Opozicija įvertino biudžeto projektą: S. Skvernelis ruošiasi prezidento rinkimams | KaunoDiena.lt

OPOZICIJA ĮVERTINO BIUDŽETO PROJEKTĄ: S. SKVERNELIS RUOŠIASI PREZIDENTO RINKIMAMS

Ketvirtadienį Seimui svarstant kitų metų valstybės biudžetą opozicijoje esantys politikai pareiškė, kad valstiečiai nepasinaudojo puikia proga reformuoti mokesčių sistemą.

Anot jų, siūlomo biudžeto projekto negalima vertinti gerai, nes jis yra labai paviršutiniškas, nesubalansuotas, neorientuotas į ateitį ir socialinės atskirties mažinimą.

Konservatorius Jurgis Razma samprotavo, kad siūlomas biudžeto projektas patvirtina, jog S. Skvernelis orientuojasi į 2019 metais vyksiančius Prezidento rinkimus, o ne į darbą Vyriausybėje. Anot parlamentaro, S. Skvernelis vengia natūralaus visuomenės nepasitenkinimo, kylančio dėl struktūrinių reformų, todėl nusprendė nieko nedaryti.

Kitas konservatorius, Edmundas Pupinis, įvertindamas Ministro Pirmininko panegiriką biudžetui, teigė, kad S. Skvernelis, tarsi stebukladarys, su maišu pinigų, vaizduojasi dalinąs dovanas visiems. Seimo narys pabrėžė, kad Premjeras visiškai nekreipia dėmesio į tai, kas buvo padaryta anksčiau dirbusių vyriausybių. E. Pupinis taip pat įspėjo, kad neatsakingas pinigų skirstymas gali būti pavojingas.

Kita vertus, E. Pupinis pabrėžė, kad švietimui skiriamos pajamos, atsižvelgiant į bendrąjį vidaus produktą (BVP), net mažėjo. Labai skeptiškai parlamentaras įvertino siekius kelti akcizus dyzelinui. Anot jo, valdantieji turėtų nekartoti anksčiau padarytų klaidų ir biudžeto neįgyvendinti „buldozerio“ principu.

Liberalas Simonas Gentvilas, vertindamas valstiečių stumiamą biudžeto projektą, teigė, kad artėja finansinis „ledynmetis“, o dabartiniame biudžete tam visiškai nepasiruošta. Jis nesutiko su Premjero kalbomis apie perteklinį biudžetą. Anot S. Gentvilo, biudžetas yra deficitinis ir jo išlaidos viršys gaunamas pajamas 459 milijonais eurų. Politikas kalbėjo, kad valdančioji dauguma, inicijuodama kosmetinius mokesčių pakeitimus, tik parodo, jog konservatorių „naktinėms reformoms“, kurias taip mėgsta kritikuoti, tik pritaria. Liberalas akcentavo, kad Vyriausybė ruošdama biudžeto projektą neįvertina nei „Brexito, nei to, kad Europos Sąjungos parama greitai baigsis.

Socialdemokratas Algirdas Sysas apgailestavo, kad valstiečiai nepasinaudojo galimybėmis iš esmės reformuoti mokesčius. Anot jo, valstiečiai nepasinaudojo proga nušluostyti nosis socialdemokratams ir konservatoriams grąžinant sumažintus valstybės tarnautojų atlyginimus.

Socialdemokratas akcentavo, kad priimamas biudžetas galbūt truputį ir sumažins skurdą, tačiau socialinę atskirtį tik padidins. Anot politiko, dabar vykdoma valdžios politika yra palanki turtingiausiems žmonėms.

Vyriausybei apsvarsčius pasiūlymus ir patobulinus įstatymo projektą, Seimo posėdyje gruodžio 7 d. numatoma rengti antrąjį valstybės biudžeto svarstymą.

Kitų metų valstybės biudžete pagrindinis dėmesys skiriamas skurdo mažinimui, šalies saugumo užtikrinimui, verslumo ir produktyvių investicijų skatinimui bei savivaldybių biudžetų ir finansinio savarankiškumo augimui. Prognozuojama, kad valdžios sektoriaus pajamos sieks beveik 16,082 mlrd. eurų, išlaidos - beveik 15,839 mlrd. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

Kas ji rinks šitą menta nebent tik mentai kad vel algas is mūsų mokesčių pakeltų jiems.

buvo

prezidentine o /bus/ policine o 141 /avinas/ ir toliau soks pagal briuselio dudele....

O

Nu nejaugi rinkejai bus tiek kvaili ,kad pamate kas daros ,kad pritsria siaubingiems istatymams ,nieko nenuveikia,pazadai siuksliu dezej.psihika nestabili matomai pagal situacija veryguir alkogolii ir tt.nejaugi isrinksite
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS