V. Uspaskichas liktų europarlamentaru, o V. Gapšiui grėstų apkalta | KaunoDiena.lt

V. USPASKICHAS LIKTŲ EUROPARLAMENTARU, O V. GAPŠIUI GRĖSTŲ APKALTA

  • 3

Pirmadienį Vilniaus apeliacinis teismas skelbs nuosprendį dešimtmetį trunkančioje Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje - jeigu šios parijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas ir šios partijos narys Vytautas Gapšys bus pripažinti kaltais, jų laukia įdomūs politiniai procesai: V. Uspaskichas europarlamentaru galės likti ir sėdėdamas kalėjime, nes įstatymai to nedraudžia, o parlamentaro V.Gapšio lauktų apkalta ir grėstų pašalinimas iš Seimo, šeštadienį pranešė „Lietuvos ryto“ televizija.

Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovas Zenonas Vaigauskas sako, kad tokiu atveju V. Uspaskichas pats galėtų spręsti, kaip jam pasielgti - likti europarlamentaru iki 2019 metų vasaros, kada vyks kiti europarlamentarų rinkimai ar atsisakyti mandato.

„Gali spręsti pats, ar jis atsisako to mandato, ar, kai atliks tą bausmę, grįš atgal į europarlamentą, nes rinkimai tik 2019 metų vasarą“, - teigė Z.Vaigauskas.

Tačiau nepalankus teismo sprendimas didesnių rūpesčių pridarytų V.Gapšiui - jo lauktų apkaltos procesas, nes Lietuvos parlamentarai, skirtingai negu Europos politikai, privalo nedelsdami kreiptis į Konstitucinį Teismą.

„Jeigu Konstitucinis Teismas pasako, kas Seimo narys yra prasižengęs Konstitucijai, padaręs nusikalstamą veiką Konstitucijos požiūriu. Tada Seimas balsuoja - jeigu susirenka pakankamas Seimo narių skaičius, apkaltos procesas įvyksta ir Seimo narys netenka mandato“, - teigė Z.Vaigauskas. 

Pagal Seimo statutą nuteistam parlamentarui apkaltą reiktų pradėti artimiausiame posėdyje. Dabar Seimas beveik iki kovo vidurio atostogauja.

Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas sako, kad sprendimą dėl neeilinės sesijos šaukimo priimti turėtų valdančiųjų politinė taryba.

„Negaliu pasakyti, kaip mes tą skubiai inicijuotume“, - teigė A.Sysas.

Po apkaltos netekus Seimo nario mandato, V.Gapšį ištiktų panašus į partijos „Tvarka ir teisingumo“ lyderio Rolando Pakso likimas - durys į Seimą jam užsivertų. Jeigu jis pats atsisakytų mandato iki apkaltos, išsaugotų viltis ateityje eiti aukštas politines pareigas, kurioms reikia prisiekti.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

sitie

asilu vadovaujanti chebra ne tautai dirba,o tik riejasi,riejasi ir riejasi...ir ko jie nepasidalina...otkatu gal, ar kersija uz ka.Zinokit,mulkiai,tautai jau nu-si-bo-do jusu rietenos,-busimam seime jokiu sisteminiu partiju nebus,-bus jums liudnos misios.

tikrai

silpnai ir kvailai dusina-daro kad daryti.Jau vemt verčia ir priežastys ir veiksmai ir procesas

tokius

suktai politinius /cirkus/ kreciat kad eiliniam zmogeliui nesuprast o tai paprasciausiai /zaidziat/ kaip sahmatais kuris kuri sues ir prikuriat tokiu politiniu /pasaku/ kad ir juokas ima ir slykstu skaityt...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS