Politologas: G. Paluckui bus sunku vadovauti socialdemokratams | KaunoDiena.lt

POLITOLOGAS: G. PALUCKUI BUS SUNKU VADOVAUTI SOCIALDEMOKRATAMS

Socialdemokratų partijos pirmininko rinkimus laimėjusio Gintauto Palucko lauks daug iššūkių, sako politologas Mažvydas Jastramskis.

Dreifuos daugiau į kairę?

„G.Paluckui bus sunku, ypač po rinkimų, kuriuose pagrindiniai sprendimų priėmėjai buvo prieš jį“, - BNS šeštadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas M.Jastramskis.

Pasak jo, G.Paluckas negalės iš karto įgyvendinti savo pažado pakeisti didžiąją partijos vadovybės dalį, nes tokiu atveju partija gali suskilti.

M.Jastramskis teigė, kad naujojo socialdemokratų vadovo lauks iššūkiai ir dirbant su Seimo frakcija.

„Kita vertus, jis turės tai, ko neturėjo kiti Socialdemokratų partijos pirmininkai, – tiesioginį mandatą iš eilinių socialdemokratų“, - sakė politologas.

„Tikėtina, kad socialdemokratai dreifuos daugiau į kairę, užims kairesnes pozicijas tokiuose klausimuose, kaip Darbo kodeksas“, - pridūrė jis.

M.Jastramskio teigimu, G.Palucko pergalę rinkimuose lėmė eilinių partijos narių nepasitenkinimas socialdemokratų kryptimi, o galbūt ir ideologine krize.

„Iš pirmo turo geografinių rezultatų labai aiškiai buvo matyti, kad Palucką gerokai labiau palaikė mažiau įtakingi partijos skyriai“, - sakė ekspertas.

Antrajame Socialdemokratų partijos pirmininko rinkimų ture Vilniaus vicemeras G.Paluckas laimėjo prieš ūkio ministrą Mindaugą Sinkevičių.

Laukia pirmoji užduotis

G.Paluckas pirmiausia turės suformuoti komandą ir įgyti partiečių ir visuomenės pasitikėjimą, sako dabartinis partijos lyderis Algirdas Butkevičius.

„Kiekvieno pirmininko tikslas yra suburti vieningą komandą, įgyti pasitikėjimą partijos bičiulių ir, svarbiausia, Lietuvos žmonių“, - BNS šeštadienį sakė A.Butkevičius.

Pasak jo, Seime nedirbančio G.Palucko taip pat lauks iššūkis dirbti su parlamento Socialdemokratų frakcija.

„Kadangi (G.Paluckas) nėra Seimo narys, vis tiek aš manau, kad jis turės dalyvauti ir frakcijos posėdžiuose, (...) ir organizuoti valdybos posėdžius tikriausiai Seime“, - kalbėjo buvęs ministras pirmininkas.

Jis turės tai, ko neturėjo kiti Socialdemokratų partijos pirmininkai, – tiesioginį mandatą iš eilinių socialdemokratų.

Antrajame tiesioginių pirmininko rinkimų ture G. Paluckas varžėsi su ūkio ministru Mindaugu Sinkevičiumi. Preliminariais duomenimis, G.Paluckas rinkimuose surinko 5190, o M.Sinkevičius - 4781 balsus. Šiuos rezultatus per tris dienas dar turės patvirtinti LSDP pirmininko rinkimų komisija.

G.Paluckas per rinkimų kampaniją žadėjo pakeisti didžiąją dalį partijos vadovybės, jeigu būtų išrinktas.

A.Butkevičius jo pažadus vadino radikalesniais nei M.Sinkevičiaus, tačiau teigė nesibaiminantis, kad gali nebelikti partijos elite.

„Aš niekada nesibaiminau, nes mano gyvenimo kelias yra toks, kad niekada nesiveržiau į jokias pareigas“, - BNS sakė socialdemokratų lyderis.

„Niekada netrukdysiu, o jeigu būsiu reikalingas, aš visada padėsiu. Niekada nebuvau žmogus, kuris vadovautųsi pavydu, neapykanta ar kerštu“, - pridūrė jis.

G.Paluckas partijos pirmininko pareigas pradės eiti gegužės 6 dieną socialdemokratų suvažiavime.

Ko norėtų G. Paluckas

Vyriausybės darbotvarkėje turi atsirasti daugiau socialdemokratų prioritetų, sako šeštadienį išrinktas naujasis partijos pirmininkas G. Paluckas. Anot jo, valdančiajai daugumai priklausantys socialdemokratai taip pat norėtų daugiau dialogo su koalicijos partneriais „valstiečiais“.

„Mūsų, kaip socialdemokratų, politiniai prioritetai - Vyriausybės darbotvarkėje, Vyriausybės programoje ir priemonių plane. Kitas dalykas - santykiai. Bendravimo formatas turi būti nuolatinis, koaliciniai pasitarimai, vadovybės pasitarimai, o ne proginiai, kai įtampa pakyla tiek, kad jau veržiasi per kraštus į viešumą“, - spaudos konferencijoje sakė G.Paluckas.

Politikas tvirtino pirmadienį susitiksiantis su ministru pirmininku Sauliumi Skverneliu aptarti šių klausimų. Pasak jo, susitikimas su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiu Ramūnu Karbauskiu kol kas nėra suderintas.

G.Paluckui laimėjus socialdemokratų pirmininko rinkimus, S.Skvernelis pareiškė, kad koalicijos sutartis nebus persvarstoma.

G.Paluckas po Seimo rinkimų viešai reiškė abejones, ar socialdemokratams verta eiti į koaliciją su „valstiečiais“. Jis teigė, kad socialdemokratų dalyvavimas koalicijoje yra nenaudingas partijai, tačiau atsitraukti ir nepasinaudoti galimybe realizuoti kairiąją politinę darbotvarkę Lietuvoje būtų neatsakinga.

Valdančiajai koalicijai priklausantys socialdemokratai į Vyriausybę yra delegavę tris ministrus - teisingumo, užsienio reikalų ir ūkio.

G. Paluckas sakė, kad socialdemokratų deleguota teisingumo ministrė Milda Vainiutė turi būti aktyvesnė žmogaus teisių klausimais.

„Aš norėčiau, kad mūsų teisingumo ministrė pasisakytų šiek tiek rimčiau, šnekant apie žmogaus teises. Manau, reikės šiek tiek ministrei padėti suprasti socialdemokratinę politiką šiuo klausimu“, - kalbėjo G.Paluckas.

Politikas teigė, kad jį tenkina užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus darbas. Tuo metu ūkio ministro M.Sinkevičiaus veiklos G.Paluckas nekomentavo, nes jis gali būti neobjektyvus dėl tik ką pasibaigusių rinkimų.

G.Paluckas pakartojo partijos pirmininko rinkimų metu duotą pažadą, kad jam pradėjus eiti partijos vadovo pareigas, daugelis žmonių socialdemokratų valdančiosiose struktūrose pasikeis.

Visgi jis teigė, kad tarp savo pavaduotojų kaip gerą strategą norės matyti dabartinius partijos vicepirmininkus Gediminą Kirkilą ir Viliją Blinkevičiūtę - dėl visuomenės palaikymo jos atžvilgiu ir socialdemokratinių pozicijų.

Išrinktasis partijos pirmininkas sakė, kad naujoji socialdemokratų valdyba bus renkama lyčių lygybės principu ir „tam tikrais atsakomybės ir atskaitomybės ryšiais su mūsų partijos skyriais, regionais“.

„Į partijos politinę darbotvarkę galų gale grįš socialdemokratija, o į partijos struktūras - demokratija“, - kalbėjo G.Paluckas.

Politiko manymu, tai, jog jis nėra Seimo narys, bus jo privalumas.

„Galėsiu matyti dalykus labai blaiviai per partijos, partiečių ir skyrių prizmę bei taip komunikuoti partijos valią, nes frakcija, galų gale, kyla iš partijos, o ne partija ir frakcijos“, - sakė jis.

G.Paluckas tvirtino, kad rinkimų kampanijos metu kai kurių politikų pareiškimai prasilenkė su realybe, tačiau tai dar labiau konsolidavo jo rėmėjų gretas.

Pasisakė apie miškų reformą

Anot G. Palucko, miškų urėdijų reforma negali įvykti darbo vietų regionuose sąskaita. Dėl Darbo kodekso jis teigia dar norintis konsultuotis su frakcijos nariais, tačiau mano, kad reikėtų laikytis bendros pozicijos su profesinėmis sąjungomis.

„Socialdemokratai į urėdijų reformą žiūri per kitą prizmę - regionų politikos prizmę. Mes tikrai nepritarsime toms reformoms, kurios naikina darbo vietas regionuose. Bet kokie optimizavimo, efektyvinimo, vagysčių stabdymo dalykai mums tinka, bet jeigu darbo vietos regionuose bus mažinamos, centralizuojant darbo vietas Vilniuje ar kažkurioje kitoje vietoje, tai mums netinka“, - žurnalistams sakė G.Paluckas, paklaustas, kaip vertina idėją įkurti vieną urėdijų valdymo įmonę.

Komentuodamas diskusijas dėl naujojo Darbo kodekso, G.Paluckas pabrėžė norintis socialdemokratų poziciją dėl jo pirmiausia aptarti su Seimo frakcija.

„Dėl Darbo kodekso, aš net neabejoju, kad įtampos netruks, nes mes galų gale esame to politinio projekto autoriai ir ta autorystė mus šiek tiek slegia - tiek partiją, tiek frakciją (...). Mano asmenine nuomone, dėl kodekso mes turėtume labai gerai pagalvoti, su profesinėmis sąjungomis susitarti ir laikyti bendrą poziciją. Tuo tarpu šiandien mes matome Darbo kodeksą preparuotą, išmėsinėtą. Vienos nuostatos yra priimtinos, Trišalė taryba patvirtino, kitos nepatvirtintos. Bet jis turėtų būti svarstomas kompleksiškai“, - kalbėjo naujasis socdemų lyderis.

Vyriausybės siūlomą miškų urėdijų reformą, kurią Seimo komitetų svarstymuose kol kas remia tik „valstiečių“ frakcija, papildomai vertins nepriklausomi ekspertai. Pertvarkos planas numato, kad vietoj Generalinės urėdijos ir 42 rajonuose esančių urėdijų bus įsteigta 25 skyrius turinti viena valstybės įmonė „Lietuvos valstybiniai miškai“.

Vyriausybė Trišalėje taryboje suderintą naująjį Darbo kodeksą jau pateikė Seimui ir tikisi, kad kad jis įsigalios liepos 1 dieną. Tačiau tam priešinasi kai kurie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai, jie reikalauja pasirašyti trišalį susitarimą dėl atlyginimų didinimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Ar atsilaikys?

Aišku,bus sunku įveikti korupcinę vienalytę senąją komunistinę gvardiją .Tuo labiau kažin ar jaunimas nebus savo tėvų įpročių paveldėtojas.Juk ne veltui ta senoji gvardija mūru stojo už Sinkevičių.Šiaip naujasis partijos vadas atrodo tikrai simpatiškesnis už bet kurį už tuos nepakeičiamus socdemų seimūnus,į kuriuos net bloga žiūrėti.

...

Kokia 'partija', toks ir 'vadas', Lukiškės jų laukia.

tai

tiesa juk ir trumpas isrinktas kaip marionete ir seniems /vilkam/ bus lengviau valdyt o jei kas tai visa atsakomybe /paaukotam avineliui/ juk mafija zino ka daro?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS