Ministras siekia sąlygų lengviau atleisti ligoninių vadovus | KaunoDiena.lt

MINISTRAS SIEKIA SĄLYGŲ LENGVIAU ATLEISTI LIGONINIŲ VADOVUS

Seime pradėtas svarstyti siūlymas lengviau atleisti ligoninių vadovus.

Vienas pataisų iniciatorių, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad jos leistų iš pareigų atleisti korupcija įtariamus medikus, tačiau kritikai baiminasi, kad tokia nuostata sudarytų sąlygas steigėjui piktnaudžiauti ir politiniu pagrindu atleisti gydymo įstaigų vadovus.

Pagal Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pataisas, su gydymo įstaigos vadovu sudarytą darbo sutartį būtų galima nutraukti, jei taip nusprendžia steigėjas arba visuotinis dalininkų susirinkimas. Šiuo metu vadovai atleidžiami Darbo kodekso nustatyta tvarka.

„Dabar gydymo įstaigų vadovai, kurie yra įtariami padarę korupcinio pobūdžio nusikaltimą, negali būti atleidžiami iš pareigų, nes tam nėra teisinio pagrindo. Kai kurių gydymo įstaigų vadovai jau ne vienus metus yra nušalinti nuo pareigų, nes jiems yra iškeltos bylos“, – pristatydamas pataisas sakė A.Veryga.

„Ministerijos steigėjos rankos yra surištos, mes neturime teisinio pagrindo tokių vadovų atleisti tol, kol teismai nėra priėmę sprendimų. Susiduriame su tokia situacija, kad net ir gydymo įstaigų veikla yra savotiškai paralyžiuojama, nes ji neturi vadovo, mes negalime skelbti konkurso naujiems vadovams ateiti. Tai ne tik trukdo darbą, bet, manau, apskritai kompromituoja sveikatos priežiūros sistemą“, – argumentavo ministras.

Panevėžio teismui yra perduota byla, kurioje kyšininkavimu kaltinamas respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius Ivanas Dorošas, įtarimai dėl korupcijos taip pat pateikti respublikinės Šiaulių ligoninės vadovui Petrui Simavičiui.

„Kitose demokratinėse valstybėse paprastai tokiais atvejais patys įstaigų vadovai parašo prašymus išeiti iš darbo, susiklosčius panašioms situacijoms, taip siekdami išsaugoti tiek įstaigos, tiek viešojo sektoriaus gerąjį vardą. Deja, pas mus tradicijos yra šiek tiek kitokios ir tokie asmenys paprastai daro viską, kad tik kuo ilgiau išsilaikytų pareigose, ir tokiu būtu kompromituoja sveikatos priežiūros sistemą“, – situaciją komentavo ministras.

Dabar gydymo įstaigų vadovai, kurie yra įtariami padarę korupcinio pobūdžio nusikaltimą, negali būti atleidžiami iš pareigų, nes tam nėra teisinio pagrindo.

Konservatorius Antanas Matulas tvirtino, kad priėmus siūlomas pataisas vadovą bus galima atleisti vien dėl to, kad jis nebus parankus ministerijai.

„Jūs asmeniškai galėsite savo įsakymu atšaukti įstaigos vadovą, kuris laimėjo konkursą, vien dėl to, kad prarado jūsų pasitikėjimą. O tokių jau daugėja, nes visi pasirašė dėl to paties indeksavimo, vyriausieji gydytojai. Kiek žinau, jūsų šaunieji patarėjai jau kai kuriuos yra pakvietę ir pasiūlę išeiti iš darbo bendru susitarimu. Ar nebus instrumentas jums papildyti baigtinį sąrašą pagal jūsų nuožiūrą?“ – klausė konservatorius.

Socialdemokratas Algirdas Sysas taip pat tvirtino, kad tokia pataisa savivaldybėse gali tapti politinio susidorojimo įrankiu.

„Virš 30 atleistų vadovų Širvintų rajone buvo grąžinti į darbą, nes ten buvo politinis susidorojimas – jie balsavo ne taip, jie kalbėjo ne taip, ir jie ne tos partijos nariai. Kada bus toks įrašas įstatyme, teismas vadovausis įrašu įstatyme, kad steigėjas turi tokią teisę nutraukti sutartį. Mūsų politinė kultūra dar labai toli nuo normalios“, – sakė A. Sysas.

Sveikatos apsaugos ministras tvirtino, kad atleidimai turės būti pagrįsti, motyvuoti, ir tai esantis saugiklis, kuris neleis vietos ar nacionalinei valdžiai nesant pagrindo, tik dėl politinių motyvų atleisti neįtikusių vadovų.

„Aukščiausiasis Teismas yra konstatavęs, kad siekiant užkirsti kelią piktnaudžiavimui valdžia sprendimai dėl biudžetinės įstaigos vadovo turi būti aiškūs, racionaliai motyvuoti, pagrįsti teisės normomis bei faktinėmis aplinkybėmis. Jau yra suformuota teismų praktika iš kitų viešųjų įstaigų ir iki šiol tokių problemų niekam nekildavo. Nemanau, kad sveikatos priežiūros sistema yra kuo nors išskirtinė ir mes susidursime su kokia nors panašia rizika“, – sakė A. Veryga.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Laisve

Pagarba p. Verygai. Sekmes !

pasakorius

is jo toks ministras kaip is daugelio kosmonautai ofonautas grynas ir viskas pasakyta

Ai

Geriau pasakytų kas nors, kaip trenktus ministrus atleisti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS