Siūloma 2019 metus paskelbti Pasaulio lietuvių metais | KaunoDiena.lt

SIŪLOMA 2019 METUS PASKELBTI PASAULIO LIETUVIŲ METAIS

Lietuvos Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininko pavaduotojas Stasys Tumėnas siūlo 2019 metus paskelbti Pasaulio lietuvių metais.

Tokį nutarimo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravęs parlamentaras pažymi Pasaulio lietuvių bendruomenės vaidmenį šiuolaikinės Lietuvos diasporai, Lietuvos valstybingumui, nepriklausomos ir demokratinės valstybės tęstinumui.

2019 metais sukanka 70 m., kai buvo paskelbta Lietuvių Charta, įsteigusi Pasaulio Lietuvių Bendruomenę, apibrėžusi pamatines lietuvių ir tautinės bendruomenės teises, vertybes, principus, lietuvių įsipareigojimą darbu, mokslu, turtu, pasiaukojimu kovoti, kad apgintų ir išlaikytų nepriklausomą Lietuvos valstybę.

Nutarimo projekte siūloma išskirti Pasaulio lietuvių bendruomenės indėlį, atkuriant nepriklausomą Lietuvos valstybę, integruojantis į Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją (ESBO), Jungtines Tautas (JT), Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizaciją (UNESCO), Šiaurės Atlanto Sutarties Organizaciją (NATO), Europos Sąjungą (ES).

„Pasaulio Lietuvių Bendruomenės veikla lietuvių istorijos, kalbos, kultūros, mokslo, paveldo, tradicijos, tautinės tapatybės išsaugojimo srityse prisidėjo prie šiuolaikinės modernios Lietuvos valstybės kūrimo“, - teigiama nutarimo projekte.

Seimo narys S. Tumėnas primena, kad Lietuvos diasporą sudaro apie 1,3 mln. lietuvių ir lietuvių kilmės žmonių, gyvenančių už Lietuvos ribų.

„Pasaulio lietuvių metai skelbiami, kad iš naujo atrastume ryšį su užsienio lietuviais, kad jį padarytume kasdienio kūrybingo gyvenimo dalimi, kad apmąstytume lietuviškosios tapatybės sampratą, reikšmę, konstravimo mechanizmus ir principus“, - sako S. Tumėnas.

2019 m. Lietuvoje planuojamas referendumas dėl dvigubos pilietybės.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...

Rūpinkimės Lietuva, o ne tais kurie mus pametė.

Pataisymas

,,nykstančių lietuvių metais"

o gal geriau

pimpalo metais
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS