Premjeras Lenkijos radijui: lenkų tautinė mažuma turi išskirtines sąlygas Lietuvoje | KaunoDiena.lt

PREMJERAS LENKIJOS RADIJUI: LENKŲ TAUTINĖ MAŽUMA TURI IŠSKIRTINES SĄLYGAS LIETUVOJE

Lenkų tautinės mažumos problemos, anksčiau buvusios pernelyg sureikšmintos, šiuo metu yra efektyviai sprendžiamos, teigė Premjeras Saulius Skvernelis interviu Lenkijos radijui.

Švietimo problemos, pasak S. Skvernelio, yra iš esmės išspręstos, o asmenvardžių rašybos klausimas bus išspręstas baigus konjunktūrinius žaidimus Seime.

Premjeras teigė manantis, kad tam tikri žmonės naudojosi situacija, kai tarp Lietuvos ir Lenkijos nebuvo gerų darbinių santykių. Todėl, anot jo, tautinėms mažumoms aktualūs klausimai buvo pernelyg sureikšminami.

„Aš manau, kad esame išsprendę iš esmės visas švietimo problemas, Lietuva vienintelė Europos ir net pasaulio valstybė, kur lenkų tautinė mažuma gali gauti išsilavinimą gimtąją kalba nuo darželio iki universiteto“, - teigė Premjeras ir akcentavo, kad lenkų tautinių mažumų mokykloms Lietuvoje yra skiriamas 20 proc. didesnis finansavimas nei lietuviškoms mokykloms.

Taip pat, pabrėžė Premjeras, optimizuojant mokyklų tinklą Lietuvoje, lenkų tautinės mažumos mokykloms yra taikomos išimtys. Kalbėdamas apie švietimo problemas, Premjeras taip pat minėjo, kad labai svarbu užtikrinti, kad Lietuvos lenkai puikiai mokėtų lietuvių kalbą.

S. Skvernelio nuomone, asmenvardžių rašymo klausimas šiuo metu yra tik techninė problema ir iš esmės kylanti tik dėl konjunktūrinių žaidimų Lietuvos Seime. Tačiau, patikino Premjeras, visi klausimai dėl vietovardžių rašymo bus įgyvendinti.

Kartu Premjeras išreiškė viltį, kad Lenkija taip pat atsižvelgs į Lietuvos pastangas ir skirs analogišką dėmesį lietuvių mažumai Lenkijoje.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

Ne velnio nebus jokie vietovardziai svetima kalba ne velnio ir niekada!

v

tai pase bus yrasas To pan SKVERN?

Nuostaba

„lenkų tautinė mažuma turi išskirtines sąlygas Lietuvoje“??? „lenkų tautinės mažumos mokykloms yra taikomos išimtys“?????????????? Kodėl tokia diskriminacija XXI a., Europos Sąjungos valstybėje? Ir tai skelbia / nesupranta vienas iš aukščiausių valstybės pareigūnų?....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS