad tai – vieša informacija.

Registrų centro duomenimis, bendrovės "Videvita" akcininkas ir direktorius – Raimundas Daubaras. Jis kartu su D.Kutraite-Giedraitiene buvo ir bendrovės "Strateginių komunikacijų centras" steigėjai bei bendraturčiai. Registrų centro duomenimis, už akcijas premjero visuomeninei konsultantei sumokėjusios bendrovės metinė apyvarta nesiekė ir trečdalio milijono litų. Tad kyla klausimas, iš ko gautus pinigus už parduotas akcijas deklaravo premjero konsultantė? Galbūt atsakymas – sėkmingi viešųjų pirkimų konkursai?

2012 m. lapkritį bendrovė "Lietuvos energija" paskelbė integruotos komunikacijos paslaugų viešojo pirkimo konkursą. 2013 m. kovą ji paskelbė konkurso laimėtojus – šiai veiklai susivienijusių dalyvių grupę: VšĮ "Socialiniai partneriai" ir bendrovę "Strateginių komunikacijų centras". Viešai teigta, kad per trejus metus "Lietuvos energijai" prireiks 50 val. strateginio konsultavimo, 200 val. projektų valdymo ir 1600 val. kitų integruotos komunikacijos paslaugų. Komunikacinėms priemonėms "Lietuvos energija" per artimiausius trejus metus planavo išleisti ne daugiau kaip 400 tūkst. litų.

"Ar jūs neklystate? Aš tikrai nepamenu, kad šios bendrovės būtų turėjusios kokių nors ryšių su "Lietuvos energija", – D.Kutraitė-Giedraitienė dar kartą kratosi praeities net patikslinus, kad tai – viešai skelbta informacija. Vėliau, pokalbio pabaigoje, taip ir neatsakiusi nė į vieną klausimą, neištveria: "O jūs pamenate, ką veikėte prieš trejus metus? Leiskite man ramiai anūkus auginti, aš jau treji metai su verslu nieko bendro neturiu."

Įdomu tai, kad D.Kutraitei-Giedraitienei tapus premjero visuomenine konsultante, jos vyras Virginijus Giedraitis dirbo VšĮ "Socialiniai partneriai".

Palesino milijonais

VŠĮ "Socialiniai partneriai" 2012–2015 m. dalyvavo ne vienoje dešimtyje viešųjų pirkimų kaip tiekėjas, tačiau laimėjo ne daugiau kaip dešimtį. Nepaisant to, sutarčių sumos pavydėtinos – socialdemokratų pagrindiniu bastionu vadinamos Susisiekimo ministerijos Lietuvos automobilių kelių direkcija paslaugas perka už daugiau kaip 143 tūkst. eurų, pati Susisiekimo ministerija atseikėja per 105 tūkst. eurų, socialdemokratams neabejinga bendrovė "Lietuvos energijos gamyba" – per 180 tūkst. eurų. O į "Socialinių partnerių" lesyklą daugiausiai įpila Žemės ūkio ministerija, kurioje socialdemokratai vaidina ne paskutinį vaidmenį – net 462 tūkst. eurų.

Pagrindiniai VšĮ "Socialiniai partneriai" partneriai viešuosiuose pirkimuose yra bendrovės "Strateginių komunikacijų centras", "Vox vera" ir "Ministerium". Pastarosios 50 proc. akcijų buvo nupirkęs, o kilus triukšmui pardavė premjero žentas E.Vaitasius.

Sūnus premjero žento nepažįsta?

Šiandien bendrovės "Ministerium" pagrindiniai akcininkai yra du – D.Kutraitės-Giedraitienės sūnus Simonas bei Mantas Krasauskas. Beje, būtent iš pastarojo akcijas buvo įsigijęs, o vėliau atgal pardavė premjero žentas E.Vaitasius. Su M.Krasausku 2007 m. pabaigoje D.Kutraitė-Giedraitienė įsteigė VšĮ "Socialiniai partneriai". Vyras iš pradžių net vadovavo šiai įstaigai.

Registrų centro duomenimis, 2012–2015 m. bendrovė "Ministerium" kaip tiekėja dalyvavo 50 viešųjų konkursų, laimėjo kas penktą. Dosniausiai bendrovei už paslaugas ketina atseikėti Žemės ūkio ministerija – per 1,8 mln. eurų. Bendrovė yra sudariusi paslaugų tiekimo sutartis su Vidaus reikalų ir Ūkio ministerijomis, kurių bendra vertė veik 630 tūkst. eurų. Veik 73 tūkst. eurų sutartis sudaryta su Vilniaus miesto savivaldybės administracija, šiek tiek mažesnė – su Vilniaus VšĮ "Centrinė poliklinika". Pagrindiniai "Ministerium" partneriai viešuosiuose pirkimuose yra VšĮ "Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija", VšĮ "Socialiniai partneriai", bendrovė "Vox vera".

Paklausus, ar su ja bei jos sūnumi siejamų bendrovių laimėti viešieji konkursai nėra atlygis už pagalbą socialdemokratams per 2012 m. Seimo rinkimus, D.Kutraitė-Giedraitienė atsakė dvejopai: "Pirma, mano sūnus premjero žento nei pažįsta, nei yra jį matęs – visuomenei pateikta klaidinga informacija apie galimus jų ryšius. Kita vertus, kiek pamenu, socialdemokratams aš talkinau kaip fizinis asmuo, sudaręs sutartis su bendrovėmis." Tačiau paklausta, kodėl nedeklaravo tokių darbinių ryšių, pašnekovė konkretaus atsakymo nerado.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

tai ką dabar

parašys rašytoja janutienė? prie konservatorių prikibti negali, nors stengėsi ir net labai, rėkė apsiputojus, bet socdemų nelietė, kažin kodėl? tai dabar nereikia net dokumentų iš sudegusios sodybos - faktai kalba už save.

virgis

Konservai meluodami beviltiškai skęsta. Baigia susipainioti šioje istorijoje. Pradžioje akcijų pardavimas buvo pakiša premjerui, o dabar pasoirodo, kad premjeras atsidėkoja. Pradžioje pasitelkė neetišku pripažintą rašeivą Černiauską, o dabar kitą tos pačios komisijos už žmežtus baustą kvedarą. Linkėjimai juodų pirštinių veikėjui.

DREIZERIS

Pagal mano skaičiavimus,pradedantLietuvos jūrų laivyno išparceliavimu, vėliau visokios mailių aferos ,bankų sužlugdymai,bei visokių minister rium šmugialiavimų,ir jei visos tos lėšos būtų skaidriai panaudotos, tai LIETUVOS ekonomika būtų lygi SUOMIJOS ekonomikai. GARANTUOJU.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS