Prezidentės patarėjas piktinasi netoleruotinai ištęsta J. Miliaus istorija | KaunoDiena.lt

PREZIDENTĖS PATARĖJAS PIKTINASI NETOLERUOTINAI IŠTĘSTA J. MILIAUS ISTORIJA

  • 2

Piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu įtariamo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus Jono Miliaus istorija jau tapo „netoleruotinai ištęsta“, sako prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas vidaus politikos klausimais Mindaugas Lingė.

Jis taip pat stebisi premjero sprendimu laukti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvadų dėl galimo V. Baltraitienės interesų konflikto dalyvaujant vakarienėje ir medžioklėje su Latvijos žemės ūkio ministru bei verslininkais.

„Istorija jau tapo netoleruotinai ištęsta. Tokie klausimai tikrai demokratinėje valstybėje, vakarietiškoje, brandžioje valstybėje turėtų kitokius standartus ir būtų sprendžiamos kitais tempais. Tačiau dabar veiksmų, kad ši istorija baigtųsi ir būtų padėtas taškas –  nėra“, - Žinių radijui apie J. Miliaus siekį likti poste kalbėjo jis.

Reaguodamas į V. Baltraitienės istoriją, Prezidentės patarėjo sako, kad ieškoma būdų atidėlioti šį klausimą.

„Vakar girdėjome premjerą, kad jis ieškos sprendimų dėl ministrės po spaudos konferencijos. Tačiau po jos girdėjome kitą pasakymą, kad jau lauks Etikos komisijos išvadų. Ką reiškia Etikos komisijos išvados  - tai vėlgi yra papildomas laikas“, - teigė prezidentės patarėjas.

Jis taip pat svarsto, jog į VTEK kreipusis pačiai ministrei, komisijos išvados gali būti palankios V. Baltraitienei.

„Jei etikos komisija gauna surašytą mano prašymą, kaip man yra parankiau, aš paklausiu kažko taip, ar aš kažko blogo nepadariau, pagal klausimo formuluotę Etikos komisija turbūt ir atsakys taip, kaip ministrė nori girdėti“, - teigė jis.

Anot M. Lingės, reaguodama į situacijas, kai tarnautojams teisėsauga pareiškia įtarimus, bet pati nepaprašo nušalinimo, šalies vadovė siūlo įteisinti platesnes nušalinimo galimybes aukštesniems vadovams.

„Prezidentė siūlo aiškų mechanizmą: galimybę nušalinti nuo pareigų Vyriausybės institucijų vadovus, kalbant ir apie šią (Valstybinę maisto ir veterinarijos) tarnybą. Nekalbame apie atleidimą (...). Vadovaujamės principu, kuris jau dabar galioja Valstybės tarnybos įstatyme“, - sakė jis.

VMVT direktorius J.Milius yra įtariamas piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu. Teisėsauga įtaria, kad šaldytus maisto produktus gaminanti Kauno bendrovė „Judex“ per parlamentarą „tvarkietį“ Petrą Gražulį siekė paveikti Maisto ir veterinarijos tarnybą, kad ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus.

J. Milius taip pat dalyvavo liepos pabaigoje Panevėžio rajone vykusioje vakarienėje - medžioklėje. Kartu su J. Miliumi bei V. Baltraitiene vakarieniavo ir tąkart Lietuvoje viešėjęs Latvijos žemės ūkio ministras Janis Dūklavas su delegacija. Vakarienėje taip pat dalyvavo mėsos perdirbimo įmonės „Biovela Group“ vadovas Virginijus Kantauskas, „Dojus agro“ vadovas Petras Dailidė.

V. Baltraitienė spaudos konferencijoje tikino, kad svečių garbei rengiamos vakarienės yra Europoje įprasta praktika.

Ministrės V. Baltraitienės ir Latvijos ministro J. Dūklavo pasakojimai apie šią vakarienę - prieštaringi. Lietuvos ministrė aiškino, kad verslininkus į renginį pakvietė Latvijos ministras, o pastarasis tai neigė ir ministrės elgesį vadino nepriimtinu. Pirmadienį ministrė teigė, jog vakarienę organizavo Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius.

Iki šiol neaišku, kas apmokėjo už vakarienę, nes Žemės ūkio minsiterija sako negavusi už ją sąskaitų.

Ministrė praėjusią savaitę teigė, jog medžioklę organizavo J. Milius, tačiau vėliau pareiškė jog medžioklę organizavo verslininkas Pranas Dailidė.

J. Milius teigė pats paprašęs savo kaimyno P. Dailidės organizuoti svečių medžioklę oficialaus Latvijos ministro vizito metu. P. Dailidė, savo ruožtu, anot J. Miliaus, pasikvietė kitą verslininką - „Biovelos“ vadovą V.Kantauską.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pinokis

Miliaus įsikibimas kelia klausimų ar nenorima dar ko nors nuslėpti. Šiuo atveju viskas paprasta. Verslininkai, matomai, norėjo susitikti ir pasikalbėti su Latvijos ministru, o Baltraitienės dalyvavimas buvo tik pretekstas tam susitikimui. todėl ji ir painiojasi savo aiškinimuose. Matomai, tie verslininkai neturėjo kito preteksto susitikti su Latvijos ministru. Toks Brazausko laikų įprastas "pasitarimas ".

O

Įsikibę šiltos vietos nesilaiko tik tie, kurie turi bent šiek tiek sąžinės

SUSIJUSIOS NAUJIENOS