Seimas svarstys Grįžimo įstatymą – Izraelio pavyzdžiu siūloma parama persikėlimui | KaunoDiena.lt

SEIMAS SVARSTYS GRĮŽIMO ĮSTATYMĄ – IZRAELIO PAVYZDŽIU SIŪLOMA PARAMA PERSIKĖLIMUI

Seimas svarstys Grįžimo įstatymo projektą – juo siūloma pritraukti į Lietuvą su ja susijusius asmenis, žadant paramą persikelti, integracijai, aprūpinimui būstu.

Parlamentas šią savaitę po pateikimo pritarė tokiam konservatoriaus Kęstučio Masiulio parengtam projektui, jį toliau svarstys Seimo komitetai.

„Mes valstybėje turime dvi dideles problemas, su kuriomis nesusidorojame, – tai emigracija ir regionų nykimas. Pasiknaisiojęs istorijoje, kitų valstybių patirtyje atradau, kad yra teigiama patirtis. Izraelis ir Airija – dvi valstybės, iš kurių mes turėtume pasimokyti“, – taip savo projektą pristatė K. Masiulis.

Parlamentaras sakė nemanantis, kad pagal šį įstatymą suskubtų grįžti emigravę žmonės iš Vokietijos, Švedijos, Norvegijos, tačiau siūlė atsigręžti kad ir į Venesuelą, Rusiją, vidurinės Azijos valstybes.

„Įsivaizduokite, ką reiškia žmogui, jeigu jo pajamos tik keliolika ar keliasdešimt eurų per mėnesį, jeigu reikia duonos stovėti“, – konservatorius tikino, kad Lietuva gali tapti svajonių šalimi žmonėms, jei tik jie turės realią pagalbą persikelti.

Pagal projektą, atvykstantis asmuo nebūtinai turėtų būti Lietuvos pilietis, tai galėtų būti ir „su Lietuva istoriškai susijęs asmuo su savo šeimos nariais“. Su Lietuva istoriškai susijęs asmuo apibrėžiamas kaip „turintis istorinių ryšių su Lietuva, užsiimantis lituanistine veikla, nusipelnęs Lietuvai, atstovaujantis ar ginantis Lietuvos interesus asmuo su savo šeimos nariais“.

„Valstiečių“ frakcijos atstovas Egidijus Vareikis klausė, kokie būtų saugikliai, kad Lietuva netaptų pabėgėlių traukos centru.

„Jei aš būčiau koks nors verslininkas, aš atsivežčiau žmonių lietuviškais vardais, bet gal ne visai šviesiaodžių, ir sakyčiau, kad jie sako, jog jie lietuviais nori būti. Kur tas filtras?“ – sakė E. Vareikis.

K. Masiulis atsakė, kad yra reikalavimas dėl pilietybės arba nuopelnų Lietuvai, pateikęs pavyzdį, kad tokiu įstatymu galėtų pasinaudoti, tarkime, Afganistane lietuvių kariams vertėjavę žmonės.

Socialdemokratų darbo frakcijos atstovas Rimantas Sinkevičius klausė, ar skirdama lėšas žmonių iš užsienio perkėlimui į Lietuvą valstybė nenuskriaus čia skurdžiai gyvenančių žmonių.

„Išeina taip, kad tas sūnus brangesnis, kuris ne su tėvu gyvena, o išvyko ir paskui nusprendė grįžti. Bet yra ir kiti sūnūs, mūsų piliečiai, kurie nenori išvykti, čia vargelį vargsta. Jiems reikia padėti, mano supratimu“, – sakė R. Sinkevičius.

Konservatorius atsakė, kad nereikia būti pavyduoliams, o atvažiavę žmonės „dažniausiai kabinasi ir pridedamąją vertę kuria“.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Mindaugas

Tai kad esamais nesirūpina, iki šiol bandoma susitaupyti būstui, bet mažai šansų, net gaudami tikrai ne minimumą, bet infliacija ir kainų kilimas viską suvalgo, negeriam, po kino teatrus, net nevaikštom tik pastoviai taupom, turim mažą vaiką pajamos šeimos 1500€, bet mission impossible, gyvenam Vilniuje.

Pacientas

Bet sovietmečiu kokios medicinos galimybės buvo . Palyginus dabar kai yra tokia diagnostika ir tokios technologijos tai kaip žemė ir dangus. Savo kailiu patyriau . Anksčiau būčiau seniai po žeme jau buvęs , ir aklas ir invalidas , dabar žmogus kaip ir kiti . Tokių operacijų anksčiau niekas nesapnuodavo čia, nes sovietmečiu viskas buvo atsilikę nuo viso pasaulio.

sovietmečiu

nebuvo tokios betvarkės.Nuvykau į Raudonajį Kryžių,tam,kad patekt pas traumatologą,man reik laukti tris savaites.Žmonių pilni koridoriai.Sovietmečiu tokių dalykų nebuvo.Atėjei,užsiregistravai ir tą pačią dieną priima . Už ką mokame PSD ? Tad su savo visokiais projektais nesusigrąžinsis padorių piliečių,tuo labiau,kad jų ateitis bus tokia pati,kokia dabar yra gyvenančių Lietuvoje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS