Rinkimus pralaimėjęs M. Bastys: išėjau pakelta galva | KaunoDiena.lt

RINKIMUS PRALAIMĖJĘS M. BASTYS: IŠĖJAU PAKELTA GALVA

Į Seimą nesėkmingai bandęs grįžti sekmadienį rinkimus Zanavykų apygardoje pralaimėjęs buvęs socialdemokratas Mindaugas Bastys sako gavęs pasirinkimo laisvę ir jau planuojantis kitas, su politika nesusijusias veiklas.

„Šiame etape dalis žmonių, kurie galbūt ir norėjo palaikyti mane, balsuoti, vis dėlto, neatėjo ir suteikė man pasirinkimo laisvę – šiandieną jau galvojų apie kitus darbus, kitą veiklą“, – BNS sekmadienį sakė M. Bastys.

Konkrečiau savo būsimų planų buvęs parlamentaras kol kas neįvardijo, tačiau užsiminė ketinąs dirbti privačiame versle.

Jo manymu, reikšmingos įtakos rinkimų rezultatams turėjo Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio ir premjero Sauliaus Skvernelio nepalankūs komentarai prieš antrąjį turą. Trečiąją vietą pirmajame ture prieš dvi savaites užėmęs „valstiečių“ kandidatas žemės ūkio ministras Giedrius Surplys taip pat reiškė paramą M. Basčio varžovei konservatorei Irenai Haase.

„Jei plačiau žiūrint – ir Seimo pirmininko, ir premjero vertinimai, mano manymu, yra antikonstituciški. (...) Agituoti žmones neatlikti savo konstitucinės pareigos, siūlyti neiti į rinkimus – tai neatlaiko jokios kritikos. Man buvo keista, kad aukštas pozicijas užimantys asmenys taip kalbėjo.  Tai, be abejo, turėjo įtakos rezultatams“, – svarstė M. Bastys.

Agituoti žmones neatlikti savo konstitucinės pareigos, siūlyti neiti į rinkimus – tai neatlaiko jokios kritikos.

Paklaustas, ar nesigaili po šio pralaimėjimo rinkimuose savo valia atsisakęs Seimo nario mandato, M. Bastys tikino taip pasielgęs galvodamas „ne apie save, o apie tai, kas naudinga valstybei“.

„Toje situacijoje, manau, kad įrodžiau visuomenei, kad sau keliu aukščiausius standartus ir nesilaikiau tos Seimo nario kėdės, nors mane palaikė kolegos parlamentarai, nebalsavo už apkaltą. Jei žiūrėtume pagal statutą, visą apkaltos procedūrą - iš tiesų išėjau pakelta galva“, – aiškino M. Bastys.

Seimo nario vieta laisva Zanavykų apygardoje liko laisva, kai joje išrinktas buvęs socialdemokratas M. Bastys atsisakė parlamentaro mandato.

Gavus Valstybės saugumo departamento (VSD) informacijos, Seime po tyrimų pradėtas apkaltos procesas dėl M. Basčio nuslėptų ryšių su buvusiais sovietų spectarnybų darbuotojais, įtarto atstovavimo Rusijos energetiniams interesams.   

Sprendimą trauktis iš Seimo M. Bastys priėmė, kai per apkaltą parlamente neužteko balsų panaikinti jo mandato, dėl to prie Seimo surengtas tūkstantinis mitingas.

Konstitucinis Teismas M. Bastį pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju.

Šiemet iš Seimo pasitraukęs M. Bastys pastaruoju metu dirbo bendrovėje „Agrolina“, jis yra ir šios bendrovės akcininkas. Bendrovei vadovauja parlamentaro dukterėčia Raminta Bastytė. Ji yra opozicinės socialdemokratų partijos pirminko pavaduotoja.

Paklaustas, ar neketina artimiausiu metu jungtis prie kurios nors partijos ar judėjimo, M. Bastys sako neskubėsiantis priimti sprendimų, taip pat neatsako, ar žada apskritai likti politikoje.

„Čia nedaug laiko du metai praeis ir matysim, kaip situacija keisis rajone, Zanavykų apygardoje, bus savivaldos, Europos Parlamento, prezidento rinkimai, matysime, kaip visa situacija dėliosis ir aš tada priimsiu sprendimus, ar dar reikalingas žmonėms, ar galiu lūkesčius patenkinti, ar galiu tinkamai tarnauti Lietuvos valstybei, parodys laikas“, – svarstė M. Bastys.

„Artimiausių kelių mėnesių ir pusmečio laikotarpy žadu būti savarankiškas ir nuo nieko nepriklausomas“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Anonimas

Durni tie lietuviški zanavykai,išpirdolino net galvos nepraskėlė.

Makas

Na viskas, pakaks jau apie juos. Nusibodo abu jau praeita savaite.

...

Che: "Rinkimus pralaimėjęs M. Bastys: išėjau pakelta galva" - o gal, moterį sutikęs, ką kita pakėlei (todėl ir pralaimėjai)?.. - klok kompromatą! ;D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS