Seimas griežtina GMO patekimą į Lietuvą | KaunoDiena.lt

SEIMAS GRIEŽTINA GMO PATEKIMĄ Į LIETUVĄ

Seimas spręs, kurie genetiškai modifikuoti augalai ir kiti produktai galės būti auginami ar naudojami Lietuvoje. Jų sąrašą tvirtintų aplinkos ministras.

Seimas šią savaitę priėmė svarstyti tai numatančias Genetiškai modifikuotų organizmų įstatymo  pataisas.

Jos numato, kad Lietuvoje būtų draudžiama naudoti ar auginti kai kuriuos genetiškai modifikuotus produktus, nors Europos Sąjungoje juos naudoti būtų galima. Dėl to turėtų susitarti Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijos.

„Siūlome, kad būtų pasinaudota (Europos Sąjungos – BNS) direktyvos galimybe, kurioje leidžiama šaliai narei drausti naudoti genetiškai modifikuotus organizmus. Mūsų tokia pozicija išlieka. Ir tik vienetiniais atvejais būtų galima priimti tarpinius sprendimus“, – pristatydamas pataisas Seime pataisas teigė aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Mišrios Seimo narių grupės narys Povilas Urbšys teigė, kad Žemės ūkio ministerija atstovauja turintiems kitokių interesų žemės ūkyje, jie gali skatinti tokių produktų naudojimą.

K. mažeika pabrėžė, kad ketinama bausti už neleistiną genetiškai modifikuotų organizmų įvežimą ir naudojimą. Seimui pritarus, baudos siektų nuo 150 eurų iki 6 tūkst. eurų. 

„Iki šiol atsakomybės už genetiškai modifikuotų organizmų įvežimą, laikymą, jų naudojimą, pardavimą atsakomybės nebuvo“, – teigė jis.

Pataisos numato, kad Lietuva neteiktų prašymo Europos Komisijai dėl jos išbraukimo iš teritorijų, kuriose genetiškai modifikuoto organizmų auginimas draudžiamas, jeigu Žemės ūkio ministerija nepritartų draudimui auginti konkretų augalą.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Jonas Lietuvis

GMO draudėjai turi uždrausti valgyti produktus iš krabų. Nes pagal jų teoriją visi pradėsime vaikščioti kaip krabai. To nepadarius , saviizoliuotis psichiatrinėje ligoninėje, nes tai liks vienintelis proto bokštų forpostas pasaulyje.

?

Čia apie gyvulius ? Ar maisto žmonėms perspektyvą? Kalba juk veterinaras. Ką nori pasakyti paskutiniu sakiniu, kas suvedėt mintį ? O kuo jis valo tepalų dėmes jūroje? Sorry. Maisto pramonė yra žmogiškųjų išteklių specialistų, o ne AM problema. Elementaru, kai pirkėjas skaito ant sūrio pakuotės apie šliužo fermentą, bet tai ne aplinkos apsaugos specialistų sfera.

Nieko sau

Griežtina? Reiškia, anksčiau nedraudė GMO Lietuvoj? O tai kada ir kas leido, neprisimenu kažkaip? Aš, durnas daiktas, įsivaizdavau, kad Lietuvoj bet kokius genetiškai modifikuotus augalus ir gyvulius auginti iš viso draudžiama, o gatavų produktų su GMO įvežimas griežtai ribojamas... Še tau kad nori... Jokių "griežtinimų", uždraust visiškai malonėkite! Tegu amerikonai ir vokiečiai GMO ėda, o tikram lietuviui toks ėdesys kenkia! Kita vertus, kiek jau čia tų tikrų lietuvių beliko...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS