NMA vadovas: D. Gudelio įmonių pasiūlymai buvo ir pigiausi, ir naudingiausi | KaunoDiena.lt

NMA VADOVAS: D. GUDELIO ĮMONIŲ PASIŪLYMAI BUVO IR PIGIAUSI, IR NAUDINGIAUSI

Viešųjų ryšių konsultanto Dariaus Gudelio bendrovės pernai laimėjo tris Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) pirkimus, nes jų pasiūlymai buvo ir pigiausi, ir ekonomiškai naudingiausi, teigia NMA vadovas Erikas Bėrontas.

„Jų pasiūlymas buvo ir pigiausias, ir ekonomiškai naudingiausias“, – trečiadienį per opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos posėdį Seime sakė jis.

NMA pirko viešinimo paslaugas nacionalinėje spaudoje, televizijos laidose, regionų žiniasklaidoje. Pirkimai, anot E. Bėronto, vyko pernai pavasarį, vasarą ir rudenį.

Vykdant du pirkimus kaip ekspertą NMA buvo pasikvietusi premjero patarėją Tomą Beržinską.

„Į pirkimus tenka kviestis savo srities žinovus. (...) mus, kaip agentūrą, nuolat apkaltina, kad blogai padarėme ar blogai nupirkome, (todėl kviečiame ekspertus – BNS) kad būtų skaidrumas“, – aiškino NMA direktorius.

Anot jo, T. Beržinsko pakvietimą lėmė jo kvalifikacija.

Konservatorių frakcijos posėdyje dalyvavusi žemės ūkio ministro patarėja viešiesiems ryšiams Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė tvirtino, kad paprastai dėl ekspertų paskyrimo kreipiamasi į Vyriausybę ir ši deleguoja žmogų.

Naujienų portalas 15min.lt šią savaitę pranešė, kad premjeras Saulius Skvernelis dažnai susitinka su viešųjų ryšių konsultantu D. Gudeliu. Pernai Vyriausybės kanceliarija jam išrašė mažiausiai 19 leidimų patekti į Vyriausybės rūmus.

D. Gudelis teigia su S. Skverneliu besidalijantis patirtimi ir žiniomis, bet to nevadina konsultacijomis.

D. Gudelis yra komunikacijos agentūros „VIP Viešosios informacijos partneriai“ savininkas ir krepšinio klubo „Rytas“ dalininkas. Per praėjusius Seimo rinkimus jo kompanija turėjo sutartį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, bet po to jokių oficialių sutarčių nesudaryta.

Anot portalo, D. Gudelio įmonių „VIP Viešosios informacijos partneriai“ ir „MIG marketingo idėjų generatorius“ bendra pernai laimėtų sutarčių vertė siekė daugiau nei 2,5 mln. eurų. Sutartis šios bendrovės sudarė su įvairiomis valstybės institucijomis.

Stambiausią valstybės užsakymą pernai D. Gudelio verslas gavo iš NMA. 2018-ųjų vasarą šios agentūros viešųjų pirkimų ekspertu tapo premjero patarėjas T. Beržinskas. Po kelių mėnesių D. Gudelio įmonė laimėjo du agentūros konkursus. Bendra jų vertė – beveik 900 tūkst. eurų.

Premjero patarėjas, nors buvo kviestas, trečiadienį į TS-LKD frakcijos posėdį neatvyko.

Jis BNS sakė politiniuose spektakliuose nedalyvaujantis.

„Abejones – tikras, o ne tariamas ar suvaidintas - dėl viešųjų pirkimų turi sklaidyti ne politikai, o kompetentingos institucijos. Todėl jei klausimų kils Viešųjų pirkimų tarnybai ar kitoms – visada mielai į juos atsakysiu. Neturiu nei laiko, nei noro dalyvauti politiniame spektaklyje ir bendrauti su žmonėmis, kurių tikslas – „pavirpinti orą“ manipuliacijomis ar interpretacijomis, o ne išgirsti faktus. Jei faktų tikrai nori Gabrielius Landsbergis – asmeniškai kviečiu jį bet kuriuo patogiu metu užsukti į Vyriausybę. Pavaišinsiu kava, papasakosiu apie eksperto pareigas ir funkcijas“, – BNS sakė T. Beržinskas.

Seimo narys konservatorius Jurgis Razma siūlė pasidomėti ir kitais politinio pasitikėjimo pareigūnais, kurie kviečiami kaip ekspertai į kitus viešuosius pirkimus. Mat V. Jankauskaitė-Milčiuvienė papasakojo, kad ji pati yra buvusi viešųjų pirkimų komisijų nare, nes yra ne tik ministro patarėja, bet ir viešųjų ryšių specialistė.

Irena Degutienė sakė, jog politinio pasitikėjimo pareigūnai negali dalyvauti viešųjų pirkimų komisijose, nes jie privalo vykdyti tiesioginius savo vadovo nurodymus.

Seimo narys konservatorius Andrius Kubilius tame įžvelgė interesų konfliktą.

„Mes turime nuogąstavimų, kad užuot viešinus žemdirbiams reikalingą informaciją, dalis pinigų panaudojama, kad būtų propaguojama ministro ar premjero veikla. (...) Kai ateina į komisiją premjero patarėjas ar ministro politinė patarėja ir reguliuoja, kaip tas pirkimas turėtų būti realizuotas, mes tame matome didelį interesų konfliktą, nes sukeliama abejonių, kad europiniai pinigai būtų naudojami ne tam, kad būtų informuojama apie europinių projektų įgyvendinimą, o tam, kad būtų siekiama labai paprastų politinės propagandos rezultatų“, – teigė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tikrai

gudelis nekelia jokio pasitikejimo matyt dabar nori ji prastumti vietoje mockaus nesibaigiancios afioros

SUSIJUSIOS NAUJIENOS