Prezidentė stebės karines jūrų pratybas „BALTOPS 18“ | KaunoDiena.lt

PREZIDENTĖ STEBĖS KARINES JŪRŲ PRATYBAS „BALTOPS 18“

  • 4

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį, birželio 4 d., stebės karines jūrų pratybas „BALTOPS 18“. Tai kasmetinės JAV vadovaujamos NATO ir šalių partnerių pratybos Baltijos jūroje.

Tarptautinės „BALTOPS 18“ pratybos vyksta lygiagrečiai su didžiausiomis nacionalinėmis pratybomis atkurtos Lietuvos kariuomenės istorijoje „Perkūno griausmas 2018“, kuriose dalyvauja 9000 karių ir kitų šalies institucijų pareigūnų. Kartu taip pat vyksta Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų pratybos „Liepsnojantis kalavijas“, JAV pratybos „Kardo kirtis“ ir NATO pratybos „Tvirtas kobaltas“.

Tokio tipo ir lygio pratybos, kai šalį treniruojamasi ginti visais nacionaliniais pajėgumais ir su sąjungininkų pagalba, rengiamos praktiškai po 20 metų pertraukos. Kiekvienos pratybos turės savo tikslus, joms vadovaus skirtingos vadavietės, bet jas vienija pagrindinis tikslas – Lietuvos ir regiono saugumo užtikrinimas.

Karinėmis jūrų pratybomis „BALTOPS 18“ siekiama stiprinti Baltijos jūros regiono kolektyvinę gynybą, Aljanso pasirengimą krizės atveju veikti išvien su Švedija ir Suomija, išbandyti jūrinių bei oro paramos pajėgumų kovinę parengtį, pademonstruoti JAV ir NATO indėlį į regiono saugumą.

Pratyboms vadovauja JAV 6-osios flotilės Europoje vadė viceadmirolė Lisa Franchetti, kuri taip pat eina NATO smogiamųjų ir palaikymo jūrų pajėgų vado pareigas.

„BALTOPS 18“ šiemet taip pat pasižymi itin dideliu mastu. Jos apims beveik visą Baltijos jūros regioną – karinės operacijos bus vykdomos tiek jūroje, tiek Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Švedijos, Suomijos oro erdvėje. Pirmą kartą istorijoje Klaipėdos uoste vienu metu prisišvartavo 37 karo laivai. Iš viso pratybose dalyvauja apie 50 laivų, 60 orlaivių ir 5000 karių iš 22 valstybių.

Šios pratybos rengiamos nuo 1971-ųjų. Lietuva jose dalyvauja jau 25 metus.

GALERIJA

  • Prezidentė stebės karines jūrų pratybas „BALTOPS 18“
KAM nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kauniokas

Grybuku klounada)

...

Kaliningrado sričiai kapec, išsilakstys mėlyną kostiumėlį išvydę.

kostas,

ir parasys issamu raporta putleristanui........
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS