Rinkėjai nubaudė M. Bastį: laimėjo konservatorė I. Haase | KaunoDiena.lt

RINKĖJAI NUBAUDĖ M. BASTĮ: LAIMĖJO KONSERVATORĖ I. HAASE

Sekmadienį vykusiuose Seimo nario rinkimuose vienmandatėje Zanavykų apygardoje laimėjo opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovė 58–erių advokatė Irena Haase.

Suskaičiavus rezultatus visose 40 apylinkių, išankstiniais duomenimis, I. Hasse surinko 60,89 proc. visų dalyvavusių rinkėjų balsų, o už save išsikėlusį Mindaugą Bastį balsavo 35,47 proc. rinkėjų, rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) skelbiami balsavimo duomenys.

Seimo nario rinkimuose Zanavykų apygardoje balsavo 27,08 proc. arba 8 413 rinkėjai.

Rinkėjų sąrašuose buvo įrašyta 31 062 balsuoti galėję asmenys.

Seimo nario vieta laisva Zanavykų apygardoje liko laisva, kai joje išrinktas buvęs socialdemokratas M. Bastys atsisakė parlamentaro mandato. Sprendimą trauktis iš Seimo jis priėmė, kai per apkaltą parlamente neužteko balsų panaikinti jo mandato, dėl to prie Seimo surengtas tūkstantinis mitingas.

Konstitucinis Teismas M. Bastį pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju.

I. Haase: rinkėjai suvokė M. Basčio pažeidimą

Vienmandėje Zanavykų apygardoje rinkimuose į laisvą Seimo nario vietą užtikrintai pirmaujanti opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovė 58–erių advokatė I. Haase sako, kad rezultatas yra toks, kokio tikėtasi, tačiau pergalė nebuvo lengva.

Ji sako laimėjusi rinkimus, nes rinkėjai suvokė buvusio jų rinkto parlamentaro Mindaugo Basčio, kaltinto antivalstybine veikla, padarytą pažeidimą.

„Patys rinkėjai suvokė ir suprato buvusio Seimo nario padaryto pažeidimo laipsnį. Tas ir nulėmė jų pasirinkimą“, – BNS sekmadienio vakarą teigė I. Haase. 

Pasak TS-LKD lyderio Gabrieliaus Landsbergio, I. Haase triumfas rinkimuose yra pergalė prieš Konstitucijos laužytojus. 

„TS-LKD kandidatės Irenos Haase pergalė Šakiuose yra ne tik pergalė prieš Konstituciją sulaužiusį Mindaugą Bastį, bet ir aiškus signalas valdantiesiems, kad jų vykdoma politika žmonėms nėra priimtina. Džiaugiuosi, kad Irena Haase, teisininkė gynusi žmones Šakių teismuose, apgynė Konstituciją ir toliau gins žmonių interesus Seime“, – BNS sekmadienį teigė G. Landsbergis.

„Rezultatas geras, nes tikėjomės tokio, kadangi įdėta  daug darbo“, – teigė I. Haase.

Konservatorė teigė, kad kova su M. Basčiu nebuvo lengva.

„Buvo pastovus neigimas to, ką padarė (varžovas M. Bastys), kad yra auka ir panašiai, bet rinkėjai atidavė savo balsus ne jam, o už mane, jie nori permainų, nori visiškai kitokio atstovo Seime, negu buvo iki šiol“, – BNS teigė I. Haase.

Sekmadienio vakarą TS-LKD Šakių skyriaus būstinėje ji jau sveikinama su pergale rinkimuose.  

I. Haase patikino, kad sėkmę lėmė ir buvusio konkurento pirmame ture „valstiečių“ deleguoto žemės ūkio ministro Giedriaus Surplio palaikymas.

„Tik iš jo sulaukiau (paramos)“, – paklausta, iš kelių rinkimų pirmojo turo varžovų sulaukė palaikymo.

Prisiekusi Seime I. Haase papildys TS-LKD frakciją – taps 31–aja jos nare.

Konservatorė sako, jog norėtų dirbti parlamentiniame Teisės ir teisėtvarkos komitete: „Tokia preliminari mintis, pamatysime, kaip bus. Kur kitur? Dar turiu pagalvoti. Žiūrėsime pagal aplinkybes. Esu darbaholikė, jeigu reikia dirbti, tai reikia“.

I. Haase teigė kol kas nežinanti, ar persikraustys gyventi į Vilnių. 

Vilniuje gimusi ir užaugusi, I. Haase studijavo Vilniaus universitete, kur įgijo  teisininkės kvalifikaciją. Po studijų atvyko ir iki 2004 metų dirbo Šakių rajono savivaldybės administracijoje. Pastaruosius 14 metų verčiasi advokato praktika.

2007-2019 metais buvo renkama į Šakių rajono savivaldybės tarybą.

Nuo 2004 metų priklauso TS-LKD, yra Šakių rajono savivaldybės tarybos TS-LKD frakcijos seniūnė.

I. Haase nurodo laisvai kalbanti rusų ir lenkų kalbomis. Ištekėjusi, turi du vaikus.

Balsavo beveik 27 proc. gyventojų

Vienmandatėje Zanavykų apygardoje rinkimų į laisvą Seimo nario vietą antrame ture sekmadienį balsavo dar mažiau rinkėjų, negu jų prie balsadėžių atėjo prieš porą savaičių – per pirmą turą. 

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbia, kad iki 20 val., kada užsidarė apylinkės, savo sprendimą pareikšti, negalutiniais duomenimis, atėjo 19,49 proc. arba 6 055 rinkėjai. Iš anksto dar balsavo 2 326 apygardos gyventojai. 

Per pirmą turą tuo pačiu metu į balsadėžes biuletenius su savo balsais jau buvo įmetę  22,5 proc. rinkėjų. 

Iš viso savo balsus atidavė 26,98 proc. arba 8 381 apygardoje registruotas rinkėjas – beveik trimis procentiniais punktais mažiau nei per pirmą turą.

Išankstinio balsavimo aktyvumas siekia 7,49 proc., o pirmame ture buvo 7,3 proc.

Vyriausioji rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė BNS sakė, kad 2016 metais per Seimo rinkimus aktyvumas apygardoje siekė 27,78 proc., o su iš anksto  balsavusiųjų balsais – 37,45 proc. Pernai, kai Šakiuose vyko mero rinkimai, aktyvumas taip pat buvo didesnis ir siekė atitinkamai 28,26 proc. ir 37,09 proc.

Tačiau ji pastebėjo, kad balsuoti į Zanavykų apygardą atėjo rinkėjų balsuoti daugiau negu į pernai balandį vykusius Seimo nario rinkimų Anykščių – Panevėžio apygardoje, kur bendras aktyvumas siekė 24,3 proc.

Bandyta per anksti atplėšti vokus

Zanavykų vienmandatėje apygardoje, kur sekmadienį renkamas Seimo narys, fiksuotas kol kas vienintelis pažeidimas – bandyta per anksti atplėšti balsavimo paštu vokus.

Kaip BNS pranešė apygardos rinkimų komisijos pirmininkė Rasita Grincevičienė, Kriūkų rinkimų apylinkėje, kurioje yra 848 balsavimo teisę turintys asmenys, buvo „pradėta per anksti atplėšinėti pašto išorinius vokus“.

„Informavo mus, susisiekėme su pirmininke, viską sustabdėme. Jie atkirpo tik išorinius vokus, kažkiek jų, o juose dar yra kitas, mažas vokas, tai jų neatkirpo“, – sakė R. Grincevičienė.

Vyriausioji rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė teigė su pažeidimo aplinkybėmis išsamiai dar nėra susipažinusi, todėl nekomentavo, kas laukia Kriūkų apylinkės rinkimų komisijos pirmininkės.

„Važiuojame dabar į apylinkę žiūrėti, kas ten atsitiko, bet vertinu, žinoma blogai, tokie dalykai netoleruotini“, – teigė ji.

L. Matjošaitytė pabrėžė, kad apylinkės rinkimų komisijos pirmininkė yra patyrusi, nes seniai dirba, todėl stebėjosi tokiu jos elgesiu: „Tos procedūros turi būti pakankamai gerai žinomos, tai klausimas tada, kas čia atsitiko“. 

Vėliau ji BNS pabrėžė, kad buvo procedūrinis pažeidimas, bet balsavimo paslaptis nebuvo atskleista: „Šiurkštaus pažeidimo nematau“.

Tuo tarpu Kriūkų apylinkės rinkimų komisijos pirmininkė Socialdemokratų partijai priklausanti Anelė Mockaitienė BNS teigė, kad įvyko nesusipratimas.

„Kai gavome vadinamąjį paštą – visus namuose ir paštu balsavusių žmonių vokus – suskaičiavome... o mano labai mažas stalas ir galvojome, kur juos padėti, sudėjom į dėžutę, bet buvo nepatogu, susidėjome į didelį voką, nespėjau padėti prie balsadėžės. Ir visa istorija“, – telefonu BNS aiškino apylinkės komisijos pirmininkė. 

Tačiau vėliau ji pripažino, kad vis tik „vieno ar dviejų vokų buvo atkirpti galai“.

„Pažeidimo nebuvo, nes nė vienas balsavimo biuletenis nebuvo nei išimtas, nei matomas, o kad iki jų prieiti dar daug procedūrų“, – tikino ji, pabrėžusi, kad kirpdama antrą voką, dėl to telefonu konsultavosi su kita komisijos nare, kuri įspėjo, kad to daryti negalima, kol nebus pasibaigęs balsavimo laikas. 

A. Mockaitienė BNS teigė „su įvairiais rinkimais dirbanti nuo maždaug 1983 metų, kai pradėjo dirbti seniūnijoje“.

R. Grincevičienė stebėjosi apylinkės rinkimų komisijos pirmininkės, kuri tokios veiklos ėmėsi, elgesiu: „Nežinau, kaip čia atsitiko, pirmininkė tokia patyrusi. Kaip ji čia paklydo. Matyt norėjo susitrumpinti naktinį darbą“.

Apygardos rinkimų komisijos pirmininkė teigė klaususi kitų stebėtojų, ar vokai po incidento yra saugūs: „Jie sako, kad viskas gerai“.

Pasak R. Grinceviečienės, šį pažeidimą  pastebėjo Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų deleguota stebėtoja.

Rašyti komentarą
Komentarai (66)

Ratonas

Ji Irena ar Irina? Kalba su keistu akcentu.

Įdomu

kas sekantis paruoštas būti pažeidusiu ...

Jau

M.Basčio nėra. Dabar artėja eilė R.Karbauskiui, A.Skardžiui ir kitiems. Juk kokį nors rusą jie tikrai pažįsta. Ir, svarbiausia, nėra labiausiai Tėvynę mylinčios partijos nariai..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS