Sveikatos ministras A. Veryga atlaikė interpeliaciją | KaunoDiena.lt

SVEIKATOS MINISTRAS A. VERYGA ATLAIKĖ INTERPELIACIJĄ

Sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga atlaikė interpeliaciją – Seimas ketvirtadienį pritarė jo atsakymui į opozicijos užduotus klausimus.

Už tai, kad būtų pritarta ministro atsakymui, balsavo 68 Seimo nariai, prieš buvo 33 ir keturi parlamentarai susilaikė.

Seimas pritarė atsakymams

Ministrą parėmė valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Socialdemokratų darbo, opozicinės „Tvarkos ir teisingumo“ bei mažumoje esančios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijų nariai.

Prieš buvo ir susilaikė opozicinės frakcijos – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis, socialdemokratai.

Interpeliaciją ministrui inicijavo opozicija, jam užduoti klausimai dėl medikų atlyginimų kėlimo, kilusios sumaišties vaistinėse įteisinus slaptus pirkėjus, personalo politikos.

Vienas interpeliacijos iniciatorių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis po balsavimo žurnalistams sakė kitokio rezultato ir nesitikėjęs. Klausiamas, ar tuomet interpeliacijos procedūra nebuvo tuščias laiko švaistymas, konservatorių vadovas teigė, jog tik taip visuomenė galėjo išgirsti atsakymus į visiems rūpimus klausimus.

Jau perskaičius atsakymus buvo akivaizdu, kad tai „atsirašymas“ – atstokit, palikit mane ramybėj ir nesikiškit. Manau, kad ministras taip neturėtų elgtis.

Kartu politikas sakė, jog atsakymai nebuvo nuoširdūs ir labiau panašūs į „atsirašymą“.

„Jau perskaičius atsakymus buvo akivaizdu, kad tai „atsirašymas“ – atstokit, palikit mane ramybėj ir nesikiškit. Manau, kad ministras taip neturėtų elgtis. Ministrai turėtų atsakyti į visus klausimus sąžiningai, kruopščiai ir atsakingai, o tai tikrai nebuvo padaryta“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Ministras atsakydamas į interpeliacijos klausimus teigė, kad medikų atlyginimų kėlimas yra vienas iš ministerijos prioritetų ir tai ne vienkartinis, o tęstinis įsipareigojimas. Taip pat jis aiškino, kad kilusi sumaištis dėl slaptų pirkėjų davė ir naudos – vaistininkai pagaliau pradėjo laikytis receptinių vaistų pardavimo tvarkos. Kaltinimus dėl spaudimo priimant ar atleidžiant Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžius sektoriaus darbuotojus jis neigė.

„Tiek medikų, tiek rezidentų atlyginimų kėlimas buvo ir visada bus SAM vienu iš prioritetinių klausimų. Užmokesčio didinimas yra ne vienkartinis, o tęstinis įsipareigojimas, todėl sprendimai turi būti pagrįsti ilgalaikėmis galimybėmis, kad mes galėtume užtikrinti tęstinumą, ne tik kitais, bet ir dar kitais metais didindami užmokestį“, – ketvirtadienį Seime sakė ministras svarstant jo interpeliaciją.

Ministras pažymėjo, kad pastarąjį kartą medikų atlyginimai didinti šių metų liepą vidutiniškai 8 proc., o su medikų bendruomene susitarta dėl tolesnio algų didinimo ne mažiau kaip 20 proc. kitais metais. Iki 2020 metų sveikatos apsaugos ministras žada siekti, kad mediko atlyginimas būtų ne mažiau trijų vidutinių šalies darbo užmokesčio dydžių, o slaugytojo – ne mažiau kaip pusantro vidutinio uždarbio šalyje.

Opozicija ministro taip pat klausė, kodėl jis nenumatė neigiamų padarinių įteisinus slaptus pirkimus vaistinėse, siekiant patikrinti, ar vaistininkai siūlo pigiausius vaistus. A. Veryga atsakė, kad kilusi sumaištis davė naudos – vaistinėse pradėta laikytis receptinių vaistų pardavimo tvarkos.

Su naująja tvarka pasipylė gyventojų skundai, kad be receptų nebegalima įsigyti vaistų, kuriuos anksčiau pirko laisvai. Anot ministro, teigiamai reikia vertinti tai, jog vaistininkai pradėjo laikytis teisės aktų reikalavimų ir išduoda receptinius vaistinius preparatus su receptu.

Interpeliaciją  ministrui pasirašė 46 parlamentarai iš opozicinių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio, „Tvarkos ir teisingumo“, Socialdemokratų frakcijų ir Mišrios Seimo narių grupės. Pagal Seimo statutą, inicijuoti interpeliaciją  ministrui gali ne mažiau kaip 29 Seimo nariai.

Premjeras: A. Verygos daromi darbai – neišvengiami

„Valstiečių“ deleguoto sveikatos apsaugos ministro „valstiečio“ A. Verygos daromi darbai yra neišvengiami, šiam ketvirtadienį atlaikius opozicijos inicijuotą interpeliaciją sako premjeras Saulius Skvernelis.

„Nepaisant problemų ir sunkumų, sveikatos priežiūros srityje ministro daromi darbai neišvengiami, jie privalo būti daromi. Ir šiandien iš tribūnos, ir iš opozicijos pusės, skambėjo, kad ne vienas ministras bandė to imtis, bet baigdavo labai greitai. Džiaugiuosi, kad sveikatos ministras dar trejetą metų galės padirbėti“, – A. Verygai sėkmingą balsavimą dėl interpeliacijos žurnalistams komentavo S. Skvernelis.

Seimas ketvirtadienį apsvarstė interpeliaciją ministrui ir pritarė jo atsakymui į opozicijos užduotus klausimus. Už tai, kad būtų pritarta ministro atsakymui, balsavo 68 Seimo nariai, prieš buvo 33 ir keturi parlamentarai susilaikė.

A. Veryga po balsavimo dėkojo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai už palaikymą, o į opozicijos nepritarimą jo atsakymams sakė žiūrintis kaip į normalų politinį procesą.

„Aš į tą procesą žiūrėjau kaip į normalų politinį procesą, o kad (“valstiečių“ – BNS) frakcija palaiko, tai ir anksčiau buvo išsakyta. Labai džiaugiuosi ir dėkoju, ir frakcijos nariams, ir premjerui, ir frakcijos vadovui už palaikymą, manau, tai man įpareigojimas ir pasitikėjimas dirbti toliau“, – žurnalistams sakė A. Veryga.

Manė, kad interpeliacija nepavyks

Premjeras Saulius Skvernelis ir valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis prognozuoja, kad opozicijos inicijuota interpeliacija sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai nepavyks.

„Manau, kad tikrai nėra jokio pagrindo interpeliacijai, turės ministras galimybę atsakyti į tuos klausimus ir pasibaigs, kaip turi pasibaigti“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Jis teigė, kad ministras dirba gerai.

A. Verygą kaip vieną geriausių šios Vyriausybės ministrų apibūdino ir R. Karbauskis.

„Manau, kad šiandien Seimas pritars ministro atsakymams ir interpeliacijos procesas tuo ir baigsis“, – sakė jis.

R. Karbauskio teigimu, geriau susipažinusi su vaistų pardavimo tvarka, opozicija turėjo įsitikinti, kad pagrindo atstatydinti ministrą nėra.

„Manau, kad po to, kai opozicija geriau susipažino su tomis pertvarkomis, kurios įsigaliojo, dėl vaistų kontrolės ir suprato iki galo, kodėl staiga prireikė receptų vaistams, kurie anksčiau būdavo parduodami be recepto, kad tai nėra ministerijos sprendimai, o yra gamintojų sprendimai. Vaistinės ilgai nesilaikė tvarkos, o dabar atsiranda tvarka, žmonės pradeda matyti, kad ta tvarka duoda rezultatą, atsirado aiškumas, kaip veikia sistema, mato, kad pradedame gyventi kaip Europoje“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Anot jo, visuomenė taip pat palaiko sveikatos apsaugos ministro inicijuotas reformas.

Ketvirtadienį A. Veryga pateiks Seimui atsakymus į opozicijos ministrui pateiktus klausimus dėl medikų algų, vaistinių receptų situacijos, ministerijos personalo.

Rašyti komentarą
Komentarai (47)

medikė

Labas ,Ponia Ministre, keliat juoką , :) tikras psichiatras , bet ,ne ,ministras.

VYTAUTAS

ČIA DŽIAUGIASI,KAD ESTAI NEPRILEIDO KOMUNIAGŲ PRIE LOVIO.NA LIETUVOJE GALVA KGB MAJORĖ,URM VADAS,KOMJAUNIMO SEKRETORIUS,BUVUSI KARO MINISTRĖ KOMJAUNIMO SEKRETARŠA,O KIEK KGBISTU,PO NEPRIKLAUSOMYBĖS ARCHYVUS IŠVOGĖ,DABAR TŪNO,KAIP DIDVYRIAI,BET DŪŠIOS SUPUVUSIOS,O PINIGŲ GODUMAS TIK SUSTIPRĖJO.JUK BUVĘ KOLCHOZNIKAI DABAR MILIJONIERIAI IR TIKITE,KAD PINIGUS UŽDIRBO.CHA,CHA,CHA........

VYTAUTAS

TEKO APSILANKYTI PAS PSICHIATRĄ DĖL PAŽYMOS.PRASIDĖJO KLAUSIMAI IR KALBA,KUR MANO MANYMU GALI KALBĖTI TIK NESVEIKOS GALVOS ASMENYS.SUSIDARIAU NUOMONE,KAD VISI PSICHIATRAI TURĖTU EITI PAS NORMALŲ GYDYTOJA PAGALBOS.VERYGA JUK PSICHIATRAS,TAI IŠ KUR GALI GERUS ISTATYMUS KŪRTI.JUK JAM VAIDENASI,KAD JIS ĘSTI ŽIEGŽDRIŲ DRAUGIJOJE TODĖL IR TOKIE SPRENDIMAI,KURIUOS KURIA SU TEN ESANČIA AUDITORIJA.GERTI,NEGERTI,VARTOTI KAUFĄ,NENAUDOTI IR T.T.............
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS