Seimas nesutiko V. Kanapinsko skirti VTEK vadovu | KaunoDiena.lt

SEIMAS NESUTIKO V. KANAPINSKO SKIRTI VTEK VADOVU

Seimas antradienį nesutiko laikinojo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininko Virginijaus Kanapinsko paskirti nuolatiniu vadovu.

Už jo kandidatūrą per slaptą balsavimą Seime buvo 43 parlamentarai, 44 balsavo prieš ir 22 Seimo nariai susilaikė.

Iki šiol V. Kanapinskas metus laikinai vadovavo komisijai, iš šių pareigų atsistatydinus Romui Valentukevičiui.

Prieš balsavimą dėl jo paskyrimo buvo iškeltos abejonės, ar teisėtas buvo dar V. Kanapinsko paskyrimas laikinuoju vadovu.

Remtasi R. Valentukevičiaus teiginiais, jog posėdžio, kuriame priimtas šis sprendimas, nė nebuvo, tik jo atsisveikinimo su komisija renginys.

VTEK nariai teigė, jog posėdis buvo sušauktas spontaniškai, nes R.Valentukevičiui paliekant komisiją reikėjo skubiai perimti iš jo vadovavimą.

Situaciją pirmadienį aiškinosi Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas, surinktą medžagą perdavęs Seimo valdybai.

V. Kanapinską nuolatiniu vadovu pasiūlęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigė, jog abejonės dėl jo paskyrimo į laikinas pareigas yra išsklaidytos.

„Abejonių, kad tas posėdis teisėtas ir viskas teisinga, tos abejonės lyg ir nueina į šalį. Šią procedūrą pradėjome prieš metus, kai laikinai paskyrėme“, – sakė V. Pranckietis, pažymėjęs, kad sprendimas dėl laikino pareigų ėjimo derintas su frakcijomis.

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas pirmadienį išklausė VTEK narius bei ginčijamą posėdį protokolavusią komisijos darbuotoją.

R. Valentukevičius pateikė savo raštišką paaiškinimą. Jis teigė, kad kovo 17 dieną posėdžio, per kurį priimtas sprendimas laikinai vadovauti komisijai pavesti V. Kanapinskui, nebuvo. Anot jo, vyko atsisveikinimo renginys.

VTEK nariai aiškino, kad posėdis sušauktas skubiai, nes atsistatydinus R. Valentukevičiui reikėjo perduoti komisiją.

Anot jų liudijimo, po atsisveikinimo su R. Valentukevičiumi jis pats, komisijos narys Saulius Katuoka ir V. Kanapinskas surengė skubų posėdį sekretorės kabinete. Ji posėdį protokolavo, R. Valentukevičius po to pasirašė protokolą.

Priimtas sprendimas į šias pareigas skirti V. Kanapinską, VTEK narės Dalios Paulauskaitės pozicijos atsiklausta telefonu.

Ankstesnis VTEK vadovas R. Valentukevičius iš pareigų pasitraukė pernai kovą, gresiant balsavimui dėl nepasitikėjimo Seime.

Ieškos labiau priimtino Seimui

Seime atmetus laikinojo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininko Virginijaus Kanapinsko kandidatūrą į nuolatinius vadovus, parlamento vadovui Viktorui Pranckiečiui kitą kandidatą teks rinktis iš likusių keturių narių.

„Pasiūliau vieną iš penkių – tokių, kurie yra. Nes yra penki, ir iš jų vieną turiu teikti. Tai dabar turėsiu teikti ką nors kitą pasidomėti tais žmonėmis, kurie yra. Pažiūrėsime, kad būtų labiau priimtinas visam Seimui, kad slaptu balsavimu priimtų“, – antradienį Seime žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Seimas antradienį nesutiko laikinojo VTEK pirmininko V. Kanapinsko paskirti nuolatiniu vadovu. Už jo kandidatūrą per slaptą balsavimą buvo 43 parlamentarai, 44 balsavo prieš ir 22 Seimo nariai susilaikė.

Prieš pat balsavimą iškelta abejonių, ar teisėtai V. Kanapinskas tapo laikinuoju pirmininku.

Seimo pirmininkas stebėjosi, kad šešėlis mestas prieš pat balsavimą, nors V. Kanapinskas jau metus vadovauja komisijai, taip pat jis nuogąstavo, kad sukompromituotos gali būti ir kitos kandidatūros.

„Tos abejonės atsirado tik dabar, šiuo metu, kai jau vyko skyrimo procesas, ir aš nežinau, jei tieksiu kitą žmogų, ką tada norės kažkas pasakyti, iškyla tokių dalykų įdomių“, – kalbėjo V. Pranckietis.

VTEK komisiją sudaro penki nariai, vienas jų skiriamas pirmininku. Be V. Kanapinsko, komisijoje dar yra Saulius Katuoka, Dalia Paulauskaitė, Edmundas Sakalauskas, Antanas Šenavičius.

Iki šiol V. Kanapinskas metus laikinai vadovauja komisijai, iš šių pareigų pernai kovą atsistatydinus Romui Valentukevičiui.

Abejonės dėl V. Kanapinsko skyrimo laikinuoju vadovu buvo paremtos R. Valentukevičiaus teiginiais, kad posėdžio, kuriame priimtas šis sprendimas, nė nebuvo, tik jo atsisveikinimo su komisija renginys.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS