Prezidento posto sieksianti I. Šimonytė surinko per 33 tūkst. parašų, stabdo jų rinkimą | KaunoDiena.lt

PREZIDENTO POSTO SIEKSIANTI I. ŠIMONYTĖ SURINKO PER 33 TŪKST. PARAŠŲ, STABDO JŲ RINKIMĄ

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) keliama kandidatė į prezidentus Ingrida Šimonytė, jau jau praėjusią savaitę sulaukusi rinkimuose būtinų 20 tūkst. rinkėjų parašų, stabdo jų rinkimą.

Kaip BNS informavo Vyriausiosios rinkimų komisijos atstovė Indrė Ramanavičienė, I. Šimonytę iki pirmadienio vakaro elektroniniu būdu palaikė per 33,7 tūkst. rinkėjų.

„Prasidėjo parašų patikrinimas, pagal Gyventojų registro duomenis bus patikrinta, ar pasirašė rinkėjai, kurie turi teisę balsuoti rinkimuose, ir ar elektroniniais parašais būsimąją kandidatę parėmusių rinkėjų skaičius yra didesnis nei 20 tūkstančių, nes tiek mažiausiai parašų reikia norint dalyvauti rinkimuose“, – informavo VRK atstovė.

Pasak VRK, kiti 10 pretendentų į kandidatus tęsia rinkėjų parašų rinkimą tiek komisijos administruojamame „Rinkėjo puslapyje“, tiek popieriniuose  parašų rinkimo lapuose.

Rinkėjo puslapyje pateikiamais duomenimis, mažiausiai parašų iki reikiamos ribos iš likusių pretendentų trūksta Laisvės partijos į prezidentus iškeltam buvusiam Konstitucinio Teismo pirmininkui Dainiui Žalimui, jis sulaukė 18,6 tūkst. rinkėjų palaikymo.

Antros kadencijos siekiantį prezidentą Gitaną Nausėdą internetu jau parėmė per 14 tūkst., savarankiškai besikeliantį advokatą Igną Vėgėlę – 11 tūkst. rinkėjų.

Savarankiškai išsikelti siekiantį mediką Eduardą Vaitkų savo parašais parėmė beveik 9 tūkst., parlamentarą Remigijų Žemaitaitį – per 7,5 tūkst. rinkėjų.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos keliamas buvęs sveikatos reikalų ministras, parlamentaras Aurelijus Veryga surinko daugiau nei 6 tūkst. parašų, demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ keliamą buvusį krašto apsaugos viceministrą ir NATO generalinio sekretoriaus pavaduotoją Giedrimą Jeglinską, taip pat buvusį kariuomenės vadą Valdą Tutkų parėmė po maždaug 5 tūkst. rinkėjų.

Darbo partijos vadovas, Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis surinko per 2 tūkst. parašų.

Paskutinis parašus pradėjęs rinkti savarankiškai išsikelti siekiantis Arūnas Rimkus, VRK rinkėjo puslapio duomenimis, turi beveik 500 jo kandidatavimą remiančių rinkėjų parašų.

Dėl prezidento posto varžytis siekiantys politikai turi surinkti bent 20 tūkst. rinkėjų parašų, kad būtų registruoti kandidatais.

Parašus galima rinkti iki kovo 28 dienos. Juos praėjusią savaitę pradėjo rinkti pretendentai, kurie pateikė pareiškinius dokumentus.

Rinkimų teisę turintis Lietuvos pilietis gali savo parašu paremti vieną kandidatą, kelis iš jų arba visus, tačiau už kiekvieną kandidatą galima pasirašyti tik vieną kartą.

Likusiems trims politinės kampanijos dalyviams Zenonui Andrulėnui, Gintautui Kniukštai ir Žilvinui Treigiui parašų rinkimo lapai bus išduoti ir sudaryta galimybė paremti juos internetu, jei jie pateiks pareiškinius dokumentus.

Tarp pareiškinių dokumentų pretendentai turi pateikti ir pažymą apie sumokėtą 8995 eurų dydžio prezidento rinkimų užstatą. Užstatus būsimieji kandidatai turi sumokėti iš asmeninės sąskaitos, jie bus grąžinti, jei kandidatai surinks ne mažiau kaip 7 proc. balsų, pateiks finansines ataskaitas ir nepadarys šiurkščių pažeidimų.

Pareiškinius dokumentus galima teikti iki kovo 8 dienos.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 12 dieną.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (56)

Lems rinkimai

Ne jos ir konservatorių norai ar parašai lems. Lems tai, kad VISI turime eiti į rinkimus. Balsuoti, stebėti, kaip skaičiuojami balsai. Lietuva jau ant bedugnės krašto, o PIŠ panelė ir vėl milijonus taškys

žemaitaičio klerkas

remygučio vieta vasaros gatvėje

OGI,

Kviečiat balsuot už R.Žemaitaitį? Tai tas pats pažadukas, kaip esamas prezidentas. Raštu buvo pateikti klausimai, susiję su Lietuvos įstatymais, kurie įteisino prievartą, psichologinį spaudimą . Jokios reakcijos iki šios dienos. Štai kokia pagarba rinkėjui. Laikau, kad jam ne vieta nei seime, to labiau tapti Lietuvos prezidentu. Faktiškai, rimto kandidato į prezidento postą nėra.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS