Opozicijos taikiklyje – ir premjeras, ir žemės ūkio ministras | KaunoDiena.lt

OPOZICIJOS TAIKIKLYJE – IR PREMJERAS, IR ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

Premjerui delsiant priimti sprendimą dėl žemės ūkio ministro Broniaus Markausko Seimo opozicijos atstovai svarsto rengti interpeliaciją ministrui, o gal ir pačiam Vyriausybės vadovui.

„Manau, kad svarstyti reikia dabar ne tik B. Markausko situaciją, bet ir Sauliaus Skvernelio prisiėmimą atsakomybės už visą tą situaciją, nes jis savo veiksmais parodė, kad jam situacija yra tinkama ir priimtina“, – trečiadienį BNS sakė didžiausios opozicinės Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.

„Kviesime mažumos atstovus kalbėtis ir žiūrėsime, kokios būtų bendros nuotaikos, ar galime pareikalauti balsavimu Seime premjero atsakomybės, ar vis dėlto tam balsų neužteks. Tą padarysime artimiausiu metu“, – teigė jis.

Anot konservatoriaus, bus aptarta ir galimybė inicijuoti apkaltą B. Markauskui kaip Seimo nariui.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį pareiškė, kad B. Markauskas, pats ūkininkaudamas, galbūt pažeidžia kelis Konstitucijos straipsnius.

„Konstitucijos 60 ir 99 straipsniai numato draudimą Seimo nariams ir ministrams gauti kitokį atlyginimą, išskyrus pagal pareigas ir už kūrybinę veiklą. Atvirai pripažinus, kad ministras tvarkė savo verslo reikalus motinos vardu, panašu, kad veikiama tariamų sandorių forma, kai tikrasis naudos gavėjas yra pats ministras“, – teigė prezidentė.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos Seime seniūnė Rita Tamašunienė BNS sakė, kad komisija jau atlieka tyrimą dėl B. Markausko.

„Svarstomas jau visas paketas galimų B. Markausko nusižengimų – ir dėl spaudimo atleidžiant institucijos vadovą, ir dėl svetimos žemės dirbimo. Esame sujungę į vieną tyrimą, ir jis yra be galo platus“, – sakė R. Tamašunienė.

Kita vertus, Etikos komisijos vadovė atkreipė dėmesį, kad klausimas dėl Seimo narių ūkininkavimo nėra toks paprastas.

„Jeigu tai yra mamos ūkis... reikia išsiaiškinti visas aplinkybes ir išklausyti visas puses. Daugelis į Seimą patekę prieš tai buvo verslininkai, ūkininkai, tapę Seimo nariais jie dažniausiai savo įmones perduoda kitiems fiziniams asmenims, dažniausiai tai būna šeimos nariai. Kiek jie (Seimo nariai – BNS) prisideda prie tolesnės ūkinės veiklos, sudėtinga nustatyti“, – kalbėjo R. Tamašunienė.

Ji priminė, kad Seimo nariams rekomenduota deklaruoti tokius santykius.

B. Markauskas tai yra padaręs. Jo interesų deklaracijoje nurodyta, kad motina Sofija Markauskienė turi registruotą ūkį ir žemės ūkio valdą, užsiima žemės ūkio veikla.

Opozicijai priklausantis socialdemokratas Algirdas Sysas mano, kad žemės ūkio ministras nusipelnė interpeliacijos.

„Mes gavome ne iki galo aiškius atsakymus, ir tie jo atsakymai sukelia dar didesnę klausimų bangą. Mes turbūt kalbėsime apie interpeliaciją ir rinksime parašus, pradėsime šitą procesą“, – tvirtino jis.

Politiko teigimu, B. Markauskas yra patekęs į interesų kamuolį.

„Jis tiesiogiai gauna pajamas iš verslo, už kurį yra atsakingas kaip žemės ūkio ministras. Per daug išeina sąsajų“, – sakė A. Sysas.

Tuo metu kalbėti apie premjero atsakomybę, anot socialdemokrato, nėra pagrindo.

„Čia dviejų politikos gigantų – G. Landsbergio ir S. Skvernelio – dvikova, tegu jie ir toliau feisbuke vienas kitą kala, kas kam matą pastatys. Šiuo atveju tai būtų grynai politinis šou. A. Butkevičiui už tai, kad keitė nuomonę, juk nebuvo tokių dalykų“, – svarstė A. Sysas.

Liberalų lyderis Eugenijus Gentvilas mano priešingai – jo vertinimu, galima kelti ir Vyriausybės vadovo atsakomybės klausimą.

„Pirmas jo pasakymas, kad tai yra šeimos reikalai, dar galėjo būti suprantamas, kaip nesusigaudymas situacijoje, patikėjimas ministru. Tačiau premjeras turi patarėjų, kurie skaito ir atpasakoja, ką B. Markauskas šneka ir kaip viskas grimzta į melo ir purvo balą. Jeigu premjeras ir toliau šitų dalykų nemato, vadinasi, jis yra įtakojamas, tamponas iš frakcijos, tik šnekama apie principingą, niekieno neįtakojamą sprendimą“, – svarstė E. Gentvilas.

Pasak jo, žemės ūkio ministras, savo ruožtu aiškindamas situaciją, visą laiką painiojasi.

„B. Markauskas kaskart kalbėdamas apsimeluoja. Nesutampa duomenys: nepažįstu R. Lėlio, tačiau yra liudininkės, kurios paliudija, kad esu kalbėjęs su R. Lėliu ir gavęs jo sutikimą. Tokios vaikiškos nesąmonės. Teisėsaugos vadovu dirbęs premjeras yra arba visiškas žioplys ir nemato, kad ministras klimpsta į melagystę, arba mato, supranta, bet nepriima principingo sprendimo“, – kalbėjo liberalas.

Opozicinių „tvarkiečių“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis mano, kad žemės ūkio ministro klausimas bus išspręstas artimiausiomis dienomis ir rengti interpeliacijos nebereikės.

„Manau, kad pats Bronius priims sprendimą labai greitai, operatyviai. Žinant, kad vakar buvo išlaužytos rankos pačiam S. Skverneliui, matyt, Ramūno Karbauskio, turbūt ilgai to klausimo nevilkins – ketvirtadienį, penktadienį išsispręs ir pats B. Markauskas atsistatydins“, – prognozavo R. Žemaitaitis.

Pagrindo apkaltai jis sakė nematąs: „Nemanau, kad Seimo narys, kuris turi žemės ar kito nekilnojamojo turto, pažeidžia Konstituciją“.

Politikas tik atkreipė dėmesį, kad deklaruodamas savo dirbamą žemę B. Markauskas galėjo pažeisti taisykles.

„Pagal 2016 metų gruodį patvirtintas taisykles, turėjo būtinai pridėti nuomos arba panaudos sutartį. Manau, kad čia yra variantas, kad ministras deklaruodamas nesilaikė taisyklių. Asmuo, kuris priėmė jo deklaraciją, irgi padarė pažeidimą. Čia aš manau, yra šiurkštesnis pažeidimas“, – sakė R. Žemaitaitis.

Naujienų portalas 15min.lt anksčiau skelbė, kad B. Markausko šeima dirba ne tik savo, bet ir svetimą žemę, ir už tai gaudavo ES išmokas. Pats ministras tai pavadino netyčine klaida.

Jis teigė, kad su socialdemokratu, žemės Klaipėdos rajone savininku Ramučiu Lėliu yra žodžiu sutaręs dėl jo sklypo dirbimo. Anot B. Markausko, tai gali patvirtinti du liudininkai. R. Lėlys sako nėra suteikęs leidimo ministro šeimai ūkininkauti jo žemėje.

D. Grybauskaitė praėjusią savaitę pareiškė nematanti galimybių B. Markauskui toliau dirbti Vyriausybėje. Premjeras S. Skvernelis tuo metu svarstė, jog ministrui B. Markauskui dirbti būtų sunku, tačiau įmanoma.

Ministras pirmininkas žadėjo priimti principingą sprendimą po susitikimo su pačiu ministru. Antradienį po pokalbio su B. Markausku, S. Skvernelis paskelbė, kad B. Markauskas liks poste, kol teisėsauga nepatikrins informacijos dėl jo šeimos ūkininkavimo aplinkybių ir tik ją gavęs Vyriausybės vadovas žadėjo galutinį sprendimą.

Norint atstatydinti ministrą, Seime reikia užsitikrinti ne mažiau kaip 71 balsą iš 141.

Susirinko pasitarti

Seimo opozicinių frakcijų atstovai trečiadienį tarėsi dėl interpeliacijos žemės ūkio ministrui Broniui Markauskui.

„Opozicija susirinko pasitarti, ką darome dėl žemės ūkio ministro, nes jo atsakymai į Seimo narių klausimus netenkino. Jis toliau painiojasi savo kasdieniniuose parodymuose, manau, kad reikia pereiti į kitą statutinį etapą, ruošti interpeliaciją“, – po susitikimo žurnalistams sakė socialdemokratas Algirdas Sysas.

Konservatorius Jurgis Razma teigė, jog šis susitikimas – pirmas žingsnis link galimos interpeliacijos, frakcijos dar spręs, ar imtis šios iniciatyvos. „Mes sprendimus numanom, bet formaliai turbūt priimsime ryt“, – sakė J. Razma.

Konservatorius teigė, jog aštri konfrontacija tarp Prezidentūros ir Vyriausybės yra netoleruotina.

„Situacija netoleruotina, tikrai nedažni atvejai, kai prezidentė taip kategoriškai pasisakytų dėl ministro, pasakytų, kad tai jau trukdo ir jos santykiams su Vyriausybe, o premjeras šitos situacijos nespręstų“, – kalbėjo J. Razma.

Pasitarime dalyvavo Socialdemokratų partijos, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio bei Seimo narių Mišrios grupės atstovai.

„Tvarkos ir teisingumo“ atstovo šiame susitikime nebuvo, pasak partijos lyderio Remigijaus Žemaitaičio, frakcijos vadovybė buvo išvykusi. Tačiau kartu jis sakė nemanantis, kad „Seimo frakcijos turėtų veltis, kai du aukšto rango politikai bando parodyti ir pademonstruoti, kokios yra jėgos“.

„Kitas klausimas, ar užtenka balsų, kad įvyktų pati interpeliacija. Mes manome, kad reikia truputėlį luktelėti, negalima užbėgti įvykiams už akių, ką daro premjeras arba prezidentė“, – BNS sakė R. Žemaitaitis.

Konservatorius J. Razma pažymėjo, kad atėjus iki interpeliacijos lemiami būtų Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos balsai, šios frakcijos atstovas pasitarime nedalyvavo.

Kaip sakė J. Razma, jiems trečiadienį nepavyko prisiskambinti frakcijos seniūnei Ritai Tamašunienei, tad Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai taip ir nepakviesti į pasitarimą.

R. Tamašunienė vadovauja Seimo Etikos ir procedūrų komisijai, kurios posėdis prasidėjo tuo pat metu kaip ir opozicijos susitikimas. LLRA-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija nėra pasiskelbusi opozicine, bet formaliai nepriklauso ir daugumai.

„Šitame procese labai svarbūs LLRA balsai, jei manome, kad prie interpeliacijos slaptam balsavime gali prisidėti ir vienas kitas pačių valdančiųjų balsas, LLRA balsai be galo svarbūs“, – sakė J. Razma.

Ministrą dėl jo šeimos ūkininkavimo aplinkybių trauktis paragino valdančiųjų „valstiečių“ frakcijos atstovai Justas Džiugelis, Povilas Urbšys.

LLRA-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos vadovė Rita Tamašunienė BNS sakė, kad frakcija interpeliacijos galimybės B. Markauskui nesvarstė, todėl frakcijos pozicijos patiekti negalinti.

Asmeniškai ji sakė buvusi įtikinta B. Markausko atsakymų į klausimus, nes pati gyvena kaimiškoje vietovėje ir mato, jog žodiniai susitarimai dėl žemės yra plačiai paplitusi praktika.

„Jo atsakymai mane įtikino, tik pasirinkta forma, žodinis susitarimas, nėra tinkamas, nes kyla daug neigiamų dalykų. Bet gyvendama kaimiškoje vietovėje žinau, kad tikrai prašo žmonės ūkininkų, kad nušienautų ar kažką pasėtų, nestovėtų netvarkingas laukas, ir to žodinio susitarimo užtekdavo. Bet teisinę sistemą reikia keisti, kad daugiau tokių interpretacijų nebūtų“, – kalbėjo R. Tamašunienė.

Ministrą atsistatydinti paraginusi prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį pareiškė, kad premjeras Saulius Skvernelis dangsto ministrą ir tuo parodė, kad yra prikausomas, nesavarankiškas ir neprincipingas.

Premjeras atkirto, kad pažeidimus nustatinėja ne prezidentė, o teisinės institucijos, ir sakė nepasiduosiantis nei prezidentės, nei kieno nors kito spaudimui. S. Skvernelis taip pat pareiškė, kad jam nepriimtina, kai prezidentės patarėjai kviečiasi ministrus ir įsakmiai jiems nurodo atsistatydinti.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė, LLRA-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos Seime seniūnė R. Tamašunienė BNS yra sakiusi, kad komisija jau atlieka tyrimą dėl B. Markausko.

„Svarstomas jau visas paketas galimų B. Markausko nusižengimų – ir dėl spaudimo atleidžiant institucijos vadovą, ir dėl svetimos žemės dirbimo. Esame sujungę į vieną tyrimą, ir jis yra be galo platus“, – sakė R. Tamašunienė.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

juos

ne vyti o daryti apkalta su konservais ir ta privalo pareiksti N.Sadunaite tai gal visuomene palaikys sia procedura nes nebeliko padoriu ir saziningu zmoniu tik /politikai/ valdantieji ir /parlamentas/kazkieno/ valdomas.......

...

"Lietuva su 'konservais' - Lietuva be ateities"; kiek tie 'konservai' gali Lietuvai kenkt?

Ką ta opozicija..

iki kaklo sude tupi.Jau nebežino kaip kabinti kad kolxoznikus iškrapštyti.Tie rupužės vis kasasi kasasi kur buve valdžios ka darė, kokia nauda Lietuvai.Va net konservatoriu tarnaite prezidente jau neužsiundysi-žino kad greit anos neliks,neklauso.. o LRT istorija taip pat nežinia kaip baigsis-propogandos ruporas gali būt atimtasDDD)...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS