R. Karoblis: NATO dėmesys Baltijos šalims turi būti tęstinis | KaunoDiena.lt

R. KAROBLIS: NATO DĖMESYS BALTIJOS ŠALIMS TURI BŪTI TĘSTINIS

  • 0

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis sako, kad Baltijos šalys turi užsitikrinti pradėtų saugumo iniciatyvų tąsą.

Ketvirtadienį Klaipėdoje susitikęs su Latvijos ir Estijos gynybos ministrais jis teigė, kad tai svarbiausia Baltijos šalių užduotis artėjant NATO viršūnių susitikimui.

„Artėjant NATO viršūnių susitikimui, svarbiausia Baltijos šalių užduotis – užtikrinti tęstinį Aljanso dėmesį mūsų regionui. NATO nuo Varšuvos susitikimo nemažai nuveikė atgrasymo ir saugumo sustiprinimui prie rytinių Aljanso sienų, tačiau turime užsitikrinti pradėtų saugumo iniciatyvų tąsą”, – Krašto apsaugos ministerijos (KAM) pranešime cituojamas R. Karoblis.

Anot ministerijos, pagrindinis dėmesys diskusijose su Latvijos ir Estijos gynybos ministrais Juriu Luiku ir Raimondu Bergmaniu buvo skiriamas pozicijų derinimui svarbiausiais NATO darbotvarkės klausimais.

Pasak R. Karoblio, liepos mėnesį Briuselyje įvyksiančiame viršūnių susitikime Aljansas įvertins iki šiol priimtų atgrasymo ir gynybos priemonių Baltijos regione efektyvumą, taip pat bus vertinamas papildomų priemonių poreikis.

Ministerija pažymi, kad keletas esminių pokyčių, kurie bus inicijuoti, žinomi jau dabar. Planuojama, kad valstybių vadovai patvirtins naują NATO vadovavimo struktūrą, bus įsteigtos naujos vadavietės JAV, Vokietijoje ir galbūt Lenkijoje.

Taip pat turėtų būti paskelbta vadinamoji NATO pajėgų parengties iniciatyva, kuria siekiama padidinti NATO pajėgų parengtį visame Aljanse. Anot KAM, tai įgalintų NATO pajėgas per trumpą laiką atsakyti į didelio masto karinę agresiją.

„Viršūnių susitikime Lietuva drauge su kitomis Baltijos šalimis tradiciškai kels oro gynybos stiprinimo klausimus“, – nurodo ministerija.

Baltijos šalių gynybos ministrų susitikime taip pat buvo aptarti Europos Sąjungos saugumo ir gynybos stiprinimo klausimai bei santykių stiprinimas su JAV.

„Lietuvos, Latvijos ir Estijos gynybos ministrai sutarė dirbti išvien siekdami nuolatinio JAV pajėgų dislokavimo Baltijos šalyse, rengdami karines pratybas su JAV kariais, derindami karinių įsigijimų prioritetus“, – sakoma pranešime.

Baltijos šalių gynybos ministrų ir kariuomenių vadų susitikimai vyksta du kartus per metus. Per juos aptariami politiniai regioninio saugumo klausimai, bendrai vystomi praktiniai bendradarbiavimo projektai, teikiami siūlymai dėl tolesnių prioritetų Baltijos šalių bendradarbiavimo gynybos srityje.

Reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje, Baltijos šalyse buvo sustiprinta oro policijos misija, Vidurio ir Rytų Europos šalyse įsteigtos nedidelės NATO vadavietės, o pernai Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje dislokuoti tarptautiniai batalionai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS