Seimas pritarė Šiaurės Makedonijos prisijungimui prie NATO | KaunoDiena.lt

SEIMAS PRITARĖ ŠIAURĖS MAKEDONIJOS PRISIJUNGIMUI PRIE NATO

  • 2

Seimas antradienį po pateikimo pritarė siūlymui ratifikuoti Šiaurės Atlanto sutarties protokolą dėl Šiaurės Makedonijos prisijungimo.

Šiaurės Atlanto sutarties protokolas dėl Šiaurės Makedonijos prisijungimo buvo pasirašytas Briuselyje vasario 6 dieną. Aljanso šalys dar turi jį ratifikuoti, taip sudarydamos teisines prielaidas Šiaurės Makedonijos narystei NATO.

Prisijungimo protokolas įsigalios, kai jam pagal savo nacionalines procedūras pritars visos dabartinės Sutarties šalys. Lietuvos parlamente dokumentui pritarus po pateikimo, dar liko du balsavimai jam galutinai priimti.

Užsienio reikalų ministerija projekto aiškinamajame rašte pažymi, kad Makedonija iki šiol aktyviai prisidėjo prie NATO vykdytų operacijų ir misijų, pavyzdžiui, Afganistane ir Kosove, įgyvendino svarbias reformas gynybos ir saugumo sektoriuje.

Anot ministerijos, tikimasi, kad, tapusi 30-ąja NATO nare, Makedonija prisidės prie stabilumo ir saugumo Balkanų regione užtikrinimo.

Nuo 1995 metų Makedonija buvo NATO valstybė partnerė, dalyvaujanti „Partnerystės taikos labui“ programoje; nuo 1999 metų dalyvavo narystės veiksmų plane. 2018 metų liepą Briuselyje vykusiame NATO susitikime Makedonija buvo pakviesta pradėti derybas dėl prisijungimo prie Šiaurės Atlantos sutarties.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

PIRMA reikia tas Makedonijas sujungt!

Juokas

Ne seimas pritarė,o eilinį kartą islaizet amerikaosams pripuvuse siknaskyle,tuoj pasuksit liežuvius kitom siknom laižyti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS