R. Valentukevičius traukiasi iš VTEK vadovo pareigų | KaunoDiena.lt

R. VALENTUKEVIČIUS TRAUKIASI IŠ VTEK VADOVO PAREIGŲ

  • 2

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkas Romas Valentukevičius ketvirtadienį Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui įteikė prašymą atleisti jį iš pareigų, pranešė Seimo ryšių su visuomene skyrius.

R.Valentukevičius nori pareigas oficialiai baigti nuo kovo 20 dienos. Dėl atleidimo dar turės balsuoti Seimas.

Seimo pirmininko kritikos R.Valentukevičius sulaukė, kai vienasmeniškai išaiškino, kad tuometinė Seimo narė Greta Kildišienė neprivalėjo deklaruoti, jog naudojasi mamos iš „Agrokoncerno“ nuomojamu automobiliu. R.Valentukevičius teigia, kad atsakymą G.Kildišienei pateikė tiksliai laikydamasis įstatymo.

R.Valentukevičius VTEK vadovu paskirtas 2014 metais, anksčiau jis yra ėjęs Seimo kontrolieriaus pareigas.

Pagal įstatymą, VTEK pirmininką iš šios komisijos narių Seimo pirmininko teikimu skiria Seimas. VTEK sudaro penki nariai, skiriami penkerių metų kadencijai.

VTEK prižiūri, kaip įgyvendinami Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas, Lobistinės veiklos įstatymas, tiria pranešimus, skundus ir prašymus dėl valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų galimo interesų konflikto, seka visuomenės informavimo priemonių skelbiamą informaciją apie valstybės politikų elgesį ir, jei yra pagrįstų duomenų, kad valstybės politikas padarė pažeidimą, perduoda šią informaciją ištirti atitinkamiems valstybės politikų elgesio kontrolės subjektams ir panašiai.

R.Valentukevičius jau anksčiau buvo sulaukęs priekaištų dėl institucijos politizavimo. Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė praėjusį birželį Seime skaitydama metinį pranešimą sakė, kad apsivalymas nuo korupcijos būtų greitesnis, jei, pavyzdžiui, „Vyriausioji tarnybinės etikos komisija taptų politinės sistemos moralės sergėtoja, o ne susitepusių balintoja“.

VTEK vadovas kritikuotas, kai neįžvelgus pažeidimų nebuvo pradėtas tyrimas dėl vadinamojo Vijūnėlės skandalo Druskininkuose, kai iš komisijos nuskambėjo siūlymas įteisinti gyventojų pinigines dovanas medikams.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kazkas

dave nurodyma ar ne spec t./uzsienio/?...

cha

seniai laikas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS