R. Karbauskis tvirtina: „Naisių žemė“ – ne laikraštis, o leidinys | KaunoDiena.lt

R. KARBAUSKIS TVIRTINA: „NAISIŲ ŽEMĖ“ – NE LAIKRAŠTIS, O LEIDINYS

  • 0

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis tvirtina, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) dėmesio sulaukęs leidinys „Naisių žemė“ nėra laikraštis, tad jam ir nereikia skelbti savo išsamių leidybos duomenų.

Į klausimus, ar yra rėmęs minėtą leidinį, R. Karbauskis atsako esantis daugelio projektų ir bendruomenių mecenatas. „Aš esu mecenatas ir tai pakankamai gerai visiems žinoma, aš remiu įvairius kultūrinius projektus, įvairias bendruomenes visoj Lietuvoj, ir to niekaip man nedraudžia įstatymai“, – antradienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

„Čia yra ne laikraštis, o leidinys. Man labai keista, kai kartojama, kad čia laikraštis, nes laikraštis turi turėti periodiškumą ir t.t. Tai reklaminis leidinys apie kaimo bendruomenes, kokiu būdu jis tampa laikraščiu, aš nesuprantu“, – kalbėjo „valstiečių“ vadovas.

Tai reklaminis leidinys apie kaimo bendruomenes, kokiu būdu jis tampa laikraščiu, aš nesuprantu.

Minimu leidiniu susidomėjusi VRK aiškinsis, ar leidinyje „Naisių žemė“ buvo skelbiama „valstiečių“ politinė reklama. Tuo atveju, jei leidinys ar atskiros publikacijos būtų pripažintos politine reklama, būtų keliamas ir finansavimo šaltinio klausimas, LRT televizijos laidoje „Dėmesio centre“ pirmadienį sakė VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

VRK pirmininkė patvirtino, kad 2016 metais leidinys „Naisių žemė“ buvo deklaruotas VRK kaip politinė reklama, buvo nurodytos išlaidos ataskaitose – jos siekė beveik 14 tūkst. eurų. Tačiau įvertinti, ar dabartinės publikacijos su „valstiečiais“, jų lyderio Ramūno Karbauskio fotografijos laikytinos politine reklama, L. Matjošaitytė teigė be tyrimo negalinti.

Anot jos, jei po tyrimo VRK pripažins, kad visas leidinys ar dalis publikacijų yra politinė reklama, būtų keliamas klausimas, kas už ją apmokėjo, kada. „Jei nebuvo apmokėta, galima daryti prielaidas, kad tai buvo galima nepiniginė auka partijai. O ne kampanijos laikotarpiu draudžiama finansuoti partijas tiek juridinių, tiek ir fizinių asmenų aukomis“, – pažymėjo pirmininkė.

LRT televizijos laidoje „Dėmesio centre“ pranešta, kad nuo 2013 metų leidžiamame laikraštyje „Naisių žemė“ pilna politinės reklamos, tačiau jame nurodytos vos kelių leidinio redaktorių pavardės ir tiražas. Laikraštyje nenurodomi jokie kiti privalomi leidybiniai duomenys, „Naisių žemės“ nėra ir Kultūros ministerijos viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų registre.

Leidinio redaktore pristatoma Živilė Medeikšienė – buvusi „Naisių vasaros“ direktorė, programos „Mažosios Lietuvos kultūros sostinės“ koordinatorė, Labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ direktorė. Šio fondo steigėjai yra dainininkas Andrius Mamontovas ir „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS