STT sulaikė kyšininkavimu įtariamą buvusį Seimo narį R. Ačą | KaunoDiena.lt

STT SULAIKĖ KYŠININKAVIMU ĮTARIAMĄ BUVUSĮ SEIMO NARĮ R. AČĄ

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pirmadienį sulaikė kyšininkavimu įtariamą buvusį Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktorių eksparlamentarą Socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) narį Remigijų Ačą.

Pirmadienį pareigūnai taip pat sulaikė korupcija įtariamą Raseinių savivaldybės valdomos įmonės „Raseinių autobusų parkas“ vadovą Vladislovą Šimaitį.

Tai BNS patvirtino STT atstovė spaudai Renata Endružytė.

R. Ačas įtariamas paėmęs didelės vertės – daugiau nei 9,5 tūkst. eurų (250 minimalių gyvenimo lygių) – kyšį dar tuo metu, kai iki šių metų pavasario ėjo administracijos vadovo pareigas.

Teisėsauga įtaria, kad politikas už kyšį vykdant kol kas neįvardijamą viešąjį pirkimą galėjo sudaryti išskirtinai palankias sąlygas vienai privačiai bendrovei, pasirašiusiai sutartį su Raseinių rajono savivaldybės valdoma įmone, t. y. „Raseinių autobusų parku“.

Įtarimai taip pat pateikti dviejų įmonių atstovams, kurie tiesiogiai papirko R. Ačą arba dalyvavo maskuojant kyšius įvairiomis finansinėmis operacijomis.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Meras A. Gricius: tiesiogiai nekontroliavau R. Ačo darbų

Nei Raseinių rajono meras Algirdas Gricius, nei dabartinis savivaldybės administracijos vadovas Liudas Kavaliauskas BNS pirmadienį sakė neturintys jokios informacijos, su kokiu konkrečiu pirkimu gali būti susijęs teisėsaugos atliekamas tyrimas.

Meras A. Gricius teigė apie R. Ačo sulaikymą sužinojęs iš žiniasklaidos.

„Tikrai negaliu pasakyti, mes buvome labai atsiriboję pagal funkcijas, aš kaip meras dirbau savo darbą, jis (R. Ačas – BNS) – administracijos darbą, ir negalėčiau pasakyti, nei dėl kokių priežasčių, ar dėl kokių viešųjų pirkimų šita byla padaryta“, - BNS pirmadienį sakė meras.

Jis taip pat tvirtino dėl tų pačių priežasčių nenorįs vertinti ir R. Ačo buvusio vadovavimo savivaldybės administracijai.

„Aš bijočiau ką nors pasakyti, kad galėčiau vertint jo veiklą, kadangi tiesiogiai aš nekontroliavau jo atliekamų administracijos darbų, kiek man pristatydavo dėl viešųjų pirkimų, dėl konkursų, pasakydavo, kad įvyko tokie ir tokie viešieji pirkimai, tokie konkursai, paskui kas viešoje erdvėje buvo matoma, sudaromos sutartys, tą jau aš matydavau kaip meras. Todėl negaliu apsakyti, kaip jis vadovavo administracijai tuo metu būdamas jos direktoriumi“, – kalbėjo A. Gricius.

Jis sakė pats į viešuosius pirkimus nesikišęs ir jiems įtakos nedaręs.

G. Kirkilas: nemaloni staigmena

R. Ačas 2003 metais buvo prezidento Rolando Pakso, vėliau pašalinto per apkaltą, patarėju nacionalinio saugumo klausimais, 2004-2011 metais kaip partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys buvo išrinktas į Seimą. 2011-2012 metais jis ėjo Raseinių rajono mero pareigas.

R. Ačas yra pasitraukęs iš „tvarkiečių“ gretų, prieš kelerius metus jis mero rinkimuose nesėkmingai kandidatavo kaip rinkimų komiteto „Tavo Raseiniai“ atstovas.

Raseinių administracijos direktoriumi R. Ačas paskirtas 2016 metų gruodį, kai baigė savo, kaip Seimo nario, kadenciją.

Šių metų kovą R. Ačas tapo naujai įkurtos Gedimino Kirkilo vadovaujamos Lietuvos socialdemokratų darbo partijos nariu.

LSDDP vadovas G. Kirkilas pirmadienį pranešė, kad R. Ačas laikinai suspendavo narystę partijoje, kol vyks tyrimas.

„Specialiųjų tyrimų tarnybos veiksmai ir pareikšti įtarimai R. Ačui mums yra nemaloni staigmena, tačiau visais atvejais teisėsaugai būtina atlikti visus reikiamus veiksmus, kad galėtų išsiaiškinti tiesą”, – pranešime cituojamas LSDDP lyderis G.Kirkilas.

Raseinių rajono savivaldybės taryba R. Ačą šių metų balandį trečiu bandymu po pareikšto nepasitikėjimo atleido iš administracijos vadovo pareigų.

Nepasitikėjimą R. Aču tąkart inicijavo meras A. Gricius, gavęs Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimą, kad administracijos direktorius supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

Prieš tai taryba buvo nepritarusi Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2017 metų veiklos ataskaitai.

Keli nepalankūs VTEK sprendimai

Kovą VTEK nusprendė, kad parlamentarė „valstiečių“ frakcijos narė Vida Ačienė ir jos vyras Raseinių savivaldybės administracijos direktorius R. Ačas pažeidė įstatymą nedeklaruodami vienas kito sandorių. R. Ačas taip pat pripažintas pažeidęs įstatymus, nes sprendė savo svainio tarnybos eigos klausimus, t. y. 2016-ųjų lapkritį priėmė jį į darbą savivaldybės administracijoje.

Komisijos tyrimo duomenys parodė, kad R. Ačas nedeklaravo sutuoktinės 2017 metais sudaryto didesnio nei 3 tūkst. eurų sandorio su „Travel planet“. R. Ačo teigimu, žmonos pirkta kelionė buvo staigmena, todėl apie sandorį jis nežinojęs. VTEK sprendimą R. Ačas apskundė teismui.

Be to, etikos sargai pernai gruodį pripažino, kad buvęs Seimo narys R. Ačas supainiojo interesus, kai birželį dalyvavo savivaldybės taryboje rengiant ir teikiant svarstyti sprendimą, tiesiogiai susijusį su Raseinių krašto ateities sąjūdžiu „Rasai“. Anot VTEK, R. Ačas tuo metu buvo šios asociacijos valdybos narys.

Seimo pirmininkas buvo kreipęsis į STT dėl R. Ačo sutuoktinės

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, praėjusių metų gruodį reaguodamas į Raseinių rajone leidžiamo laikraščio „Alio, Raseiniai“ publikaciją, buvo kreipęsis į STT bei Vyriausiosios tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl R. Ačo sutuoktinės Seimo narės V. Ačienės interesų bei galimybės gauti slaptą informaciją.

Raseinių krašto laikraštis „Alio, Raseiniai“ tąkart publikavo rašinį „Mažame rajone didelio masto korupcija“ apie savivaldybės atliekamus pirkimus. Publikacijoje teigta, kad viešieji pirkimai skaidomi į mažos vertės pirkimus, kad būtų galima taikyti paprastesnes procedūras, o šiuos pirkimus laimi su savivaldybės administracijos direktoriumi R. Aču ar kitais valdžios atstovais galbūt susijusios bendrovės. Kaip vienas iš galbūt neskaidrių pirkimų laikraštyje nurodytas paslaugos pirkimas nugriauti medinį namą.

Šį užsakymą gavo Tauragės bendrovė „Argimetas“, bet subrangovu tapo įmonė „Agrorema“. Šiai vadovauja R. Ačo svainis (V. Ačienės sesers vyras) Orestas Jankauskas. Rašinyje buvo abejojama, ar saviems laimint pirkimus nebuvo nepagrįstai padidinamos darbų kainos.

R. Ačas ir jo žmona Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narė V. Ačienė minėtus įtarimus tąkart neigė, tikindami jokių pažeidimų nepadarę, o publikaciją vadino inicijuota politinių oponentų.

R. Ačo žmona V. Ačienė yra Seimo Antikorupcijos komisijos narė, taip pat – Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narė.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Janutė

Pritariu Senjorai ir Petrui. Jau kaip prakeiksmas skamba ačų (ne A...) pavardė ! "Dirba antikorupcinėj komisijoj"ponia" žmonelė Vidutė. Tai stambūs vagys,įžūliais (atsiprašau) snukiais. Ir tokie, o jų daug, sėdi seime,merijose,valdžioje.GĖDA IR BAISI NELAIMĖ ! Kada Lietuvoje nušvis tikros dorovės ir gėrio saulė,visiems doriems žmonėms ???

Bijo mergos traktoristų

Remyga, nesamdyk Ručienės, neužteks žento babkių

dfg

Situ visu snukeliai nuotraukose tai kaip netycia nusiperdziau prie visu...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS