Nepritaria siūlymui nepriklausomybės gynėjus laidoti už valstybės lėšas | KaunoDiena.lt

NEPRITARIA SIŪLYMUI NEPRIKLAUSOMYBĖS GYNĖJUS LAIDOTI UŽ VALSTYBĖS LĖŠAS

Vyriausybė trečiadienį nusprendė nepritarti dviejų konservatorių projektui valstybės lėšomis laidoti visus nukentėjusius nepriklausomybės gynėjus.

Konservatoriai Gintarė Skaistė ir Sergejus Jovaiša siūlo, kad laidojimo išlaidų kompensacijos būtų skiriamos visiems nepriklausomybės gynėjams, kurie 1991 metų sausio 11–13 dienomis ir po to vykdytos SSRS agresijos metu buvo sunkiai ar apysunkiai sužaloti.

Dabar teisė į 1,5 tūkst. eurų laidojimo išmoką turi tik tie nepriklausomybės gynėjai, kurie po sužalojimų buvo pripažinti nedarbingais ar iš dalies darbingais.

Vyriausybė teigia, kad parlamentarų siūlymas „neatitiktų valstybės paramos teikimo nepriklausomybės gynėjams principo“.

„Valstybės parama (teisė į kompensacijas už būstą, nukentėjusių asmenų valstybines pensijas, transporto lengvatas ir kt.) nepriklausomybės gynėjams teikiama atsižvelgiant ne tik į okupacijos metu patirtos žalos faktą, bet ir į jos pobūdį bei dydį, t.y. parama teikiama labiausiai nukentėjusiems“, – teigiama Vyriausybės kanceliarijos rašte.

Anot jo, nedarbingais ar iš dalies darbingais pripažinti nepriklausomybės gynėjai patyrė negrįžtamą žalą bei praradę darbingumą turėjo mažiau galimybių pasirūpinti savimi ir savo šeima.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, konservatorių siūlymui įgyvendinti papildomai reikėtų apie 260 tūkst. eurų.

Neigiama išvada neįpareigoja parlamentarų balsuoti taip, kaip pasisakė Vyriausybė.

1991-ųjų sausį sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS. Tuomet žuvo 14 ir buvo sužeista daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių.

Nors sovietų kariams pavyko užimti Vilniaus televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, jie neišdrįso pulti tūkstančių žmonių saugomo tuometinės Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pastato.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Neturit pinigu o saviems reikalams ju yra.

natalija

MATYT KONSERVAI SEVE NORI UZ DYKA PASILAIDOT DIDIEJI GYNEJAI

Gynė

Daugumą, tik popieriukus iškovoti pasirūpinti sugebėjo ne visi. Negali būti tokių privilegijų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS