N. Aleksiejūnas: į „Nord Stream 2“ ir Astravo AE dėmesį atkreipė visa Europa | KaunoDiena.lt

N. ALEKSIEJŪNAS: Į „NORD STREAM 2“ IR ASTRAVO AE DĖMESĮ ATKREIPĖ VISA EUROPA

Dėl dujotiekio „Nord Stream 2“ ir Astravo atominės elektrinės (AE) statymo Baltarusijoje anksčiau nepasitenkinimą garsiai reiškė tik kelios Europos šalys, o dabar dėmesį atkreipė visa Europa, sakė prezidentės vyriausiasis patarėjas Nerijus Aleksiejūnas.

Jis įsitikinęs, kad Rusijos dujotiekio statybos yra šalies geopolitinis projektas, dėl kurio sustiprės jos įtaka Europoje.

„Iš savo patirties galime pasakyti, ką reiškia priklausymas nuo vieno rusiško dujų šaltinio. Todėl norime perspėti ir kitas šalis, kad tai geopolitinis projektas, kuris tik dar labiau sustiprins Rusijos įtaką Europai ir atskirų valstybių vidaus politikoms“, - antradienį „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ teigė N. Aleksiejūnas.

Pasak prezidentės vyriausiojo patarėjo, Astravo AE statymas taip pat yra tik dar vienas Rusijos geopolitinis projektas, kurį ji bet kada galės panaudoti savo politiniams tikslams.

Iš savo patirties galime pasakyti, ką reiškia priklausymas nuo vieno rusiško dujų šaltinio. Todėl norime perspėti ir kitas šalis, kad tai geopolitinis projektas, kuris tik dar labiau sustiprins Rusijos įtaką Europai.

N. Aleksiejūno teigimu, ES, suprasdama galimą grėsmę, įvedė Dujų direktyvos pataisą, sudarančią papildomas kliūtis Astravo AE realizavimui, ir pripažino tai visos Europos klausimu. Taip, pasak N. Aleksiejūno, yra daromas spaudimas Baltarusijai, kuri turi savų interesų ES, ir jai bus sunku pasiekti šių savo interesų, prieš tai taikiai nesusitarus dėl Astravo AE.

Kaip ELTA jau skelbė, ES Taryba ir Europos Parlamentas pritarė ES Dujų direktyvos pataisoms. Pagal pasiektą susitarimą esami ES Dujų direktyvos reikalavimai bus taikomi ne tik vidaus dujotiekiams, bet ir naujai statomiems dujotiekiams tarp ES ir trečiųjų šalių. Jiems galios ES konkurencijos teisės reikalavimai: dujų ir vamzdynų savininkė negalės būti ta pati įmonė, dujų tiekimo tarifai negalės būti diskriminaciniai, be to, tam tikra dalis tiekiamų dujų turės būti prieinama kitoms šalims.

Baltijos jūrą iki Vokietijos kertančio Rusijos dujotiekio „Nord Stream 2“ projektui nepritaria Baltijos šalys, Lenkija. Jos bei JAV vadina tai politiniu, o ne ekonominiu projektu, skirtu sustabdyti dujų tranzitą per Ukrainą.

Regione nerimą kelia ir kitas projektas. Baltarusija už 20 kilometrų nuo Lietuvos sienos stato Astravo AE. Statybas, teikdama paskolas, iš esmės finansuoja Rusija. Oficialiuose planuose skelbiama, kad pirmasis reaktorius turėtų būti paleistas 2019 metais.

Vasario 7 d. Jungtinių Tautų Poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste (Espoo) konvencijos šalių susitikime patvirtintos išvados dėl Astravo AE. Šalys patvirtino, kad Baltarusija pažeidė konvencijos 4 straipsnio 1 dalį (netinkamas poveikio aplinkai vertinimo dokumentacijos parengimas, netinkamas aikštelių alternatyvų vertinimas), 5 straipsnio a dalį (netinkamos konsultacijos su poveikį patirsiančiomis šalimis) ir 6 straipsnio 1 dalį (netinkamas galutinis sprendimas), nepagrįsdama pasirinktos aikštelės pasirinkimo priimant galutinį sprendimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

jonis

o kas ,,atkreipe demesi,, i ja????

...

Ach: " į „Nord Stream 2“ ir Astravo AE dėmesį atkreipė visa Europa" - taip, nes tai ekonomiškai APSIMOKA!!! (bet tai labai nepatinka JAV, jų skalūninis biznis niekais virsta).

Alis Petkus...

tik nereikia taip susireikšminti...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS