Dėl Socialdemokratų frakcijos paramos „valstiečiams“ kilo painiava | KaunoDiena.lt

DĖL SOCIALDEMOKRATŲ FRAKCIJOS PARAMOS „VALSTIEČIAMS“ KILO PAINIAVA

Antradienį Seime viešai paskelbus apie socialdemokratų ir „valstiečių“ frakcijų koaliciją, kilo painiava, kiek socialdemokratų remia šią koaliciją.

Antradienį Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis plenarinių posėdžių salėje paskelbė sekmadienį socialdemokratų ir „valstiečių“ frakcijų pasirašytą deklaraciją dėl koalicijos. Anot jo, tai reiškia, kad valdančioji dauguma turi 76 atstovus parlamente.

A. Sysas ir R. Budbergytė atsistatydina

Valdantieji „valstiečiai“ turi 56 balsus Seime, taip pat formaliai frakcijai nepriklausančio Seimo pirmininko V.Pranckiečio balsą, Socialdemokratų frakcija – 19 narių.

Tačiau dalis socialdemokratų nepritaria koalicijai. Socialinių reikalų komiteto pirmininkas Algirdas Sysas ir Europos reikalų komiteto vicepirmininkė Rasa Budbergytė jau pateikė atsistatydinimų iš pareigų pareiškimus.

Nuo to, kiek socialdemokratų pritaria koalicijai, priklauso, ar valdantieji turi realią daugumą – 71 balsą iš 141– parlamente.

Seimo vicepirmininkė Irena Šiaulienė žurnalistams teigė, kad iš tiesų koaliciją remia 14 Socialdemokratų frakcijos narių.

„Man atrodo, kad mūsų yra keturiolika su „darbiečiais“, – tvirtino ji.

Tačiau dokumente yra mažiau – vienuolika – parašų. Be to, paaiškėjo, kad ten nėra ir Socialdemokratų frakcijai priklausančių Darbos partijos narių – Petro Čimbaro ir Valentino Bukausko – parašų.

„Nepasirašiau ir nepasirašysiu. Aš Vyriausybę remiu atskirai, bet nesiimu remti jos per suskilusius socialdemokratus“, – antradienį žurnalistams Seime sakė „darbietis“ Petras Čimbaras.

V.Bukauskas BNS tvirtino dokumento nepasirašęs, nes tai Socialdemokratų partijai priklausančių frakcijos narių pareiškimas. Anot jo, tai nekeičia situacijos – jie su P.Čimbaru vykdo Darbo partijos pavedimą remti Sauliaus Skvernelio Vyriausybę ir jos programą.

Koaliciją remiantys socialdemokratai tikisi, kad prie jų prisidės ir Algimantas Salamakinas. Pastarasis teigė, kad jo parašo po deklaracija nėra ir nebus. Būtent nuo jo balso priklauso, ar valdantieji turi daugumos – 71 iš 141 – Seimo narių paramą.

„Aš nepasirašysiu, aš esu opozicijoje“, – BNS tvirtino parlamentaras.

Kita vertus, nors dalis socialdemokratų nepritaria koalicijos pasirašymui su „valstiečiais“, palikti Socialdemokratų frakcijos Seime jie neplanuoja.

„Dalis mano kolegų pažeidė partijos statutą. (...) Tai tegu aiškinasi Etikos ir procedūrų komisija savo keliu. Aš esu partijos narys, frakcijos narys, dalyvauju... Kaip balsuodavau prieš įstatymus, kurie man nepatikdavo, taip ir balsuosiu, nesvarbu, kad didžioji dalis turės kitokią nuomonę“, – Seime žurnalistams sakė Algirdas Sysas.

R.Budbergytė tvirtino, kad koalicijai nepritariantys frakcijos nariai neskuba priimti kokių nors sprendimų – laukia partijos Etikos ir procedūrų komisijos vertinimo.

„Šiuo metu svarstome, kokias galimybes mes turime tai padaryti pagal Seimo statutą. Ir viena iš tokių galimybių yra išėjimas iš šitos frakcijos, tačiau esame apsisprendę neskubėti, nesivadovauti emocijomis, kadangi vis tiek per kokią savaitę įvyks ir kiti vertinimai, ir to pasekoje gali gimti nauji sprendimai“, – žurnalistams Seime sakė ji.

Paklausta, ar balsuodama Seime rems valdančiosios daugumos projektus, R.Budbergytė tvirtino, kad kiekvienu atveju spręs, kiek tai atspindi Socialdemokratų partijos programą. Ji pabrėžė balsuosianti vadovaudamasi laisvu Seimo nario mandatu.

Šeštadienį Socialdemokratų partijos taryba nutarė pasitraukti iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Pirmadienį paaiškėjo, kad tokiam sprendimui nepritariantys Seimo Socialdemokratų frakcijos nariai pasirašė susitarimą su „valstiečiais“ dėl koalicijos sudarymo.

Premjeras: turime tarp 75–82 balsų

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) deleguotas premjeras Saulius Skvernelis sako, kad formali dauguma Seime yra, o svarbiausiems sprendimams valdantieji yra užsitikrinę 75–82 balsų, nors formalaus sutarimo nėra, tikimasi paramos ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos.

„Manau, kad esminiais klausimais turime tikrai gerokai  daugiau negu 71 balsą, galėčiau teigti, kad tarp 75–82 balsų mes turime. Mes tikrai turime daug bendrų sąlyčio taškų, ir balsavimai tai parodo, su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija, nedidelė dalis balsuojančių iš „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos“, – antradienį žurnalistams Seime sakė premjeras.

Klausiamas, ar ketina pasirašyti paramos susitarimą su lenkais, S.Skvernelis sakė, kad „galbūt artėjame prie formalių ar neformalių sutarimų su lenkų rinkimų akcija“.

„Tą mes darėme ir rudens pradžioje, kai buvau susitikęs (su frakcijų vadovais), tai nebūtinai turi būti raštu įforminta, ir mane tas tenkina“, – pabrėžė premjeras.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas europarlametaras Valdemaras Tomaševskis BNS pirmadienį patvirtino,  jog konsultacijos su „valstiečiais“ vyksta, tačiau jis teigė, jog aštuonis atstovus Seime turinti LLRA yra skeptiški dėl formalių raštiškų susitarimų.

Kartu S.Skvernelis teigė, kad „valstiečių“ ir socialdemokratų frakcijoms pasirašius bendros veiklos susitarimą, formali dauguma parlamente yra, nepaisant to, kad dalis socialdemokratų deklaracijos nepasirašė.

„Aš remiuosi juridiniais faktais, tai ji (dauguma) yra. Šiandien mes turime frakcijos sprendimą, pasirašytą susitarimą dėl bendros veiklos deklaracijos. Tai socialdemokratų frakcija kaip tokia yra valdančiojoj daugumoj“, – tvirtino premjeras.

Ragina atsiimti parašus

Susitarimą su  „valstiečiais“ pasirašę socialdemokratų frakcijos nariai turėtų atsiimti parašus, kitu atveju jiems ne pakeliui su partija, sako partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

„Sprendimas labai elementarus - tie žmonės, kurie pasirašė tą frakcijų koaliciją, atšaukia savo parašus ir laikosi savo partijos priimto sprendimo. Todėl, kad yra priimtas partijos sprendimas. Jei nori keliauti su partija, nori būti partijos nariu tu turi klausyti, ką tau sako partija“, - portalo delfi.lt vaizdo konferencijoje antradienį sakė G.Pauckas.

Anot jo, frakcijos narių sprendimai gali keistis vystantis situacijai.

„Vieną dalyką pasakai vieną dieną, kitą dalyką gali pasakyti kitą dieną, įvertinęs naują situaciją ir naujus argumentus. Taip politikoje kartais būna“, - svarstė G.Paluckas.

Dabar susiklosčiusi padėtis, kai didesnioji Seimo socialdemokratų frakcijos dalis nepaisydama partijos tarybos valios sudarė koaliciją su „valstiečiais“, anot socdemų lyderio yra žalinga visiems ir turi būti kuo greičiau išspręsta.

„Šis scenarijus yra žalingas absoliučiai visiems - partijai personaliai ir frakcijai. Todėl tokia situacija tikrai negali tęstis ir turi būti priimti sprendimai ir vienaip ar kitaip šį situacija turi būti išspręsta. (...) Jei yra 10 - 11 žmonių, kurie mano, jog gali elgtis priešingai nei sprendžia partija, tai tikrai jie tai galės daryti galbūt ne partijos sąraše. (...) Tikrai visas pastangas dedu ir stengiuos išvengti tokios scenarijaus, bet sąmoningai, ne atsitiktinai, nepaklusti partijos sprendimams yra labai aiškiai rodoma - mes nenorime būti su partija. Mes traukiamės tolyn ir mes tolstame labiau nuo priimtų sprendimų“, - kalbėjo G.Paluckas.

Jis taip pat patikino galintis garantuoti, kad socialdemokratai frakciją Seime bet kuriuo atveju turės.

Šiuo metu socialdemokratai turi 19 narių frakciją Seime, įskaitant du „darbiečius“.

13 frakcijos narių savo parašais yra parėmę koalicijos deklaraciją su Valstiečių ir žaliųjų frakcija. Keturi socialdemokratai yra pareiškę neketinantys palaikantys partijos tarybos sprendimą ir nesijungsiantys prie valdančiųjų. Tačiau pastarieji nesitraukia iš frakcijos, nes įsteigti naujai frakcijai neturi pakankamai narių - pagal Seimo statutą naują frakciją parlamente gali ne mažiau nei septyni Seimo nariai.

G.Paluckas antradienį delfi.lt aiškino kol kas negalįs atskleisti, kokią ir kokiu būdu sudarytą frakciją Seime turįs omenyje ir kalbėjo užuominomis.

„Partija frakciją turės bet kokiu atveju. Aš tą garantuoju. Septyni žmonės tikrai bus ir frakcija bus. Politikoje kai kurie dalykai, kurie kai įvyksta - jie įvyksta. Mes turime planą visiems atvejams“, - kalbėjo G.Paluckas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

jo

judas pasirinko savo kelia

kaina

nejau tikejot kad nuo sotaus lovio kas nors nueis savo noru geriau kaip linkevicius eilini karta pakeisti skura ir vel but lojalus kitiems nustumk kiaule nuo lovio be vezdo

Klausimėlis

Bet kada ta Šiaulienė eis į užtarnautą poilsį?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS