Ministras L. Kasčiūnas nuvyko pirmojo vizito į Ukrainą, su V. Zelenskiu aptarė paramą | KaunoDiena.lt

MINISTRAS L. KASČIŪNAS NUVYKO PIRMOJO VIZITO Į UKRAINĄ, SU V. ZELENSKIU APTARĖ PARAMĄ

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas pirmą kartą vieši Ukrainoje eidamas naujas pareigas. Jis susitiko su prezidentu Volodymyru Zelenskiu aptarti Lietuvos paramos.

„Jau įsibėgėjo vizitas, tik ką susitikau su prezidentu Zelenskiu, turėjau dalykišką, gerą susitikimą, dirbsime toliau. Pristačiau visą mūsų paramos paketą, noriu pasakyti, kad jis yra didesnis, nei mes planavome ir bus dar didesnis – ieškosime visų būdų ir galimybių dar jį didinti“, – BNS trečiadienį sakė ministras.

Jis sakė V. Zelenskiui taip pat pristatęs Lietuvos planus dėl kovinių dronų siuntimo, išminavimo koalicijos. 

Anot ministro, pagal Lietuvos patvirtintą 200 mln. eurų trejų metų paramos Ukrainai programą jau skirti 84 mln. eurų – apie 20 mln. eurų daugiau, nei planuota.

„Pristačiau idėją ir dėl dronų programos, kur mes užkūrinėsime savo pramonę, tik reikia dar susitvarkyti savo teisinę bazę, ir tieksime dronus ukrainiečiams, kurie po to bus testuojami ir kovos lauke“, – sakė L. Kasčiūnas.

Pasak jo, šiemet planuotą skirti 66 mln. eurų paramą Lietuva tikisi padvigubinti.

„Tikiuosi, kad tą gairę, kuri buvo skirta plane 66 mln., jau dabar yra 84 mln., padvigubinsime per šiuos metus, toks tikslas yra. (...) Iš viso esame skyrę 610 mln. gynybai, su visa parama – virš milijardo, kas sudaro 1,5 proc. bendrojo vidaus produkto“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Jis taip pat teigė Ukrainos prezidentui pristatęs išminavimo koalicijos pajėgumus apmokant Ukrainos karius, kalbėjęs, kad didesnę energiją Lietuva skirs mokymuisi iš ukrainiečių, teritorinės gynybos, dronų pajėgumų integravimui į šalies gynybos sistemą.

Ministras teigiamai įvertino ministrės pirmininkės ir Vyriausybės sprendimą skirti 35 mln. eurų Čekijos iniciatyvai pirkti amuniciją.

„Jaučiu, kad tas sprendimas buvo labai laiku ir ukrainiečiai labai vertina kaip vieną iš tų, ko jiems labiausiai reikia dabar“, – BNS sakė L. Kasčiūnas.

Vizito Kyjive metu jis nurodė susitinkantis ir su Ukrainos gynybos ministru, kariuomenės vadu.

Gairės: Laurynas Kasčiūnas, Ukraina, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS