R. Karbauskis pripažįsta susipainiojęs: atsiprašau, kad taip išėjo | KaunoDiena.lt

R. KARBAUSKIS PRIPAŽĮSTA SUSIPAINIOJĘS: ATSIPRAŠAU, KAD TAIP IŠĖJO

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis sako neturįs jokių įtarimų, kad buvę jo bendražygiai Gema Umbrasienė ir Mantas Leliukas „kažką padirbinėjo“ per savivaldybių rinkimus. Politikas tvirtina, kad kalbėdamasis su LRT.lt turėjo omenyje parašų rinkimą, steigiant naują „Neapmokestinamųjų pajamų didinimo“ partiją, tačiau esą netiksliai išreiškė mintį.

„Negali būti nė kalbos. Ir šis atsakymas yra galutinis – mes niekada nesusėsim prie bendro stalo su N. Puteikiu ir jo komanda“, – tvirtino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas R. Karbauskis, bendraudamas su LRT.lt balandžio 12 d.

Aiškindamas, kodėl laikosi tokios kategoriškos ir neigiamos nuomonės N. Puteikio bei jo komandos atžvilgiu, R. Karbauskis priminė, jog kartu su N. Puteikiu į Seimą bandantys patekti Panevėžio miesto tarybos nariai Mantas Leliukas ir Gema Umbrasienė buvo pašalinti iš „valstiečių“ gretų už grubius pažeidimus per savivaldybių rinkimus.

Tačiau su LRT.lt pastarosiomis dienomis bendravę G. Umbrasienė ir M. Leliukas kategoriškai paneigė tokius buvusio savo bendražygio kaltinimus.

G. Umbrasienė ir M. Leliukas 2015 m. dalyvavo savivaldybių rinkimuose ir tapo Panevėžio miesto tarybos nariais. Iki šiol jiems niekas jokių kaltinimų dėl kokių nors galimų pažeidimų nėra pareiškęs.

Po LRT.lt publikacijos dėl R. Karbauskio mestų kaltinimų G. Umbrasienė kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), prašydama informacijos apie savivaldybių rinkimų pažeidimus Panevėžyje.

VRK vadovas Zenonas Vaigauskas tvirtino, jog jokių pažeidimų per savivaldybių rinkimus Panevėžyje nebuvo nustatyta.

Atsisakė paklusti lyderio reikalavimams  

G. Umbrasienė, dabar jau kaip buvusi „valstiečių“ Panevėžio skyriaus pirmininkė, kalbėdamasi su LRT.lt prisiminė įvykius po savivaldybių rinkimų ir konfliktą su partijos lyderiu R. Karbauskiu: „Kai ponas Karbauskis teikia informaciją apie situaciją Panevėžyje, jis teikia ją dozuodamas ir tik tą dalį, kuri atitinka jo tikslus bei siekius sukompromituoti buvusią LVŽS Panevėžio skyriaus komandą“.

G. Umbrasienė taip pat pasakojo, kad nesutarimai su R. Karbauskiu prasidėjo iš karto po savivaldybių rinkimų, kad jis jai nurodęs atsiriboti nuo M. Leliuko, nes esą jis turįs „kažkokių ryšių su nusikaltėlių pasauliu“.

Tačiau G. Umbrasienė atsisakiusi tai padaryti, nes jos turima informacija paneigė R. Karbauskio mestus kaltinimus M. Leliukui: „Atsisakiau atsiriboti nuo jo, kol nebus pateikti kaltinimus pagrindžiantys faktai. To paties prašė ir visas mūsų partijos skyrius.“ 

Po konflikto su partijos lyderiu iš „valstiečių“ gretų buvo pašalintas praktiškai visas Panevėžio skyrius.

M. Leliukas, kategoriškai paneigdamas R. Karbauskio kaltinimus, pasakojo, jog per savivaldybių rinkimus gydęsis ligoninėje: „Išeina taip, kad man reikėjo pabėgti iš ligoninės, įsibrauti naktį į balsavimo apylinkę ir biuletenius sužymėti“? 

Paklaustas, už ką buvo pašalintas iš „valstiečių“ gretų, M. Leliukas teigė iki šiol neturįs atsakymo: „R. Karbauskis ir Seimo narys Povilas Urbšys šmeižė mane, jog aš esu susijęs su kažkokiu nusikalstamo pasaulio atstovu. Dėl to kreipiausi į teismą privataus kaltinimo tvarka. Teismai dar vyksta.“

R. Karbauskis susipainiojo tarp savo žodžių

„Nesakiau, kad jie [G. Umbrasienė ir M. Leliukas] kažką padirbinėjo rinkimų metu. Sakiau, kad kyla abejonių dėl parašų rinkimo, steigiant partiją“, – aiškino R. Karbauskis, praėjus daugiau nei savaitei po pokalbio su LRT.lt.

„Ta moteris, kuri buvo nominuota tos naujai steigiamos partijos pirmininke, yra pašalinta iš LVŽS dėl savo reputacijos [...]. Adresas tos partijos, kuri nebuvo įregistruota, yra būtent tas, kur anksčiau buvo LVŽS Panevėžio skyrius ir priklauso tam žmogus [M. Leliukui – LRT.lt], kuris irgi buvo pašalintas iš LVŽS dėl savo reputacijos“, – taip kalbėjo R. Karbauskis LRT.lt balandžio 12 d. [Įrašo kalba netaisyta].

Paklaustas, kuo nusidėjo G. Umbrasienė ir M. Leliukas, R. Karbauskis kalbėjo: „Klausimas yra. Mes dabar stebime, ką jie prisidirbs. Juk visa tai, kas dabar šnekama galbūt apie falsifikuotus balsus, dar kažką. Parašus, sakykim. Tai mūsų nenustebins, jeigu taip būtų atsitikę. Bet mes, aišku nežinom, ar taip yra. Jeigu skaitytumėt spaudą. Labai gaila, kad mes tą informaciją gavome iš tikrųjų po savivaldybių rinkimų [...]. Nelaukdami, kol kas nors atsitiks, ėmės šalinti iš sąjungos.“ [Balandžio 12 d. įrašas, kalba netaisyta.]

– Jūsų kalboje balandžio 12 d. žodžio „partija“ nebuvo, todėl sunku numatyti, ką Jūs turėjote omenyje?

– Suprantu, kad tai galima interpretuoti. Aš turėjau omenyje, kad prieš savivaldos rinkimus nežinojau klausimų dėl reputacijos [G. Umbrasienės ir M. Leliuko – LRT.lt].

– Ką Jūs turėjote galvoje, kalbėdamas apie padirbtus parašus ir balsus?

– Dėl partijos steigimo. Jūs tikrai nekalta dėl to. Tas jūsų įrašas leis man labai nesunkiai paaiškinti, jeigu jie [G. Umbrasienė ir M. Leliukas – LRT.lt) kur nors skųsis, kad aš ne tai norėjau pasakyti. Suprantu. Gal žodžio nepasakiau. Jums neturiu pretenzijų. Jei jie mane paduos [į teismą – LRT.lt], tai aš ir pasiaiškinsiu. [...] Atsiprašau, kad taip išėjo.

Partijos nepavyko užregistruoti

Šių metų pradžioje G. Umbrasienė, buvusi Panevėžio pirmoji merė, bandė kurti partiją „Neapmokestinamųjų pajamų didinimas“. Jos steigiamajame suvažiavime Panevėžyje dalyvavo ir N. Puteikis. Tiesa, jis tuomet gynėsi dalyvavęs partijos kūrime: „Mane buvo pakvietę pabūti moderatoriumi. Bet, jei pakviestų į partiją, prisijungčiau“.

Tačiau ši partiją nebuvo užregistruota. Dėl to, pasak N. Puteikio, jau prasidėjęs bylinėjimasis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

dr. Jonas Ramanauskas

Jei R.Karbauskis susidejo su Sauliumi Skverneliu, tai jau parodo, kad jokios doros tikrai neturi ir nesupranta ka daro. Berods negeria, kultura kelia, o tokius nevykusius pokstu isdarineja, tiesiog geda.

Logika

Keista girdėti, kad tokie kaip Karbauskis susipainioja savo žodžiuose. Juk nepasakysi, kad jis amžinas lochas. Tokia jau politika, kalbėk zigzagais ir laimėk. Nežinia dar ką jis pasakys po rinkimų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS