V. Titovas turėtų išvykti iš Lietuvos? | KaunoDiena.lt

V. TITOVAS TURĖTŲ IŠVYKTI IŠ LIETUVOS?

Lietuvos rusų sąjungos atstovas Viačeslavas Titovas gali prarasti tarybos nario mandatą. Nutarta kreiptis į Vyriausiąjį administracinį teismą, kuris ir nuspręs, ar politikas sulaužė tarybos nario priesaiką. Pats V. Titovas toliau laikosi savo, esą varžoma jo žodžio laisvė.

Ketvirtadienį miesto taryba davė palaiminimą komisijos nutarimui kreiptis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą dėl V. Titovo pasisakymų.

Svarstant šį klausimą užvirė aštrios diskusijos. Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui teko ne kartą pertraukti V. Titovo samprotavimus apie "demokratinės valstybės griuvimą".

Adolfą Ramanauską-Vanagą viešai apšmeižęs politikas vėl rėmėsi surinkta medžiaga "apie Lietuvos partizanų vado vykdytus civilių žudymus". Tą pačią medžiagą jis žada perduoti atsakingoms institucijoms.

V. Titovo žodžiais, laisvai reikšti savo nuomonės neleidžiantys tarybos nariai bando sunaikinti demokratines vertybes bei griauna žodžio laisvę. Maža to, norėdamas sustiprinti įspūdį jis pacitavo filosofą Volterą.

"Ar jums visai nesvarbi piliečio nuomonė? Draudžiama tarybos narį persekioti už atiduotą balsą ar pareikštą nuomonę", – priminė V. Titovas.

Istorikas Vygantas Vareikis Lietuvos rusų sąjungos atstovo kalbą pavadino propagandine. Esą V. Titovas laikosi antivalstybinės pozicijos, nes okupacinės valdžios nutarimai, kuriais jis remiasi, yra niekiniai.

Valdemaras Anužis patarė V. Titovui ir jį palaikantiems žmonėms išvykti iš Lietuvos. Jam pritarė ir Arūnas Barbšys, kuris V. Titovo pasisakymus laiko ne nuomone, o šmeižtu.

"Laisvė nėra anarchija", – įsitikinęs A. Barbšys.

Klaipėdos meras V. Titovui ne kartą siūlė viešai atsiprašyti A. Ramanausko-Vanago šeimos bei visos Lietuvos. Miesto vadovo manymu, propagandos skleidimui negalima dangstytis demokratija.

„Tiek taryba, tiek komisija savo misiją įvykdė, o dabar verdiktą priims teismas. Taryba – ne teismo salė. Tik teismas gali įvertinti buvo ar nebuvo sulaužyta tarybos nario priesaika. Koks bebūtų teismo sprendimas, mes jį privalėsime gerbti, nes gyvename teisinėje valstybėje“, – sakė Klaipėdos meras V. Grubliauskas.

Atsakydamas į tai V. Titovas toliau varė savo, esą tarybos nariai nenori jo girdėti.

24 tarybos nariai balsavo už tai, kad būtų kreipiamasi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą su prašymu pateikti išvadą, ar V. Titovas sulaužė tarybos nario priesaiką.

Rusų aljanso atstovė Tatjana Fedotova pranešė, kad frakcija susilaikė nuo dalyvavimo šiame procese ir jame nedalyvaus ir toliau.

Tik sulaukusi teismo išvados Klaipėdos miesto savivaldybės taryba galės priimti galutinį sprendimą.

Įgaliojimų netekimo procedūra Klaipėdos mero iniciatyva V. Titovui buvo pradėta po to, kai šis liepos 18 d. Finansų ir ekonomikos komitete svarstant klausimą dėl A. Ramanausko-Vanago atminimo įamžinimo pareiškė, kad dėl partizanų vado kaltės buvo nužudyta 8 tūkst. taikių piliečių ir vaikų.

Kitą dieną savo socialinio tinklo paskyroje V. Titovas patalpino ir viešą įrašą, kuriame nurodė, kad A. Ramanauskas-Vanagas dalyvavo taip vadinamuose „karo-lauko“ teismuose ir asmeniškai skelbė mirtinus nuosprendžius taikiems Lietuvos gyventojams.

V. Titovas teigė, kad dabartiniame kontekste A. Ramanauską-Vanagą būtų galima laikyti teroristinės organizacijos lyderiu.

Dėl V. Titovo pasisakymų taip pat yra pradėtas ikiteisminis tyrimas Klaipėdos apygardos prokuratūroje pagal Baudžiamojo kodekso 313 straipsnio 2 dalį – dėl mirusiojo atminimo paniekinimo, o Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos Etikos komisija konstatavo, kad V. Titovas pažeidė valstybės politiko elgesio principus bei nusprendė dėl įtarimų, kad V. Titovo veiksmuose gali būti nusikalstamos veikos požymių, perduoti tyrimo medžiagą Klaipėdos apygardos prokuratūrai.

Rašyti komentarą
Komentarai (66)

jonas

kai kaliningrada grazins vokieciams tiksliau kionigsberga,o titovas suras savo tevyne maskvoj,tai bus teisinga

as

maciau kaip per rusijos televizija,nieko gero nesukurpe,tik cia jis mandras...

Nuo kada Klaipėda

buvo ,,Lietuvos žemės"?Taigi valdant prancūzams ar ne 1922m, lenkai su jais šurum-burum padarė, t.y. gešefta ir sutarė kad Klaipėdos kraštas ateity pavirs Lenkija. Čia toks prancūzų prezentas..už nežinomas poliakų paslaugas..O tuo tarpu Lietuvos ministras Galvanauskas, su draugeliais buvusiais tuo metu valdžioje, išgirdes tokius atgarsius, pasijuto blogai ir greituoju būdu kreipėsi į Vokietiją ir Rusiją - jau tada buvusius didžiuosius, galinguosius.Atsiklausti ar šie neprieštarautų jeigu Lietuva užimtų Klaipėdą ir paskelbtų senasias lietuvninkų-vokiškų prūsų žemes savo teritorija.Neatsimenu faktų kuo ir kaip mūsiškiai ten tiems vokiečiams ir ruskiams ,,patepė",bet šie prižadėjo akių nedraskyti.//Lietuva, karinių manewrų priežastim, sutraukė kariuomenės dalinius į Šilutę, Iš kur vieną vasario nakty nemaža grupė lietuviškų bebenčiukų perėjo sieną ir pasiskelbė kad Klaipėdos kraštas nuo šiol yra Lietuva.Va tokią basnią esu girdėjes.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS