Premjeras balsuotų už M. Basčio apkaltą | KaunoDiena.lt

PREMJERAS BALSUOTŲ UŽ M. BASČIO APKALTĄ

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad balsuotų už Socialdemokratų frakcijos nario Mindaugo Basčio mandato panaikinimą, jei bus prieita iki balsavimo dėl apkaltos.

„Tikrai nenoriu moralizuoti ir kalbėti, ar jis geras ar blogas Seimo narys ir kaip jis taip galėjo ar negalėjo. Mane komiteto išvados įtikino, ir jei prieis iki balsavimo dėl apkaltos, aš balsuosiu prieš, kad jis būtų Seime“, – ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė S.Skvernelis.

„Tikrai bendravimas ir protegavimas vienos iš įmonių, ne visai geranoriškai nusiteikusių Lietuvos atžvilgiu, toliau, kiek pateikta pažymose ir išvadoje, buvo įspėjimas Valstybės saugumo departamento pareigūnų, bandymas užkardyti tokį bendravimą, galiausiai, pildant anketą gauti slaptumą vykstant papildomiems pokalbiams su VSD pareigūnais, susidaro įspūdis, nebuvo visiškai tikslus arba atviras Seimo narys, čia daugiausiai priekaištų yra“, – priežastis, dėl kurių balsuotų už M.Basčio pašalinimą iš Seimo, vardijo premjeras.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) trečiadienį patvirtino išvadas, kuriomis teigia, kad palaikydamas artimus ir nuolatinius ryšius su Rusijos valstybinės atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovais M.Bastys veikė prieš Lietuvos valstybės interesus.

Taip pat konstatuota, kad „artimi Seimo nario M.Basčio ryšiai su buvusiais ir esamais Rusijos Federacijos žvalgybos ir saugumo struktūrų pareigūnais, Kremliui artimais žurnalistais ir buvusiais bei esamais nusikalstamo pasaulio atstovais kelia grėsmę nacionaliniam saugumui“.

M.Bastys trečiadienį žurnalistams sakė neketinantis savo noru trauktis iš Seimo net parlamentiniam tyrimui nustačius, kad jo veiksmai kelia grėsmę Lietuvos saugumui. „Ar aš esu grėsmė nacionaliniam saugumui? Ar aš veikiau prieš Lietuvos interesus? Manau, kad jeigu bus padaryta tokia išvada, vienareikšmiai bus sutryptos žmogaus teisės. Tiesiog vertinu tai kaip politinį susidorojimą, ir tiek“, – teigė M.Bastys.

Ar aš esu grėsmė nacionaliniam saugumui?

Seime yra sudaryta ir M.Basčio apkaltos komisija, bet ji sustabdė darbą, kol tyrimą baigs NSGK.

Seimas NSGK prieš keletą savaičių pavedė atlikti parlamentinį tyrimą dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) medžiagoje nurodytų M.Basčio ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

Komitetui buvo pavesta atsakyti, ar palaikydamas šiuos ryšius M.Bastys neveikė prieš Lietuvos valstybės interesus, šie ryšiai nekelia grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui, nustatyti, ar tarpininkaujant Rusijos įmonių, žvalgybos ir saugumo struktūrų pareigūnams nebuvo padaryta žala valstybei. Taip pat komitetas turėjo įvertinti, ar turimos medžiagos apie M.Bastį, jo ryšius ir veiklą pakanka pradėti Seimo nario apkaltos procesą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS