Prezidentas: tarptautinė bendruomenė palaiko siekį dėl Rusijos agresijos steigti tribunolą | KaunoDiena.lt

PREZIDENTAS: TARPTAUTINĖ BENDRUOMENĖ PALAIKO SIEKĮ DĖL RUSIJOS AGRESIJOS STEIGTI TRIBUNOLĄ

Tarptautinė bendruomenė palaiko siekį steigti specialų tribunolą, kuris užtikrintų Rusijos ir Baltarusijos vadovų baudžiamąją atsakomybę dėl karinės agresijos Ukrainoje, sako Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Palaikymas, be jokios abejonės, yra“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė šalies vadovas.

Jis nenurodė, kada toks tribunolas galėtų būti įsteigtas.

„Labai svarbu rinkti įrodymus bei informaciją, kuri nepaliktų nė menkiausių abejonių, kas čia yra nusikaltėlis, kokie to įrodymai egzistuoja“, – teigė G. Nausėda.

Jis pabrėžė, kad ateityje tą daryti bus sunkiau, nes Kremliaus pajėgos keičia veikimo būdą ir „nebepalieka tam tikrų pėdsakų, kuriuos paliko Borodiankoje, Bučoje“.

Ukraina praėjusios savaitės pabaigoje pranešė, kad Bučoje ir aplink Kyjivą iki šiol rasta per 1,2 tūkst. nužudytų žmonių kūnų, dauguma jų – kraupiai nužudyti.

Kiek anksčiau ketvirtadienį Latvijos prezidentas Egilas Levitas pareiškė palaikantis iniciatyvą sukurti specialų tribunolą.

Dėl jo įkūrimo kovo pradžioje teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska oficialiu laišku kreipėsi į Europos Komisijos teisingumo komisarą Didier Reynders (Didjė Reindersą) ir Europos Sąjungos valstybių narių teisingumo ministrus.

Tarptautiniame Baudžiamajame Teisme jau vyksta procesas karo nusikaltimams ir nusikaltimams žmoniškumui tirti. Tačiau, anot ministrės, išlieka klausimas dėl baudžiamosios atsakomybės už tarptautinį agresijos nusikaltimą, kurį ir galėtų išspręsti specialus šiuo tikslu įsteigtas tribunolas.

Gairės: Gitanas Nausėda, karas Ukrainoje, Rusija, tribunolas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS