Pasisakė dėl J. Bernatonio kandidatūros į teisingumo ministrus | KaunoDiena.lt

PASISAKĖ DĖL J. BERNATONIO KANDIDATŪROS Į TEISINGUMO MINISTRUS

Akivaizdu, kad Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija turi siūlyti kandidatą į teisingumo ministrus, nors premjeras Saulius Skvernelis ir pažymėjo, kad su koalicijos partneriais tarsis, bet posto „socialdarbiečiams“ neatiduos.

Taip LRT.lt teigia kuriamos Socialdemokratų darbo partijos iniciatyvinės grupės lyderis, Seimo pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas. Taip pat jis neigia kalbas, kad buvęs teisingumo ministras Juozas Bernatonis yra galimas kandidatas vadovauti šiai ministerijai.

Iš Teisingumo ministerijos pasitraukus Mildai Vainiutei, premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad dėl naujo kandidato į ministrus tarsis su koalicijos partneriais „socialdarbiečiais“. Tačiau jis tikina, kad ministerija neatiteks kuriai nors partijai, o bus ieškomas profesionalas.

„Neatiduodamas šitas postas niekam. Aš tiesiog, kaip ir numato Konstitucija, ieškosiu kandidato, o kandidatūrą suderinsiu tiek su Valstiečių ir žaliųjų frakcijos nariais, tiek su partneriais. [...] Pagal buvusią ankstesnę koalicinę sutartį formaliai buvo jų kvota, dabar yra tik frakcijų susitarimas, formalumo nėra, yra žodiniai susitarimai. Jeigu tai yra frakcija, kuri dalyvauja vyriausybės veikloje, natūralu, kad ji turi turėti tam tikras atsakomybės sritis“, – teigė premjeras.

Kol kas jis pasiūlymų iš partnerių dėl galimo kandidato nesulaukė. „Kol kas net nebuvo svarstymo, kas galėtų būti, tarsiuosi su koalicijos partneriais“, – žurnalistams antradienį sakė S. Skvernelis.

Premjeras tikino, kad reikia profesionalaus ir ryžtingo žmogaus, galinčio atsivesti tokią komandą. Jis teigė, kad tai gali būti ir politikas. Jis prezidentei ketina siūlyti, kad kol kas teisingumo ministrę pavaduotų vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

G. Kirkilas: nesuprantu, kodėl mūsų to klausia

Savo ruožtu pats G. Kirkilas įsitikinęs, kad kandidatą į teisingumo ministrus turi pasiūlyti būtent Socialdemokratų darbo frakcija.

„Nemanau, kad yra kitoks variantas. Kaip žinote, socialdemokratai pasitraukė į opoziciją kartu su konservatoriais ir liberalais. Aš net nežinau, kodėl visą laiką mūsų šito klausia. Tai akivaizdu, kad tai yra mūsų pozicija. Mes siūlysime, aišku“, – LRT.lt tvirtino G. Kirkilas.

Pavardę pasakysime ketvirtadienį, po planuojamo frakcijos posėdžio, kuriame bus aptarti galimi kandidatai.

Politiko teigimu, vienas pagrindinių ir sunkiausių uždavinių naujajam ministrui bus kalėjimų reforma. „Ji pradėta dar anksčiau, ne šios vyriausybės, bet tai nėra lengvas klausimas ir kokius metus dar tikrai tai bus svarbus klausimas. Aišku, [naujasis ministras] turi būti žmogus, kuris žino ir valdymo, ir teisės klausimus. Klausimas dėl kalėjimų reformos turi būti išskaidrintas, pereita prie europietiškos sistemos.

Daug kas priklausys ir nuo būsimo ministro ar ministrės ryžto bei komandos. Milda Vainiutė taip pat bandė kažką daryti, bet jos komandoje nebuvo sklandumo“, – aiškino G. Kirkilas.

Nors antradienį pasklido kalbos, kad koalicijos partneriai į teisingumo ministro postą galėtų siūlyti šias pareigas jau ėjusį vieną iš socialdarbiečių lyderių parlamentarą J. Bernatonį, G. Kirkilas tokias kalbas išsklaidė: „Mes apie J. Bernatonio pavardę nešnekam, jis pats nenori.“

Savo ruožtu Seimo Socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Andrius Palionis patikslino, jog J. Bernatoniui niekas ir nesiūlė užimti ministro posto, bet šis politikas esą pasakė, kad neitų vadovauti.

„Pavardžių niekas dar garsiai neįvardijo. Aš galiu pasiūlyti bet ką, Gediminas [Kirkilas] taip pat gali pasiūlyti bet ką. Pavardę pasakysime ketvirtadienį, po planuojamo frakcijos posėdžio, kuriame bus aptarti galimi kandidatai“, – LRT.lt sakė A. Palionis.

Pasak G. Kirkilo, kandidato į teisingumo ministrus gali būti ieškoma ir už Seimo ribų: „Iki šiol buvo susiklosčiusi tradicija, kad [ministras] būtų teisininkas, bet, mano požiūriu, gal dabar reikėtų kalbėti plačiau. Didžiausia problema šitoje ministerijoje yra būtent kalėjimų reforma. Teisininko žinios yra labai svarbu, bet galbūt ir politikas arba vadybininkas gali vadovauti.“

G. Kirkilui pritarė ir jo kolega A. Palionis. „Tikrai nebūtinai Seime [bus ieškoma kandidato]. Mūsų frakcijos narių, norinčių vadovauti ministerijai, manau, nebus, bet jei bus, svarstysime kandidatūras“, – pridūrė LSDD frakcijos seniūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Tik ne senieji bebrai

Tiesiog jau išgirdus Šiaulienės,Bernatonio ,Vėsaitės,Bradauskio ir kitas šios chebros pavardes,nemalonu darosi. Nejaugi iš tos ,,grupės draugų''dar galima ką nors padoraus rasti?

,,Ilmes'',

jau bent nesireklamuok tikintis,,Respublikos''naujienomis-iš karto rodai savo intelektą.

Pensininke

Jau nebe juokinga ant tos Lietuvos. Skverneli, pradekit reformuoti visa TEISESAUGA, kur nepriklausomas PROKURORAS, kur teismu tarejai is liaudies? KUR ir kodel apie tai tylima? Siandien nebera saziningu ir kompententingu SPECIALISTU. Visur klesti parodomoji korupcija ir tyrimai vyksta simtmeciais kol jie nutraukiami. Vyriausybe be strategines vizijos. Uztenka tik pamatyti KIRKILO atskalunus jau darosi bloga, o jie vel gieda apie kandidatus i ministro posto. VARGO VAKARIENE liaudziai matyti nusikalbancius politikus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS