Seimas svarstys siūlymus dėl P. Gražulio neliečiamybės, R. Žemaitaičio apkaltos | KaunoDiena.lt

SEIMAS SVARSTYS SIŪLYMUS DĖL P. GRAŽULIO NELIEČIAMYBĖS, R. ŽEMAITAIČIO APKALTOS

Seimas ketvirtadienį planuoja svarstyti siūlymus panaikinti Seimo narių Mišrios grupės nario Petro Gražulio teisinę neliečiamybę byloje dėl LGBTIQ bendruomenės narių niekinimo bei pradėti apkaltos procesą tos pačios grupės nariui Remigijui Žemaitaičiui dėl antisemitinių pareiškimų.

Parlamentas tiek vienam, tiek kitam nutarimo projektui pritarė po pateikimo, apsvarsčius juos kitą savaitę būtų balsuojama dėl priėmimo.

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė prieš porą savaičių kreipėsi į Seimą prašydama panaikinti Seimo narių Mišrios grupės atstovo P. Gražulio imunitetą, kad jam būtų galima pateikti įtarimus dėl viešo tyčiojimosi ir žmonių grupės niekinimo dėl jų seksualinės orientacijos.

Šį prašymą nagrinėjusi Seimo komisija, kurią sudarė valdantieji ir opozicinių socialdemokratų atstovas, siūlo prašymą tenkinti. Kitos opozicinės frakcijos atstovų į komisiją nedelegavo, sakydamos, kad prašyme panaikinti P. Gražulio imunitetą mato politinę potekstę, pats politikas procesą vadina politiniu susidorojimu

Tam, kad nutarimas dėl parlamentaro teisinės neliečiamybės būtų panaikintas, už jį turi balsuoti ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Tyrimą prokuratūra pradėjo po praėjusių metų gegužės 26 dienos P. Gražulio pareiškimų Seimo koridoriuje.

Seimui po pateikimo pritarus Civilinės sąjungos įstatymo projektui, įteisinančiam tos pačios lyties asmenų partnerystę, P. Gražulis, išėjęs iš plenarinių posėdžių salės Seime sutiko kelis LGBTIQ bendruomenės atstovus ir juos iškeikė, išvadino išsigimėliais, platinančiais venerines ligas, siūlė gydytis.

Apkaltą parlamentarui R. Žemaitaičiui valdantieji inicijuoja dėl jo antisemitinių pareiškimų. Jų teigimu, vieši politiko pasisakymai ir įrašai socialiniuose tinkluose yra antisemitiniai, kursto neapykantą. Pasisakymus ir įrašus įvertinusi speciali Seimo komisija konstatavo, kad pagrindas pradėti apkaltą yra.

Komisija nustatė, kad R. Žemaitaitis kaltino visą žydų tautą dėl pavienių šios tautybės asmenų ar tam tikrų Izraelio Valstybės, jos institucijų veiksmų, pateikdavo tendencingus ir šališkus istorinių bei šiandieninių įvykių, susijusių su žydų tautybės asmenimis, vertinimus, atvirai reiškė pateisinimą ir pritarimą posakiams, skatinantiems smurtinį susidorojimą su žydų tautybės asmenimis.

Pagal Seimo statutą, komisijai nustačius, kad pagrindas apkaltai yra ir Seimui patvirtinus šią išvadą, parlamentarai turės kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis konstatuotų, ar parlamentaras šiurkščiai pažeidė Konstituciją, sulaužė priesaiką. Tam pakanka paprastos daugumos.

Jeigu pažeidimas KT būtų konstatuotas, nutarimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo būtų laikomas priimtu, jei už jį balsuotų ne mažiau kaip trys penktadaliai arba ne mažiau kaip 85 Seimo nariai.

R. Žemaitaitis su apkaltos komisija nebendradarbiavo, nereagavo į jo kvietimus dalyvauti posėdžiuose, apkaltos komisiją jis vadino neteisėta, o jam metamus kaltinimus – absurdiškais.

Generalinė prokuratūra savo ruožtu atlieka ikiteisminį tyrimą dėl viešo niekinimo ir neapykantos kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę. Teisinį imunitetą turintis R. Žemaitaitis jame apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

TO VIEN ŽO

kUR TU MATAI OPOZICIJA KA ŠNEKI ŽMOGELI GANA RANKIOTI KAS KALTAS VISI JIE IR TA JAU PASTOVI JANUTIENĖS Propagandistė ŠIRINSKIENĖ pateisinusi tuos isiveržimus i žmoniu namus mielai pritarė nuosėdai Mastykit visus lauk o galvokit ne apie juos o vaiku atiminėjima

JONAS

Vyt juos visus lietuva sunaikinta jus visi pišai nausėdos sysai blinkės gražulei žemaitaitčiai lietuva tai jusu visu darbo vaisiusi naikinot naikinot dabar edates LAUK BRUDAI

H

Seimas privalėtų svarstyti visų na beveik visų Seimo vadovų APKALTĄ išduodant Lietuvos piliečių interėsų - darbą svetimos nedraugiškos Lietuvos valstybei . Kaip ir daugumos Seime veiklai . Kaltinu juos mūsų visų ir valstybės poreikų netenkinimu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS