Signataras A. Kumža: ne veltui dirbome, jeigu šiandien pasaulis mūsų klausosi | KaunoDiena.lt

SIGNATARAS A. KUMŽA: NE VELTUI DIRBOME, JEIGU ŠIANDIEN PASAULIS MŪSŲ KLAUSOSI

Lietuva ne veltui dirbo 33-ejus nepriklausomus metus, nes šiandien pasaulis jos klausosi, sako Kovo 11-osios akto signataras, buvęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Algirdas Kumža.

„Tikrai šiandien optimistiškai galiu pasakyti, kad turbūt ne veltui mes dirbome, gyvenome tuos 33 metus, jeigu šiandien pasaulis mūsų klausosi, ir mes galime kitam padėti“, – per Nepriklausomybės atkūrimo minėjimą Seime šeštadienį sakė A. Kumža.

Jis prisiminė kovo 11 dieną prieš 33-ejus metus ir nerimą, su kuriuo po balsavimo dėl Nepriklausomybės Atkūrimo Akto buvo skaičiuojami balsai.

„Pradėjome balsuoti vėlokai, įkrito paskutinis balsas ir nešėme balsadėžę čia, į trečiąjį aukštą skaičiuoti. Tada aš negalvojau apie tai, bet dabar tikrai galiu pasakyti, kad šitame gyvenime nieko vertingesnio nelaikiau savo rankose, na gal tik gimusį kūdikį, kuris yra stebuklas. Gimusi gyvybė yra stebuklas. Bet ta gimstanti nepriklausomybė irgi buvo stebuklas“, – kalbėjo signataras.

„Pažeriam balsus ant ilgo stalo. Buvo trupučiuką nerimo, žinojome, kad pergalė, kad dauguma bus, bet ar ji bus įtikinama? Kad visas pasaulis sužinotų, kad lietuviai jau nebesiblaško. Kelias pasirinktas ir iš jo jau nebeišsuks. Ir pradėjome skaičiuoti: už, už... jau linksmiau – 124. Tikra pergalė“, – prisiminė A. Kumža.

1990 metų kovo 11 dieną Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas paskelbė, kad atkuriama nepriklausoma Lietuvos valstybė.

Už Aktą „Dėl Lietuvos Nepriklausomos valstybės atstatymo“ balsavo 124, susilaikė šeši deputatai.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

parmazonas

Klauso ir dar kaip.Aha,pabandytų neklausyt komunistų ir buvusių komjauolių,kurie visokiuose CK kažkada tuko.

Ar tikrai

klausosi?

klausYmas sYgnatarui

kodėl sYgnataras, jeigu lietuviškai tik pasirašėte. Reiktų tokius parašiais ar parašistais vadinti. Kai kuriuos net parašnais. Kas dėl pasaulio - tai tamsta kaip kurmis. Išlindo iš kurmiarausio ir džiaugiasi - visą pasaulį mačiau. Duodu kepurę - pasaulio dauguma tokios Lietuvos net nežino. Labai Lietuvoj žino kas ir kur Gajana, Kiribatis, Lesotas ar Nauru.Įdomu būt sužinoti, kiek parašistų nukentėjo nuo okupantų tankų ar kulkų. O nepriklausomybę jie galvojasi kad tik jie atkovojo. Va tokius galima vadint parašnais. Jei ne minios žmonių, iš kurių nukentėjo tikrai nedaug, nes okupantai koviniais į minią nešaudė. Bet jei ne ta minia parašistus būt nemokamai pavėžinę link Sibiro. Ir po visos nepriklausomybės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS