Netikėtas Lietuvos balsavimas dėl Jeruzalės: prieš D. Trumpą, kartu su ES | KaunoDiena.lt

NETIKĖTAS LIETUVOS BALSAVIMAS DĖL JERUZALĖS: PRIEŠ D. TRUMPĄ, KARTU SU ES

Lietuva ketvirtadienį netikėtai balsavo už Jungtinių Tautų rezoliuciją, kuria neteisėtu vadinamas JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimas pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.

Šiuo sprendimu Lietuva ignoravo JAV perspėjimus ir pademonstravo solidarumą su didžiosiomis Europos Sąjungos (ES) šalimis.

L. Linkevičius nusprendė nekomentuoti

Rezoliucija buvo priimta už ją balsavus 128 Jungtinių Tautų narėms, prieš buvo devynios šalys, dar 35 valstybės susilaikė.

Šį sprendimą pakomentavęs prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas užsienio politikos klausimais Nerijus Aleksiejūnas teigė, kad „Lietuva nuosekliai laikosi pozicijos, jog Jeruzalės klausimas gali būti išspręstas tik derybų keliu“. Jo komentarą perdavė prezidentės atstovė spaudai.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius nusprendė nekomentuoti balsavimo motyvų, BNS nurodė jo atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

D. Trumpas prieš balsavimą pagrasino nutraukti finansavimą šalims, kurios balsuos už rezoliuciją, smerkiančią jo sprendimą. Rezoliucija „patvirtina, kad bet kokie sprendimai ar veiksmai, kuriais siekta pakeisti Šventojo Jeruzalės miesto pobūdį, statusą ar demografinę kompoziciją, neturi jokio teisinio efekto“.

Jeruzalė buvo, yra ir visada bus mano, mūsų amžinoji sostinė. Nuvilia, kad Lietuva nepasekė grupės ES šalių, tarp jų Latvijos, susilaikiusių per šiandienos gėdingą JTGA balsavimą, pavyzdžiu.

Lietuva balsavo solidariai su dauguma ES šalių, įskaitant Vokietiją, Prancūziją ir Britaniją, tačiau ES konsensuso nebuvo. Latvija, Lenkija, Čekija, Kroatija ir Rumunija atsižvelgė į JAV sprendimą ir susilaikė. Ukraina balsavime nepasirodė.

Toks Lietuvos balsavimas neatitinka ligšiolinės praktikos – iki šiol šalis buvo viena didžiausių Izraelio diplomatinių rėmėjų ES, daugiausia dėl Lietuvos žydų istorijos ir siekio gauti JAV palankumą.

Daugelis kitų Europos šalių Izraelio atžvilgiu nusistačiusios griežčiau dėl nausėdijų plėtros okupuotame Vakarų krante.

Jungtinių Valstijų prezidentas Jeruzalę Izraelio sostine nusprendė pripažinti gruodžio pradžioje.

Izraelis Jeruzalę laiko nedaloma savo sostine, tuo tarpu palestiniečiai rytinę miesto dalį laiko savo būsimos valstybės sostine. Rytų Jeruzalę Izraelis okupavo per 1967 metais vykusį karą.

Izraelio ambasadorius nusivylęs

Izraelį nuvylė netikėtas Lietuvos sprendimas balsuoti už Jungtinių Tautų rezoliuciją, kuria neteisėtu vadinamas JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimas pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine, pareiškė šios šalies ambasadorius.

„Jeruzalė buvo, yra ir visada bus mano, mūsų amžinoji sostinė. Nuvilia, kad Lietuva nepasekė grupės ES šalių, tarp jų Latvijos, susilaikiusių per šiandienos gėdingą JTGA balsavimą, pavyzdžiu“, – parašė ambasadorius Amiras Maimonas ketvirtadienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“.

Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje Lietuva ketvirtadienį ignoravo JAV perspėjimus ir pademonstravo solidarumą su didžiosiomis Europos Sąjungos (ES) šalimis.

Rezoliucija buvo priimta už ją balsavus 128 Jungtinių Tautų narėms, prieš buvo devynios šalys, dar 35 valstybės susilaikė.

Šį sprendimą pakomentavęs prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas užsienio politikos klausimais Nerijus Aleksiejūnas teigė, kad „Lietuva nuosekliai laikosi pozicijos, jog Jeruzalės klausimas gali būti išspręstas tik derybų keliu“. Jo komentarą perdavė prezidentės atstovė spaudai.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Izraelietis

Jeruzalė yra žydams kaip Vilnius lietuviams ir nesvarbu kad ne visi tai pripažino.Jeruzale visada buvo,yra ir bus amžina žydų sostine

Gregory Shlemas

Nieko baisaus, manau ,pasaulio žydai "atbalsuos" nevykdami vasarot į Birštoną ir Druskininkus ir perstos liaupsinti "Šiaurės Jeruzalę" Vilnių,palikdami šia" garbę " Palestiniečių turistams.

zydas

voena diena musulmonu teroristai ateis ir pas kus i lietuva ir sakys kad jus pagoniai kurie valgot kiauliena ir nesimeldziat alachui ir prades jus sprogdinti, pjauti, ir taip toliau - taip kaip jau prasidejo kituose europos salyse. stai tada jus ir suprasit kada ir kam reikia sakyti taip o kada ne !!!!!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS