S. Skvernelis: tai nepatogi Vyriausybė, bet turiu nuraminti | KaunoDiena.lt

S. SKVERNELIS: TAI NEPATOGI VYRIAUSYBĖ, BET TURIU NURAMINTI

Socialdemokratų pasitraukimas iš valdančiosios daugumos yra kirtis tarp partijos ir frakcijos, tačiau frakcijos nariai elgiasi valstybiškai, tai politinis žingsnis, LRT RADIJUI sako premjeras Saulius Skvernelis.

Anot jo, nors kai kurie politologai ir apžvalgininkai šios Vyriausybės pabaigą matė nuo to momento, kai ji dar nepradėjo veikti, vyriausybė darbinga ir turės įgyvendinti numatytus sprendimus.

 

– Seimo posėdyje bus paskelbta Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir socialdemokratų deklaracija dėl frakcijų koalicijos. Dokumentą pasirašė frakcijų seniūnai po to, kai socialdemokratų partijos taryba priėmė sprendimą trauktis iš valdančiosios daugumos. Prezidentė socialdemokratų elgesį pavadino ne politiniu, o sandorio arba sandėrio elgesiu. Ką jūs manote?

– Manau, kad tai Seimų narių politinis žingsnis. Jie jaučia atsakomybę už stabilumą valstybėje, pokyčių vykdymą, galiausiai – už bendros vyriausybės programą, kuri buvo patvirtinta, įgyvendinimą.

Gaila, kad taip įvyko, tai yra skirtis tarp partijos ir frakcijos. Tačiau šiuo atveju frakcijos nariai elgiasi valstybiškai. Manau, kad kalbant apie daugumos formavimą ir pasinaudojant ta galimybe, kurią numato įstatymai, Konstitucija ir Seimo statutas, numatyta bendra deklaracija dėl bendros veiklos tarp frakcijų. Tai bus padaryta.

– Ir politologai, ir politikai jau svarsto apie galimą Vyriausybės veiklos pabaigą ir pirmalaikius Seimo rinkimus. Kokius iššūkius dabar matote vyriausybėje? Kiek ji darbinga ir kiek situaciją gelbsti frakcijų koalicija?

– Kai kurie politologai ir apžvalgininkai šios Vyriausybės pabaigą matė nuo to momento, kai ji dar nepradėjo veikti. Tai nepatogi Vyriausybė, bet turiu jus nuraminti. Vyriausybė yra darbinga ir beveik viskas, kas buvo numatyta pavasario sesijoje, buvo įgyvendinta. Dabar mes turime susitelkti rudens sesijos darbams.

Vyriausybė yra darbinga ir beveik viskas, kas buvo numatyta pavasario sesijoje, buvo įgyvendinta. Dabar mes turime susitelkti rudens sesijos darbams.

Šiandien nematau prielaidų, kad Seime būtų kitaip. Jei būtų kitaip, Vyriausybę reikėtų peržiūrėti, būtų negalima priimti sprendimų ir ieškoti kitų paramos užsitikrinimo būdų. Šiandien mes turime daugumą, siekiame platesnio palaikymo kalbant apie visas Seimo frakcijas. Dėl to manau, kad rudens sesija turi būti darbinga ir sprendimai, siūlomi ir jau priimti vyriausybės (tokie kaip, paprastai įvardijant, – daugiau pinigų kiekvienam šalies gyventojui), yra ir turės būti įgyvendinti.

– Minėjote, kad gali būti ir pasirašomos paramos Vyriausybei sutartys su Lenkų rinkimų akcijos, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijomis. Ar jau vyksta konsultacijos?

– Prieš rudens sesiją kalbėjome, kokios būtų galimybės. Su „Tvarka ir teisingumu“ tai nepavyko, nes jie vykdė pokyčius savo frakcijos vadovybėje, turi naują seniūną Kęstutį Bartkevičių. Artimiausiu metu su juo susitiksime, jis ateis į frakciją pasikalbėti ir pažiūrėti, kur gali būti sąlyčio taškai su Seimo nariais, dirbančiais šioje frakcijoje.

Taip pat kalbėjomės su Lenkų rinkimų akcija. Pritariu tam, ką pasakė frakcijos seniūnė, – kad žodis kartais svarbiau nei rašytinis susitarimas. Taigi ir ieškosime bendro sutarimo ten, kur sutampa mūsų pozicijos – tiek frakcijos kolegų, tiek mūsų. Manau, kad diskusijų metu mes tikrai galėsime priimti bendrus sprendimus. Galiu pasakyti, kad man nesvarbu, ar siūlomi geri sprendimai bus vienos, ar kitos frakcijos. Jei tai racionalu, turėtume tuos sprendimus priimti.

– Teisingumo ministrė Milda Vainiutė ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius lieka dirbti Vyriausybėje, bet ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius traukiasi ir sako jau įteikęs atsistatydinimo pareiškimą. Tačiau regis, kad visgi jis gali dirbti toliau?

– Visi trys ministrai turi galimybes darbuotis toliau. Tą sprendimą pavyko priimti L. Linkevičiui ir M. Vainiutei, bet M. Sinkevičius pakluso partijos tarybos sprendimui ir įteikė atsistatydinimo pareiškimą.

Tačiau aš tam turiu penkias darbo dienas. Su M. Sinkevičiumi tikrai kalbėjausi. Manau, kad tie darbai, kurie buvo atlikti, tokie kaip bendradarbiavimas su verslu, ekonomikos didinimas, eksporto rinkų paieška ir pan., tikrai parodė gerą proveržį.

Bendruomenė pasitiki šiuo ministru ir nematau priežasčių, dėl kurių jis pačioje savo veiklos pradžioje baigtų darbus ir neįgyvendintų nei vyriausybės programos, nei savo sprendimų, kurie reikalingi šaliai. Žinoma, jei ministro sprendimas bus nekintantis ir galutinis, per prievartą jo neišlaikysiu. Tačiau aš linkęs pareiškimo netenkinti.

– Laiko dar yra. Tačiau jei M. Sinkevičius atsistatydinimo pareiškimo neatsiims, ar matote kandidatų į ūkio ministrus?

– Kalbame su socialdemokratų frakcija, ieškosime paties geriausio ir stipriausio kandidato. Tokių keli yra, tačiau kol kas skubėti nereikia. Šiandien pozicijoje vis dar yra M. Sinkevičius.

– Dėl liūčių sunaikintos derliaus dalies ūkininkai padėtį žemės ūkyje vadina katastrofiška. Ekstremalią padėtį paskelbė jau šešta savivaldybė. Žemės ūkio ministras dėl finansinės paramos ketina kreiptis į Europos komisiją, Ūkininkų sąjunga kreipėsi ir į vyriausybę. Ar padėsite žemdirbiams?

– Žinoma, artimu metu tai tvarkysime. Ketvirtadienį bus išvyka ir susitikimas su ūkininkai vietose, ieškosime sprendimo būdų. Vienas variantų – kreipimasis į Europos komisiją. Kitas, kadangi reikia žiūrėti į ateitį, – turime suformuoti krizių fondą. Tiek gamtinės stichijos, tiek gyvūnų sukeliamos ligos daro didelį poveikį žemės ūkio sektoriui.

Svarstytini ir variantai dėl ekstremalios situacijos skelbimo visoje šalyje. Tokiu atveju galėtume panaudoti vyriausybės rezervo fondą. Žemdirbių likimo valiai tikrai nepaliksime.

Kitas dalykas – mes turime tik 16 proc. draustų pasėlių. Žinant, kad yra pakankamai neblogas vyriausybės kompensavimo mechanizmas už draudimo įmokas, turime skatinti žemdirbius draustis. Nes kiekvienais metais matome gana daug gamtos anomalijų, per kurias nukenčia mūsų žemės ūkio sektorius.

– Dar vienas dalykas, kuris rūpi žmonėms. Vakar Delfi rašė, kad jei iki naujųjų metų Seimui nepavyktų rasti sutarimo dėl pridėtinės vertės mokesčio lengvatos centriniam šildymui, o žiema bus šalta, butų gyventojams gali išaugti išlaidos šildymui. Kam nusiteikti ir pasiruošti po sausio pirmosios?

– Kas būtų, jei būtų. Manau, kad reikėtų nusiteikti geriausiam. Mes ieškome sprendimo būdų ir ieškosime, kad ta našta, kuri slegia, tikrai nepadidėtų. Ieškosime sprendimų ir turime tam dar laiko.

– Dėl įtemptos vidaus situacijos jūs atšaukėte vizitą į Gruziją. Ar jis dar įvyks?

– Jis įvyks kitu laiku. Turėjau išvykti sekmadienį ir natūralu, kad esant tokiai situacijai, išvykti negalėjau. Su kolegomis Gruzijoje bus suderinta kita vizito data.

– Ar jau rimtai svarstote galimybę stoti į „valstiečių“ sąjungą?

– Tai priklauso ne tik nuo manęs. Aš nesu vienintelis, į sąrašą patekęs nepartinis. Yra ir pačios partijos sprendimai, taigi tai atviras ir diskusinis klausimas. Tačiau tokios galimybės su kolegomis neatmetame.

– Ar yra galimybė, kad taptumėte „valstiečių“ pirmininku?

– Šiame etape to nesvarstome.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

xuilo

,,jau išgaravo visas pono premjero žadėjimas ir ranku spaudimas prieš visa lietuva ,juk per televizoriaus ekrano langą koki kure gėri mums ir tapšnojo ir su ponu butkevičium siuntė bučinį vat, veri vel šoki be kardu, gulbes ežero valsą surinkes visa elito kompanijos blefa ,, o dabar matote ponui yra nepatogi vyriausybė kuria nori nuraminti pagal savo gulbių ežero šoki, matote tramplinas pastatytas soc demai subirėjo skevernelio žodžiai liko pabezdėjimo po gulbes ežero šokio, juk nieko neliko tik vienas kombinatoriaus planas nuraminti liko esu aš nepartinis , taip kaip jus tapote kolūkiečiu valstiečiu žaliuju partijos runkelio gandro švarko atlape prisegtos figuros , nesuprantu kas per žodžiai kaip ponas galėjai taip smarkiai išokti į seimo partiečių gretas ir net tapti premjero viso galio ką mastai, nemuilink tu mums proto .budamas idijuotas ,,, nepik bet kad pats pasirinkai toki pavadinima .,. blogai kada mes neturim tikro ministro pirmininko,.,

cely

paskolos pasiūlymas Sveiki Jūs ieškote finansavimo, kad atgaivintumėte savo veiklą, kad įgyvendintumėte projektą arba įsigytumėte butą, bet, deja, bankas jums kelia sąlygas, kurių jūs negalite įvykdyti. Aš siūlau paskolas nuo 5 000 eurų iki 50 000 000 eurų ir daugiau visiems asmenims, kurie sugebės grąžinti palūkanas už 3 proc. Per metus. Taigi, jei jums reikia paskolos, kad išeitumėte iš aklavietės arba norėdami patenkinti savo asmeninius poreikius, galite susisiekti su mumis elektroniniu paštu, norėdami gauti paskolą per 48 valandas. Pasiūlymas galioja visiems asmenims, rimtiems ir labai geram pobūdžiui. El. Paštas: celyalegria007@gmail.com NB: nėra sunku susilaikyti Ponia Cely Alegria Finance

SUSIJUSIOS NAUJIENOS