V. Ušackas: Lietuvai atsiranda grėsmė tapti antrąja Vengrija | KaunoDiena.lt

V. UŠACKAS: LIETUVAI ATSIRANDA GRĖSMĖ TAPTI ANTRĄJA VENGRIJA

Savo sprendimą dalyvauti 2019 m. Prezidento rinkimuose paskelbęs buvęs ambasadorius Vygaudas Ušackas trečiadienį pristatė programines gaires „Teisinės valstybės stiprinimas“.

Diplomatas atkreipia dėmesį į, pasak jo, pastaruoju metu valdančiųjų „valstiečių“ kuriamą pavojingą tendenciją, artėti šalių, dėl kurių demokratijos kokybės kylą abejonių, link.

Tarp veiksmų, kurių skubiai imtis siūlo V. Ušackas, yra individualaus konstitucinio skundo įgyvendinimas, nusikaltimų aukų apsaugos ir pagalbos joms užtikrinimo sistemos stiprinimas, veiksmingos korupcinių nusikaltimų užkardymo sistemos sukūrimas ir aiškių teisėjų, teismų pirmininkų, generalinio prokuroro ir kitų institucijų vadovų skyrimo kriterijų nustatymas. Tai leistų išvengti Lietuvoje vis labiau stiprėjančio „savų žmonių“ protekcionizmo ir nepotizmo.

„Lietuvos Respublikos prezidentas - vienintelis tiesiogiai išrinktas valstybės pareigūnas - savo moraliniu autoritetu ir Konstitucijos jam numatytomis galiomis privalo užtikrinti svarbiausių konstitucinių principų įgyvendinimą. Šiandien, kai itin akivaizdžiai matome norą Lietuvoje sukurti rytietiško pavyzdžio „valdžios vertikalę“, pasitelkiant savo naudai valstybės resursus, ir finansiškai, ir valstybės reguliavimu užgniaužiant laisvą žodį, ši prezidento pareiga yra kaip niekada svarbi“, - pristatydamas programines „Teisinės valstybės stiprinimo“ gaires sakė V. Ušackas.

Matome siekius sumažinti svarbiausių Konstitucijos straipsnių keitimo kartelę, norą teisinius tyrimus vykdyti Seime, vis dažnėjančius ir stiprėjančius bandymus kontroliuoti žiniasklaidą. Visa tai kelia pavojingą precedentą.

Pasak jo, itin pavojinga šiandien yra tai, kad valdančioji dauguma žingsnis po žingsnio siekia išjudinti konstitucinius Lietuvos pagrindus.

„Matome siekius sumažinti svarbiausių Konstitucijos straipsnių keitimo kartelę, norą teisinius tyrimus vykdyti Seime, vis dažnėjančius ir stiprėjančius bandymus kontroliuoti žiniasklaidą. Visa tai kelia pavojingą precedentą, o Lietuvai atsiranda grėsmė po truputį tapti antrąja Vengrija - didelių abejonių dėl demokratijos raidos Europai keliančia šalimi“, - sakė V. Ušackas.

Jis pabrėžė, kad „savų žmonių“ protekcionizmas valstybės institucijose įgauna didžiulį mastą ir yra ne mažesnė problema nei korupcija.

„Tai įsisenėjusi problema, kurios dydžio ir pavojaus visuomenė iki galo gal dar neįvertina. Pranešimai apie tai, kad „Registrų centre“ kas šeštas darbuotojas buvo susijęs giminystės ryšiais ar tai, kad premjero Sauliaus Skvernelio draugai ir bendražygiai po truputį užėmė visas atsakingiausias teisėsaugos institucijų vadovų pareigas, yra tik ledkalnio viršūnė. Būtent lojalių žmonių protegavimas valstybės tarnyboje, nežiūrint į jų gabumus ir kompetenciją dažnai kelia neteisingumo ir nusivylimo valstybe jausmus bei verčia emigruoti jaunus žmones iš Lietuvos. Tačiau valdžioje esantiems tai leidžia kaupti galią savo rankose“, - sakė V. Ušackas.

Kovai su korupcija V. Ušackas siūlo kurti veiksmingą sistemą, kuri leistų užkardyti nusikaltimus.

„Kova su korupcija turi būti reali - privalom sukurti sąlygas, kai pavogti neįmanoma, o ne gerėtis pradėtų baudžiamųjų bylų skaičiumi“, - pabrėžė V. Ušackas.

Todėl „Teisinės valstybės stiprinimo“ programos gairėse siūloma iš anksto nustatyti sumą nuo kurios centrinės kontroliuojančios institucijos tirtų visų valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų viešuosius pirkimus.

Prie V. Ušacko „Teisinės valstybės stiprinimo“ programinių gairių kūrimo savo įžvalgomis prisidėjo Vilniaus universiteto Teisės fakulteto profesorius Vytautas Nekrošius, buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas profesorius Egidijus Šileikis, Mykolo Riomerio universiteto Teisės mokslų daktaras Juozas Valčiukas ir kiti valstybės teisinei raidai neabejingi Lietuvos teisininkai.

ELTA primena, kad prezidento posto siekiančio V. Ušacko pirmiausia laukia akistata su taip pat prezidentės posto siekti apsisprendusia Seimo nare Ingrida Šimonyte. Abu politikai konservatorių rengiamuose pirminiuose rinkimuose varžysis dėl partijos palaikymo. Pastarajai palaikymą reiškia įtakingi Tėvynės sąjungos nariai, tarp kurių Vytautas Landsbergis ir Andrius Kubilius.

Pirminiai TS-LKD rinkimai numatyti lapkričio 3-4 dienomis. Rinkimuose galės dalyvauti ne tik konservatorių partijos nariai, bet ir kiti partijos vertybėms prijaučiantys, politinių tikslų turintiems judėjimams nepriklausantys Lietuvos piliečiai.

Prezidento rinkimai vyks 2019 metų pavasarį.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Anonimas

Visur savo artimuosius apsistate visi,tiek premjeras,tiek Karbauskis,tiek pirmininkas,na toliau seka ir kiti valdininkai.Visur savi savi,tiesiog mafijos klanai.Prie ko mes prieisime nežinia.Jau tik girdi uždrausti rodyti,uždrausti kalbėti,rašyti visur cenzūra.Tai štai iki ko priėjome.Dar galų gale ta šeimos darkytoja nori prezidente tapti,mat pedofilijai ji labai palanki,lezbijietkom.Kur tai matyta mūsų Šventojoje žemėje šitaip darosi.Gal žmonės bus supratingi neleis vadovauti Šimonytei kuri nenori pripažinti tikrosios šeimos vyro ir moters,o ji nori matyti tuos iškrypėlius.Oi oi oi. Ją laukan reikia vyti,nes ir taip ji atėmė mūsų pensijas,užstatė Lietuvą,neklausdama ar norime skolintis ar nenorime.Mes esame praskolinti tos mergos.Tai tokiai ne ne ne,

...

Che: "Tarp veiksmų, kurių skubiai imtis siūlo V. Ušackas, yra individualaus konstitucinio skundo įgyvendinimas..." - va TAI yra Konstitucijos pagrindų naikinimas. NES - tokios galimybės suteikimas naudingas TIK advokatams, taip būtų įteisintas VISIŠKAS teismų neatsakingumas, o ir - taip Seimas būtų paverstas NIEKINIU dariniu, nes jo galios kreiptis į KT realiai taptų niekinėmis. Taip kad - parsidavei teismų mafijai?..

simas

As noreciau kad Lietuva turetu tokia valdzia kaip vengrai turi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS