Teistiesiems dėl korupcijos valdantieji nori apsunkinti kelią į rinkimus | KaunoDiena.lt

TEISTIESIEMS DĖL KORUPCIJOS VALDANTIEJI NORI APSUNKINTI KELIĄ Į RINKIMUS

  • 4

Seimas antradienį atidėjo valdančiųjų planus pateikti pataisas, kurios teistiems dėl korupcijos asmenims dešimčiai metų užkirstų kelią į rinkimus.

Už socialdemokrato Juliaus Sabatausko pasiūlymą išbraukti projektus iš darbotvarkės balsavo 59 Seimo nariai, 54 buvo prieš, keturi parlamentarai susilaikė.

Už tai balsavo visos frakcijos, išskyrus pataisų iniciatorius valdančiuosius „valstiečius“ ir „socialdarbiečius“.

25 Seimo nariai iš minėtų frakcijų siūlo, kad savivaldybės tarybos nariu ir europarlamentaru negalėtų būti renkamas asmuo, teismo nuosprendžiu pripažintas kaltu ir patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už nusikaltimus valstybės tarnybai, viešiesiems interesams ir už nusikaltimus finansų sistemai, jeigu nuo teismo nuosprendžio įsigaliojimo nepraėjo dešimt metų.

Seime registruotas ir tokį patį draudimą kandidatams į Seimo narius numatantis projektas, tačiau jis į antradienio plenarinio posėdžio darbotvarkę neįrašytas.

Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas sako, kad valdančiųjų siūlymas riboti teistų asmenų dalyvavimą rinkimuose yra nukreiptas prieš jį.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2012 metais konstatavo, kad G. Paluckas piktnaudžiavo tarnyba, nes būdamas Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriumi protegavo graužikų naikinimo paslaugas teikusią savivaldybės įmonę.

Pataisas dėl apribotų galimybių kandidatuoti registravo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei Socialdemokratų darbo partijos frakcijų atstovai, tarp jų „valstiečių“ seniūnas Ramūnas Karbauskis, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Vytautas Bakas, socialdarbiečiai Andrius Palionis, Rimantė Šalaševičiūtė.

Iniciatoriai sako, kad projektus parengti paskatino politinės korupcijos mastai Lietuvoje, piliečių nusivylimas ir mažas pasitikėjimas Seimu.

„Šiuo metu daugelis antikorupcinių įstatymų kovoja su šio reiškinio pasekmėmis, tačiau nėra efektyvių priemonių šalinančių politinės korupcijos priežastis. Mūsų manymu, būtina dalinai riboti asmenų, nuteistų už korupcinius nusikaltimus, patekimą į valdžią“, -–rašoma pataisų aiškinamajame rašte.

Šiuo metu kandidatai rinkimuose privalo paskelbti apie savo teistumą, tačiau dalyvauti rinkimuose tai nekliudo. Kandidatais neregistruojami arba iš rinkimų šalinami asmenys, teistumą bandę nuslėpti.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...

O jie ir vėl skųsis Strasbūrui?.. :s

NA NA

teisingai ,seniai reikėjo ,______štai Paluckas , apsivogė ,bet landsberginiai jį pakišo kaip pleištą socdemams ,juos suskaldė ,o dabar šitas ,vaidina šventąjį ir reklamuojasi už socdemų pinigus ir žadą šviesų rytojų ,šlykštu ir ciniška ,nes turi landsberginių palaikymą ,,,,,sėkmės, vagis vagiui , kepurę kelia ,,,,

hm

seniai taip reikėjo padaryti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS