A. Paulauskas: Sausio 13-osios nusikaltimų vykdytojams įsteigtas paramos fondas | KaunoDiena.lt

A. PAULAUSKAS: SAUSIO 13-OSIOS NUSIKALTIMŲ VYKDYTOJAMS ĮSTEIGTAS PARAMOS FONDAS

  • 4

Sausio 13-osios byloje įtariamas buvęs KGB karininkas Michailas Golovatovas įkūrė fondą, kuris padeda įtariamiesiems Sausio 13-osios žudynėmis, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas.

„Mano žiniomis, tas fondas padeda KGB darbuotojams, kurie tuo metu tarnavo „Alfoje“. Dabar dar viena užduotis - padėti tiems kaltinamiesiems, finansiškai, turbūt apmokant gynėjų paslaugas ir visas kitas išlaidas“, - LNK žinioms sakė A.Paulauskas.

A.Paulauskas neatmeta, kad šį fondą finansuoja ir Kremlius, kiti buvę KGB darbuotojai, verslas.

2014-ųjų kovą Lietuvoje, Panemunės pasienio kontrolės poste sulaikytas ir šiuo metu suimtas įtariamasis byloje Jurijus Melis. Jo advokatė Galina Kardanovskaja LNK žinioms sako nežinanti apie tokį fondą ir teigia, kad pinigus užstatui, už kurį teismo ji prašo paleisti ginamąjį, surinko J.Melio žmona.

2011 metų liepą pagal Lietuvos išduotą Europos arešto orderį KGB karininkas M. Golovatovas buvo sulaikytas Austrijos sostinės Vienos oro uoste, bet nepraėjus nė parai paleistas. Lietuvos ir Europos Komisijos pareigūnai tuomet griežtai kritikavo Austriją, kuri tikino, kad jai trūko duomenų.

Bylos duomenimis, M. Golovatovas vadovavo specialiosios paskirties būriui „Alfa“, 1991 metų sausio 13-ąją šturmavusiam beginklių žmonių saugomą Vilniaus televizijos bokštą.

Sausio pabaigoje Vilniaus apygardos teismas turėtų pradėti nagrinėti Sausio 13-osios bylą, kurioje yra 64 kaltinamieji, beveik 500 nukentėjusiųjų, apie 1 tūkstantį liudytojų.

Visi įtariamieji, išskyrus Rusijos piliečius Genadijų Ivanovą ir J.Melį, turbūt bus teisiami už akių. Siekiant užtikrinti G.Ivanovo dalyvavimą procese, iš jo paimti dokumentai, o J.Melis laikomas suimtas.

Lygiai prieš 25-eris metus, 1991-ųjų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

1999 metais Sausio 13-osios byloje dėl antivalstybinių organizacijų kūrimo ir kitų nusikaltimų kalėti buvo nuteisti šeši asmenys - Mykolas Burokevičius, Juozas Jarmalavičius, Juozas Kuolelis, Leonas Bartoševičius, Stanislavas Mickevičius ir Jaroslavas Prokopovičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

vanga

O fondas tai kur? AUSTRIJOJ?

hm

didžiausia parama nusikaltėliams- tai prokurorai su kgb priekvapiu.

Olberkis

Va taip, va, ške.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS